Θανάσης Αυγερινός:
”Ο πολιτικός πρέπει να βλέπει 50 χρόνια μπροστά”.
Νοεμβρίου 22, 2019
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ, www.iselida.gr
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μιλήσαμε για σχεδόν δύο ώρες για όσα προλάβαμε και αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής. Πιστεύω απάντησε με ειλικρίνεια, αλλά πάνω απ όλα ”αφιλτράριστα”. Διαπρεπής οικονομολόγος άλλωστε και ”μπαρουτοκαπνισμένος” στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει διατελέσει αντινομάρχης της περιοχής για αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου είναι άριστος γνώστης των προβλημάτων.
Να ξεκινήσουμε με μια απλή ερώτηση που ίσως έχει δύσκολη απάντηση. Μπορεί ο καθένας να γίνει πολιτικός?
Ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να γίνει ένας καλός πολιτικός αρκεί να είναι έτοιμος για σκληρή δουλειά και θυσία πολλών προσωπικών στιγμών ενώ παράλληλα να έχει πολύ αγάπη για τον τόπο του. Πιστεύω ακράδαντα, είναι η θεμελιώδης αρχή μου, πως ο πολιτικός πρέπει να βλέπει μπροστά, αν όχι έναν αιώνα, τουλάχιστον 50 χρόνια! Πώς θέλει να δει τον τόπο του. Πώς τον ονειρεύεται. Πώς τον σχεδιάζει. Για παράδειγμα πέραν την ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, έχω αναλάβει με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και την προεδρία της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μάτι Ξαναζώ» που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και τη βελτίωση της ζωής των κάτοικων. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα ως το επόμενο καλοκαίρι, δυστυχώς αυτό είναι ανέφικτο, αλλά φυσικά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο όσο το δυνατόν συντομότερα.
Πότε λοιπόν εκτιμάτε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και η περιοχή θα έχει αναγεννηθεί
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έμειναν πολύ πίσω γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι επόμενο οι κάτοικοι να αγωνιούν. Έχω συναντηθεί και επικοινωνώ συχνά με τους κατοίκους ενώ παράλληλα κάνω συνεχείς επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η ΑΜΚΕ«Μάτι Ξαναζώ» παρόλο που λειτουργεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των απαραίτητων προπαρασκευαστικών εργασιών για τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα όπου θα αποτυπωθούν με σαφήνεια τα έργα και οι δράσεις καθώς και το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα.
Είστε αισιόδοξος ότι η περιοχή θα ξαναγίνει παράδεισος?
Είμαι αισιόδοξος, ναι. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε μόνο τα έργα που προβλέπει ο νόμος και το καταστατικό της. Αυτά σε έναν χρόνο και κάτι θα γίνουν. Πρέπει να κάνουμε και άλλα. Να δούμε παραπέρα. Οι υποδομές οδοποιίας και ομβρίων, οι κατεδαφίσεις των σπιτιών που κρίθηκαν κατεδαφιστέα είναι εφικτό να γίνουν και μάλιστα σύντομα . Γι αυτό είπα και στους κατοίκους ”μην αγχώνεστε γι αυτά θα γίνουν, το θέμα είναι να δούμε τι θα γίνει μετά το πέρας της ΑΜΚΕ”. Γι αυτό εξετάζουμε στην Περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να κάνουμε κάτι πιο όμορφο απ ότι ήταν πριν το καλοκαίρι του 2018.
Μπορείτε συνοπτικά να μας περιγράψετε κάποια από τα σχέδια σας?
Είμαστε σε επαφή με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, θυγατρική της ΔΕΦΑ, ώστε μακροπρόθεσμα να καταφέρουμε να πάμε έναν αγωγό προς τον Μαραθώνα κι έναν προς το Λαύριο. Πρωτίστως για να δώσουμε φυσικό αέριο στα δημόσια κτίρια, τα σχολεία, βιομηχανία και μετά στους κατοίκους. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που ευελπιστούμε πως θα το ξεκινήσουμε. Για το Λιμάνι του Λαυρίου υπάρχει η σκέψη και μπορεί να γίνει σύντομα μια υψηλού επιπέδου μαρίνα, αφού υπάρχει ήδη μία η οποία όμως θα είναι η βάση. Θα γίνει έτσι το Λαύριο τουριστικός ”μαγνήτης” μεγάλου βεληνεκούς.
