Οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο εφαρμογής του επίσημου ελέγχου μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης και του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων, πραγματοποίησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα 21 δειγματοληψίες σε ευπαθή τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης.
Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σε ψυκτικές εγκαταστάσεις και σε άλλες επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης μας.
Ειδικότερα, στις 08-01-2014, 09-01-2014 και 14-01-2014 σε δώδεκα (12) δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως κιμάς, σουβλάκι κοτόπουλο, κοτομπουκιές, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, μπιφτέκι ανάμεικτο, σουβλάκι χοιρινό, κεμπάπ, σνίτσελ κοτόπουλο και λοιπά προϊόντα με βάση το κρέας, σύμφωνα με τα δελτία των εργαστηριακών εξετάσεων, για την ανίχνευση σαλμονέλας, όλα τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα με την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία.
Σε δύο (2) δείγματα ψαριών, λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας και σφυρίδα εισαγωγής, τα οποία ελήφθησαν στις 28-01-2014 στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στάλθηκαν στο αρμόδιο εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων, τα αποτελέσματα αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.
Σε επτά (7) δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως παντζάρια σε ξύδι, πράσινες πιπεριές σε άλμη, κόκκινες πιπεριές σε ξύδι, αγγουράκια τουρσί, μελιτζανοσαλάτα τυποποιημένη, κακάο σε σκόνη και σοκολάτα υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους, ως προς τον προσδιορισμό των συντηρητικών, βενζοϊκού και σορβικού οξέος, όλα τα δείγματα βρέθηκαν κανονικά.
Οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες τροφίμων, από τους ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την τροφική αλυσίδα και σε όλα τα σημεία πώλησης, προκειμένου να διατίθενται στην κατανάλωση ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα