Την ίδρυση Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης πρότεινε με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών κ. Γιάννη Σγουρό και από τον Δήμαρχο Καλλιθέας και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων κ. Κώστα Ασκούνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου. Σκοπός ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως αυτό θα είναι η εκπαίδευση στελεχών τα οποία θα κληθούν να στελεχώσουν την Αυτοδιοίκηση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης.

 

Ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι και η στελέχωση των υπηρεσιών της με προσωπικό το οποίο να διαθέτει επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής.

Επειδή έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει και τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης σαν αναγκαίο κακό, προσθέτοντας αρμοδιότητες και αφαιρώντας πόρους αλλά και προσωπικό, εκτιμώ ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης για την «παραγωγή» στελεχών με τις δικές της δυνάμεις.

Δεν είναι νέα η ιδέα για τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου για την Αυτοδιοίκηση, διότι επανέρχεται περιοδικά αλλά συνεχώς βρίσκει προσκόμματα και δεν υλοποιείται. Ωστόσο θεωρώ ότι σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός Πανεπιστημίου, την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας του οποίου θα έχουν από κοινού η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ.

Προφανώς μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και ένα έτοιμο σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση και που θα περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου.

Πιστεύω ότι μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να κάνει το συγκεκριμένο ποιοτικό άλμα, ενόψει και της συζητούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, σε σχέση και με το άρθρο 16.

 

 

 

                                                             Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  

                                                                          

                                                                        

                                                                ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