Πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και για γενικότερα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Β.Ε.Ε κ. Καββαθάς Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλαρος Ανδριανός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Δήμων & Νήσων Αιγαίου κ. Αρμενάκης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ζησιμάτος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας κ. Τσίνος Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών – Εμπόρων – Βιοτεχνών, Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Πέτσας Νικόλαος, ο Οικονομικός Επόπτης του Ε.Β.Ε.Π κ. Μανεσιώτης Νικόλαος, ο Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕΕ) κ. Πολιτάκης Παύλος, το μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Διακουμάκος Περικλής, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Παναγιωτίδης Πέτρος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κοινή θέση και άποψη του συνόλου των συμμετεχόντων ήταν ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν των επτά καθορισμένων από το Νόμο. Μάλιστα υπήρξε προβληματισμός για τη σκοπιμότητα του ανοίγματος ακόμη και αυτών των επτά Κυριακών και προτάθηκε να υπάρξει συνεννόηση των Εμπορικών Συλλόγων για προσδιορισμό ενιαίου ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές σε όλη την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Τονίστηκε ότι πρόβλημα είναι η έλλειψη αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η υπερφορολόγηση του εμπορίου και τα συσσωρευμένα χρέη των εμπόρων προς τα ταμεία.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο δεύτερο θέμα της συνάντησης που αφορούσε τον έλεγχο του παραεμπορίου και τη λειτουργία των κλιμακίων ελέγχου (ΚΕΑΥΕ).

Με τη συμμετοχή και συμβολή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Κομνηνού αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος, δόθηκαν εξηγήσεις και διευκρινήσεις και εξετάστηκαν τρόποι για την κάλυψη του κενού που αφήνει στη διαδικασία ελέγχου του παραεμπορίου η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αναφέρθηκε ότι η πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας θα αναληφθούν από την ΕΛΑΣ η οποία θα ενισχυθεί με την τοποθέτηση μέρους των μέχρι πρότινος υπηρετούντων Δημοτικών Αστυνομικών.

Στο σημείο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά υπενθύμισε ότι από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό έχει κατατεθεί πρόταση για δημιουργία Περιφερειακής Αστυνομίας η οποία εκτός από την πάταξη του παραεμπορίου θα έχει αρμοδιότητα και για άλλες παραβατικές πράξεις όπως τα μπαζωμένα ρέματα και η φύλαξη συγκεκριμένων χώρων που θα έφερναν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τονίστηκε η ανάγκη συνεχών ελέγχων στα σημεία εισαγωγής προϊόντων (Τελωνεία Πειραιά, Πάτρας, Ηγουμενίτσας και συνοριακοί σταθμοί με Τουρκία και Βουλγαρία) και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού με την προμήθεια συσκευών scanner για τη διευκόλυνση του ελέγχου στα εμπορευματοκιβώτια. Επίσης ζητήθηκε η ένταση των ελέγχων σε περιοχές εντός και εκτός Αττικής που έχουν χαρτογραφηθεί ως κομβικά σημεία διανομής των προϊόντων του παραεμπορίου στους παράνομους μικροπωλητές αλλά και των σημείων όπου συνήθως δραστηριοποιούνται οι παράνομοι μικροπωλητές. Ειδική αναφορά έγινε στο παζάρι του Σχιστού και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και κυρίως στη διαχείριση των αδειών πώλησης ρούχων, υποδημάτων , χαλιών κ.λπ.

Αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των ΚΕΛΑΥΕ, η εκπαίδευση των υπαλλήλων που συμμετέχουν σε αυτά, η εξασφάλιση των μέσων για την καταστροφή των κατασχεμένων προϊόντων και η συμμετοχή σε κάθε κλιμάκιο και ενός αστυνομικού της ΕΛΑΣ γεγονός που αναμένεται να επιφέρει σημαντική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΚΕΛΑΥΕ.

Τέλος οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επιμελητηρίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της επιτροπής διακανονισμού εμπορικών μισθώσεων στον Πειραιά.ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ2