Συνάντηση με τον νέο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη είχε στις 23-7-2012, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου.        

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά εξέφρασε τη διάθεση και την ετοιμότητα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για στενή και συστηματική συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στους τομείς κοινής δραστηριότητας και αρμοδιότητας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Στέφανος Χρήστου εξέθεσε στον Υπουργό μια σειρά από δράσεις που υλοποιεί και προγραμματίζει η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και τόνισε ότι «η Περιφέρεια Αττικής προτιμά να μιλά με έργα και όχι με λόγια».

 

Τα θέματα τα οποία έθεσε υπ’ όψιν του Υπουργού ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, είναι:

 

  1. Έργα στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής. Προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη των υποδομών της κρουαζιέρας αλλά και στην κατασκευή του μέσου σταθερής τροχιάς (monorail).
  2. Πολιτιστική Ακτή: Συνδυασμένη προσπάθεια του ΟΛΠ, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων της περιοχής, με έργα που θα ανοίξουν το λιμάνι και θα συνδέσουν τις παραθαλάσσιες περιοχές μας με τη θάλασσα, δημιουργώντας δραστηριότητες για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις της «Πολιτιστικής Ακτής» είναι η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο «Καστράκι», η λειτουργία Εθνικού Ναυτικού Μουσείου και το Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο «Σιλό», η λειτουργία πολυχώρου εκθέσεων στη «Μεγάλη Αποθήκη», η δημιουργία Μουσείου Μετανάστευσης στο χώρο της «Πέτρινης Αποθήκης» και η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στη «Μικρή Αποθήκη».
  3. Αξιοποίηση, σε συνεργασία με το Δήμο – Κερατσινίου – Δραπετσώνας  της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η οποία θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή πνοή στην ναυτιλία , την χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
  4. Μεταφορά λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια: ενημερώθηκε ο Υπουργός για όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες και κατέστη σαφές ότι ο Πειραιάς δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, ούτε μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο το αποχετευτικό σύστημα ολόκληρης της Αττικής.