Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/10/2019 η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων, με αντικείμενο τον απολογισμό της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και την προετοιμασία και το συντονισμό των συναρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από σεισμό καθώς και από έντονα φαινόμενα πλημμυρών, χιονόπτωσης και παγετού κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Τη συνεδρίαση συντόνισαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς κ. Αντωνάκου Σταυρούλα και Νήσων κ. Θεοδωρακοπούλου Βασιλική και συμμετείχαν, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΟΑΣΠ, οι Διοικητές της Πυροσβεστικής Πειραιά και Γυθείου, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Ναυπλίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τροχαίας, των Λιμενικών Αρχών Πειραιώς και Νήσων, του Πολεμικού Ναυτικού, των Δήμων, των Νοσοκομείων, του Δασαρχείου, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΛΠ, του ΔΕΔΗΕ, των εθελοντικών οργανώσεων και των συναρμοδίων Διευθύνσεων και Τμημάτων της Περιφέρειας Αττικής.
Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε εκτενής ενημέρωση από τους εκπροσώπους του ΟΑΣΠ τόσο για τις ενέργειες πρόληψης, ενημέρωσης και προετοιμασίας όσο και για τις ενέργειες μετά την εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη προσδιορισμού ασφαλών χώρων καταφυγής, καταυλισμού, και υποδοχής πρώτης βοήθειας αλλά και για τη συνεδρίαση του έκτακτου ΣΟΠΠ και τη μεταστέγαση κρίσιμων υπηρεσιών.
Ακολούθησε η αποτίμηση της καλοκαιρινής αντιπυρικής περιόδου από τις Αντιπεριφερειάρχες οι οποίες υπογράμμισαν ότι λόγω των συντονισμένων προληπτικών ενέργειων και της άμεσης κινητοποίησης της Πυροσβεστικής, των Δήμων και των εθελοντών είχαμε θετικά αποτελέσματα, καθώς οι 16 πυρκαγιές, 11 στα νησιά και 5 στον Πειραιά, ήταν απόλυτα διαχειρίσιμες.
Στη συνέχεια συζητήθηκε ο προληπτικός σχεδιασμός εν όψει της χειμερινής περιόδου με στόχο να αποτραπούν φαινόμενα πλημμυρών και αποκλεισμού δρόμων λόγω χιονοπτώσεων και παγετού. Όπως έχει τονίσει ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης, από την πρώτη βδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, το ζήτημα της θωράκισης της Αττικής και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές είναι ύψιστης προτεραιότητας και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν οι απαιτούμενες αναγκαίες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για να οχυρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο το Λεκανοπέδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από τοποθετήσεις των συμμετεχόντων και ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση:
α) Στο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να ενισχύεται η επιχειρησιακή ικανότητα κατά την εφαρμογή των Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.
β) Στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ενδοεπικοινωνίας των συναρμόδιων φορέων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έκτακτου φαινομένου.
γ) Στην συνέχιση και εντατικοποίηση των ενεργειών για τον καθαρισμό των ρεμάτων και γενικότερα για την ενίσχυση των υποδομών των αντιπλημμυρικών έργων.
δ) Στην απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων, φερτών υλικών, φύλλων δέντρων, κ.λπ. , από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων από δρόμους και κοινόχρηστους χώρους εντός του αστικού χώρου για να αποφύγουμε εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων
ε) Στην καταγραφή από του Δήμους, κυρίως των νησιών και της Τροιζηνίας, των ιρλανδικών διαβάσεων στο οδικό δίκτυο, με σκοπό αρχικά τη σήμανσή τους καθώς και των προβληματικών σημείων των ρεμάτων.
στ) Στην επικαιροποίηση των μητρώων διάθεσης οχημάτων και μηχανημάτων έργου, έτσι ώστε να είναι ικανά να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν απαιτηθεί.
ζ) Στην επικαιροποίηση από τους Δήμους των καταστάσεων με τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως οι πολίτες, ιδιαίτερα οι άστεγοι, που πολλές φορές καταφεύγουν σε αυτούς.
η) Στην ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.ΣΟΠΠ 15.10.2019ΣΟΠΠ 15.10.2019 - 2