Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, υλοποίησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε άπορα και ανασφάλιστα κορίτσια ηλικίας από 12 έως 26 ετών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 40 νέες, οι οποίες εμβολιάστηκαν προληπτικά από γιατρούς του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής και Προαγωγής Υγείας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος σε νεαρές γυναίκες μετά από εκείνον του μαστού. Αποκλειστικά υπεύθυνος για την εμφάνιση του καρκίνου αυτού είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή αλλιώς HPV.          Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επιτυγχάνεται καταρχήν μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου σε σχετική δήλωση τόνισε:

« Η έγκαιρη εμβολιαστική κάλυψη είναι βαρύνουσας σημασίας στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή, ασφαλής και υπό ιατρικό έλεγχο υλοποίηση του εμβολιασμού των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη αφενός την υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας εκστρατείας ενημέρωσης των νέων κοριτσιών και των οικογενειών τους και αφετέρου την εισαγωγή προγραμμάτων εμβολιασμού στα σχολεία με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης και τη θωράκιση απέναντι στη νόσο».