Αφού αναφερθήκατε στο Λαύριο ο επόμενος ”κρίκος” είναι το λιμάνι της Ραφήνας. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της πόλης ασφυκτιούν, ειδικά το καλοκαίρι…
Αναπόφευκτα το λιμάνι της Ραφήνας θα μεγαλώσει λίγο. Τονίζω το «λίγο». Δεν μπορούμε να ”κρυβόμαστε”. Προσωπικά δεν θα ήθελα να μεγαλώσει πολύ, δεν αντέχει. Γιατί θα πρέπει να υπάρξουν επεμβάσεις στις υποδομές. Διαπλάτυνση δρόμων, υπογειοποίηση, δημιουργία πάρκινγκ, έλευση προαστιακού. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν πριν επεκταθεί το λιμάνι. Αν και η Ραφήνα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερο κόσμο δεν είναι καθόλου έτοιμη να δεχτεί αυτόν τον φόρτο. Δεινοπαθούν κάτοικοι και επαγγελματίες όπως σωστά είπατε, ενώ υπάρχει και η ρύπανση των πλοίων. Η Ραφήνα είναι ένα στολίδι και πρέπει να το διαφυλάξουμε. Μαζί με τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς που είναι ιδιαίτερα δραστήριος και γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο του ΟΛΡ Δέσποινα Γκικάκη , θα κοιτάξουμε να κάνουμε σοβαρή δουλειά σε βάθος χρόνου. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε τη Ραφήνα νέο Πειραιά. Να βρούμε τον ”χρυσό κανόνα”. Και να εξυπηρετούνται οι ταξιδιώτες προς τα νησιά, και να εκσυχρονιστεί το λιμάνι, και να ανακουφιστούν οι κάτοικοι, και να έχουν δουλειά οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς.
Ξέρετε δεν είναι ”λίγο” και το θέμα της ηχορύπανσης από τα αεροπλάνα. Οι κάτοικοι Αρτέμιδας και Ραφήνας υποφέρουν καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο…
Δυστυχώς είναι τεράστιο πρόβλημα. Έχω καλέσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ”Ελευθέριος Βενιζέλος” να το συζητήσουμε, να δούμε τι μπορεί να γίνει.
Να δούμε και τον βιολογικό καθαρισμό της ανατολικής Αττικής που στην αυγή του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζούνε με βόθρους…
Ο βιολογικός πρέπει να τελειώσει απ άκρου εις άκρον σε όλη την Ανατολική Αττική, που έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτό το θέμα. Είναι μία πραγματικότητα δυστυχώς. Θεωρώ πως στα επόμενα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές. Και μάλιστα θα είναι τρίτου βαθμού που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρύπανση. Κοντά σε αυτό όμως που συζητάμε είναι και η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος. Έγινε μία προσφυγή από κάποιον σύλλογο στο ΣτΕ και θα πάει πίσω. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Φυσικά και όλοι είμαστε οικολόγοι και σεβόμαστε το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα. Δεν είναι κάποιοι περισσότερο ”πράσινοι” από άλλους. Όμως πρέπει να γίνουν και έργα για το κοινό καλό της κοινωνίας. Πρέπει να πάμε μπροστά και πιο γρήγορα.
Θέμα με ”ηλεκτροφόρα καλώδια” κ. Αντιπεριφερειάρχα θα θέσω τώρα. Διαχείριση απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Γραμματικού.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα βρεθεί οριστική λύση για το λεκανοπέδιο σεβόμενοι το περιβάλλον και τους κατοίκους. Τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να ολοκληρωθεί το συνολικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.
”Τίποτα δεν είναι σίγουρο” είπατε…
Ναι γιατί προωθούμε λύσεις που αντιγράφουμε από την Ευρώπη. Σε μια ευρύτερη λύση λοιπόν, πιθανόν να χρειαστεί πολύ μικρό τμήμα από τον ΧΥΤΥ για να εναποθέτουμε τα υπολείμματα των μπλε κάδων ανακύκλωσης και μόνο. Στο Γραμματικό δεν θα γίνει ποτέ ΧΥΤΑ, να πετάμε τα οικιακά απορρίμματα όπως στη Φυλή.
