Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, συνεχίζοντας τους αιφνιδιαστικούς και στοχευμένους ελέγχους, προχώρησαν σε δύο κατασχέσεις τροφίμων ζωϊκής προέλευσης συνολικού βάρους 516 κιλών.

Πιο αναλυτικά, στις 15-10-2013 στους ψυκτικούς θαλάμους εργαστηρίου επεξεργασίας αλιευμάτων στον Πειραιά, οι ελεγκτές εντόπισαν και κατέσχεσαν διάφορα αλιεύματα κατεψυγμένα, όπως φιλέτο βακαλάου, αστακοουρές, γαριδοουρές, γαρίδες, θράψαλα, μύδια, σουπιές, καλαμάρια, φιλέτα γλώσσας, ξιφίας σε φέτες, χταπόδια, μπαρμπούνια, κοκκινόψαρα και άλλα αλιεύματα, τα οποία βρέθηκαν σε διάφορα χαρτοκιβώτια χύδην. Ορισμένα από αυτά παρουσίαζαν εμφανή μεταβολή των οργανοληπτικών χαρακτήρων, άλλα δεν έφεραν καμία σήμανση στη συσκευασία, αρκετά από αυτά είχαν υπερβεί την ημερομηνία λήξης και όλα ήταν συναποθηκευμένα σε θάλαμο κατάψυξης με την πρώτη ύλη του εργαστηρίου. Όλα τα παραπάνω αλιεύματα συνολικού βάρους 490 κιλών ,αφού χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και επιβλαβή για την υγεία, αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.

Επίσης, στις 15-10-2013, σε άλλη επιχείρηση και συγκεκριμένα σε κατάστημα κρεοπωλείο στον Πειραιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα νωπά κρέατα και προϊόντα κρέατος συνολικού βάρους 26 κιλών, αποθηκευμένα σε ψυγείο-καταψύκτη της επιχείρησης, μέσα σε πλαστικές (νάϋλον) σακούλες, υλικά ακατάλληλα για επαφή με τρόφιμα. Τα συγκεκριμένα κρέατα αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων παραιτήθηκαν του δικαιώματος από τις κατά νόμο ενστάσεις. Οι σχετικές κτηνιατρικές εκθέσεις κατάσχεσης διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την επιβολή των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα).

Οι συστηματικοί έλεγχοι από τους ελεγκτές τροφίμων της Δ//σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλο το φάσμα της τροφικής αλυσίδας, προκειμένου να διασφαλιστούν και να προστατευτούν τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού.