Υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια σε όλη την Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον πολιτισμό και τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας

Γ. Πατούλης: «Στόχος μας να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας πολιτιστικά αγαθά σε όλους τους πολίτες της Αττικής, έχοντας ως  προτεραιότητα την ασφάλειά τους»

Με γνώμονα την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτισμού και της στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο, που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID 19, με ταυτόχρονη όμως διασφάλιση της προάσπισης της δημόσιας υγείας, η Περιφέρεια Αττικής θα υλοποιήσει ένα πλουραλιστικό και υψηλής ποιότητας πρόγραμμα καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, σε όλη την Αττική.

Το πλέγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα σε όλη την Αττική και το οποίο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ανακοινώθηκε από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο αρμόδιο για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμα οι οποίοι το επιμελήθηκαν, υπό το συντονισμό του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του διαστήματος

15 Ιουλίου 2020 – 30 Σεπτεμβρίου 2020 και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

«Με διάθεση σύνθεσης, ενότητας και κατόπιν συνεχών διαβουλεύσεων με τις τοπικές κοινωνίες, τις δημοτικές αρχές, καθώς και πολιτιστικούς φορείς, θα παρουσιάσουμε αυτό το καλοκαίρι, σε όλους τους πολίτες της Αττικής, πολιτιστικές εκδηλώσεις που διακρίνονται για την ποιότητα, αλλά και τον πλουραλισμό τους» επισήμανε κατά την αρχική του εισήγηση ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός του προγράμματος βασίστηκε σε 4 άξονες:

Στη σημασία ενίσχυσης της πολιτιστικής ταυτότητας της Αττικής

-Στην ανάγκη στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας

-Στη βούληση της Περιφέρειας για την παροχή πολιτιστικών αγαθών, υψηλής ποιότητας που θα αφήσουν ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα

-Στην υψηλή προτεραιότητα που δίνει η Διοίκηση της Περιφέρειας στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα από την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων που απαιτούνται για τον αποκλεισμό της πιθανότητας διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την κα Δουνδουλάκη και τον κ. Ρώμα για την ουσιαστική συμβολή τους στην κατάρτιση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «εργάστηκαν πυρετωδώς» για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα και τόνισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας είναι ανοιχτή και σε άλλες προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο πλέγμα δράσεων. «Ο πολιτισμός μας ενώνει, πάνω από κόμματα και παρατάξεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια μας αυτή δεν θα είχε αποτελέσματα, χωρίς τις συνεχείς επαφές των Αντιπεριφερειαρχών με τους Δήμους. Δυστυχώς οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και η ανάγκη να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, δεν επιτρέπουν ούτε σε εμάς ούτε σε κάποιους Δήμους, να διοργανώσουμε εκδηλώσεις σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους της Αττικής, καθώς κάποιοι από αυτούς δεν πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων ασφάλειας. Ωστόσο το πρόγραμμα στηρίζει, μεταξύ άλλων, θέατρα της Αττικής που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία όπως το Θέατρο Βράχων και το Θέατρο Πέτρας κ.α., ενισχύει φεστιβάλ που έχουν αγαπηθεί από το κοινό και «εγγυάται» την υψηλή ποιότητα, μέσα από τη συνεργασία με θεσμικούς πολιτιστικούς φορείς, υψηλού κύρους, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα αναδεικνύει χώρους πολιτισμού και αναψυχής που βρίσκονται στη διοικητική λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής, όπως είναι το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος με το θέατρό του και το Μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Αναλύοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων η κα Δουνδουλάκη  αναφερόμενη στην κατάρτιση του προγράμματος, έκανε λόγο για «μία δύσκολη» εξίσωση που έπρεπε να επιλυθεί καθώς οι νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, έθεσαν επιπλέον δυσκολίες και περιορισμούς.

Ωστόσο, όπως επισήμανε επιτεύχθηκε ένα αποτέλεσμα που συνδυάζει ποιότητα και πλουραλισμό και ταυτόχρονα διασφαλίζει την προστασία της υγείας των πολιτών.

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Ρώμας τόνισε πως το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σηματοδοτεί την ξεκάθαρη βούληση της Περιφέρειας αφενός να στηρίξει έμπρακτα τον πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο και αφετέρου να προσφέρει ένα υψηλής ποιότητας θέαμα στους πολίτες της Αττικής, διασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των πολιτών.