Το περιβάλλον ξέρετε είναι πολύ σοβαρή υπόθεση…
Φυσικά. Και με αφορμή την παρατήρηση σας θα πρέπει να σας δώσω την είδηση ότι είμαι σε επαφή με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο για να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση για πολλές δράσεις. Το Γεωπονικό έχει κτήματα στα Μεσόγεια και πρότεινα στον Πρύτανη Σπύρο Κίντζιο να κάνουμε ινστιτούτο οινολογίας στα Σπάτα ευρωπαϊκού επιπέδου. Επίσης πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε Κτηνιατρική Σχολή στα Μεσόγεια. Ετοιμάζουμε και μία συνεργασία με ομάδα Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για μετεκπαίδευση και προγράμματα σπουδών και ο Πρύτανης πρότεινε να είμαι μέλος στο ΔΣ αυτού του κονσόρτσιουμ. Σχεδιάζω επίσης, το συζήτησα με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Βορίδη, να δημιουργηθεί, εάν είναι δυνατό, στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι ένα αγροκτηνοτροφικό ”πράσινο” Πάρκο σε έκταση χιλίων στρεμμάτων. Εκεί νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κάνουν πρωτοποριακά προγράμματα καλλιέργειας και νέες ποικιλίες, αλλά να είναι και επισκέψιμο από σχολεία και τουρίστες. Τα έχω μελετήσει όλα αυτά με την επιστημονική μου συνεργάτιδα την κ. Δήμητρα Γιδαράκου.
Θέλω να σας γυρίσω λίγο πίσω στον Μαραθώνα για να δούμε και το τεράστιο θέμα που υπάρχει με τον Σχοινιά…
Κάλεσα προ ημερών τον πρόεδρο του Φορέα διαχείρισης Σχοινιά. Η περιοχή έχει καταντήσει χωματερή και εστία πυρκαγιάς. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα σημείο παγκόσμιας εμβέλειας Natura να είναι παρατημένο χωρίς καμία πυρόσβεση. Μία ημέρα νωρίτερα ο διοικητής της ΠΥ της Νέας Μάκρης ο κ. Ραγκαβάς ένας εξαίρετος αξιωματικός με θορύβησε όταν μου αποκάλυψε πως αν φυσάει λίγο βοριαδάκι και πιάσει φωτιά σε είκοσι λεπτά δεν θα υπάρχει το δάσος Σχοινιά! Είναι συγκλονιστικό. Ο κ. πρόεδρος του Φορέα λοιπόν με τη σειρά του με ενημέρωσε πως έχει στη διάθεση του μόνο τέσσερις φύλακες για τον Σχοινιά, τον Υμηττό και τη Λαυρεωτική. Ρώτησα τον Πρόεδρο, ¨τέσσερις υπάλληλοι γραφείου και τέσσερις φύλακες τι να πρωτοφυλάξετε? Αστειευόμαστε?” Ως Περιφέρεια δεν έχουμε αρμοδιότητα στον Φορέα, αλλά αν γίνει το κακό είναι η περιοχή μας και θα εγκαλέσουν και εμάς. Είναι αναγκαίο να λάβουμε όλοι μαζί Περιφέρεια Αττικής, Φορέας Διαχείρισης, Δήμος Μαραθώνα και Υπουργείο Περιβάλλοντος πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την ανάδειξη αυτού του ¨διαμαντιού¨.
Τι θα γίνει λοιπόν?
Το επόμενο καλοκαίρι θα έρθει. Και θα συνεχιστεί το ίδιο χάος? Αν πιάσει μια φωτιά τι θα γίνει? Δεν θα καεί μόνο το δάσος, αλλά φοβάμαι και άνθρωποι. Χρειάζεται άμεσα σοβαρή μελέτη, ενίσχυση πυρόσβεσης, καθαρισμός σε συνεργασία με το Δασαρχείο, πλάνο διαφυγής και τόσα άλλα.
Πώς ονειρεύεστε την ανατολική Αττική τις επόμενες δεκαετίες με δεδομένο ότι είστε κάτοικος της αλλά και πατέρας δύο μικρών παιδιών?
Η ανατολική Αττική έχει μήκος 120 χιλιόμετρα γεμάτη δάση, παραλίες, πόλεις και οικισμούς. Άρα και προβλήματα. Θα σας δώσω λοιπόν ένα χρονικό ορίζοντα 50 ετών για να ξαναγυρίσουμε και στην πρώτη σας ερώτηση. Μακάρι να προλάβαινα να τη δω όπως ονειρεύομαι, αλλά θα τη δούνε τα παιδιά. Σίγουρα στην επόμενη δεκαετία θα έχουν ξεκινήσει έργα πνοής στο ”διαμάντι” της Ελλάδας, όχι μόνο της Αττικής. Απαιτούνται εκτός από χρόνο και δισεκατομμύρια αλλά και αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης 60-70 ετών. Δεν είναι εύκολο. Κοιτάξτε τι έχει γίνει με την αυθαιρεσία σε πολλές περιοχές. Έχουν χτίσει πάνω στον αιγιαλό, δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι εικόνες απίστευτες. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Όλα είναι θέμα παιδείας.
