Στην επιβολή προστίμου ύψους 20.000 € σε βάρος σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε. για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα υπάλληλοι του Τμήματος Ελέγχου, Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά πραγματοποίησαν αυτοψίες στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΕ στη θέση Λιμανάκι Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι και στον όρμο μπροστά από τις εγκαταστάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε εκτεταμένη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος , η πηγή της οποίας είναι συνεχής και δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός η ατύχημα. Η ρύπανση στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου προέρχεται από ποσότητες μαζούτ που χρησιμοποιόταν στο παρελθόν για τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και το οποίο έχει ρυπάνει το υπέδαφος.

Εκτός από την επιβολή του προστίμου η ΔΕΗ Α.Ε. καλείται να υλοποιήσει άμεσα την υποχρέωσή της για εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη ρύπανση του υπεδάφους και να υλοποιήσει όλα τα αναγκαία μέτρα και έργα για εξυγίανσή του, σύμφωνα με τους όρους της εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

                  Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε:

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν ισοδυναμεί μόνο με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας αλλά με την προστασία της ίδιας μας της ζωής. Είναι κάτι το οποίο όλοι μας πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε και να το υιοθετήσουμε ως στάση ζωής, ως βασική και όχι ως έσχατη προτεραιότητά στην καθημερινότητά μας.

Η ΔΕΗ όμως έχει φαίνεται συνηθίσει να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Καλούμε τη ΔΕΗ να σταματήσει να αγνοεί τους νόμους και τις αποφάσεις και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων του Κερατσινίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπίστωσαν οι ελεγκτές μας μπορεί να είναι «ψίχουλα» για έναν τόσο ισχυρό και κερδοφόρο οργανισμό, στέλνει όμως ένα σαφές μήνυμα ότι δεν χαριζόμαστε σε κανέναν.

Επιπλέον θέλω να υπενθυμίσω ότι πάγια είναι η θέση μας ως Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, την οποία υποστηρίζει το σύνολο των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, για οριστική παύση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και μετατροπή του χώρου σε πάρκο διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στο θαλάσσιο μέτωπο».