Έχετε δίκιο για την παιδεία. Αφού ”πιάσαμε” κι αυτό σχεδιάζετε κάτι για τα σχολεία της περιοχής?
Φυσικά. Ετοιμάζουμε σε κάθε δήμο σεμινάρια για πρώτες βοήθειες. Στο σχολείο, στο σπίτι, στον δρόμο. Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς να γνωρίζουν απλά αλλά σωτήρια πράγματα σε μία δύσκολη στιγμή, ένα ατύχημα. Γιατροί και ειδικοί θα κάνουν ενημέρωση ώστε όλοι να είναι έτοιμοι. Και στους 13 δήμους της ανατολικής Αττικής. Επίσης η Υπηρεσία υγείας της Περιφέρειας ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης νηπιαγωγών και γονέων για την παιδική παχυσαρκία. Τα Ελληνόπουλα δυστυχώς είναι τα πιο υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην Ευρώπη. Θα το γνωρίζετε. Η υγεία πρώτη προτεραιότητα λοιπόν.
Κι όμως η ανατολική Αττική δεν έχει νοσοκομείο. Φαντάζει απίστευτο…
Έχει φτάσει η ώρα να γίνει νοσοκομείο στην ανατολική Αττική.
Συγχωρέστε με, αλλά ξέρετε πόσες φορές το έχω ξανακούσει τα τελευταία χρόνια…
Σας καταλαβαίνω. Ο Γιώργος Πατούλης όμως είναι αποφασισμένος και είναι και γιατρός. Δεν είναι απλό πρόγραμμα, αλλά θα γίνει. Δεν είναι τόσο θέμα κτιρίου, όσο στελέχωσης δυναμικού, αλλά και μηχανημάτων. Η όποια εγκατάσταση θα πρέπει να είναι κοντά στην Αττική οδό. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες κλινικές από άλλα νοσοκομεία με το υπάρχον προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Από περιέργεια σας ρωτάω. Ποιά είναι η υπηρεσία εποπτείας σας με τους περισσότερους εξυπηρετούμενους πολίτες?
Πετύχατε ”διάνα”. Το κτίριο συγκοινωνιών του Σταυρού κάθε ημέρα το επισκέπτονται 500 περίπου πολίτες. Είναι τριτοκοσμικά γραφεία για εργαζόμενους και πολίτες. Έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμό για την ενοικίαση ανακαινισμένων χώρων του ίδιου ή άλλου κτιρίου ώστε να μεταφερθούν και εκεί υπηρεσίες, να εργάζονται με αξιοπρέπεια οι υπάλληλοι και να εξυπηρετούνται σε ανθρώπινο περιβάλλον οι πολίτες. Ελπίζουμε πως αυτά θα είναι τα πρώτα εγκαίνια του Περιφερειάρχη στις αρχές του 2020.
Άφησα για το τέλος το θέμα της ασφάλειας των πολιτών…
Έχω συζητήσει με όλους τους αστυνομικούς διευθυντές τα θέματα εγκληματικότητας, παραβατικότητας για να λύνουμε προβλήματα. Είμαστε σε συνεχή επαφή. Η περιοχή που μας ”καίει” είναι οι Αχαρνές. Ο ταξίαρχος κ. Δασκαλάκης έχει ένα πλάνο, αρχικά αυξήθηκαν οι περιπολίες στην περιοχή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Με όλα αυτά που μου περιγράφετε δείχνετε ”διαβασμένος”, δεν αναλάβατε απροετοίμαστος…
Είναι αλήθεια. Μοιάζουμε ως Περιφέρεια με τη φιλοσοφία της κεντρικής κυβέρνησης. Ενεργούμε γρήγορα καθώς γνωρίζαμε ήδη τα προβλήματα και είχαμε σχέδια λύσης. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κάνουν σοβαρή και προσεκτική δουλειά.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που παραχωρήσατε την πρώτη σας συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr.
Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.