Η 1η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. O Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Άμυνας (ICDO), επέλεξε το 1990 τη συμβολική αυτή ημερομηνία, κατά την οποία το 1972 τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του, ως μια ημέρα ορόσημο για τα κράτη μέλη του και τους σκοπούς της πολιτικής άμυνας ανά την υφήλιο.

world civil defence day-384x253

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας έχει ως στόχο την ανάδειξη ρόλου της πολιτικής προστασίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη κινδύνων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των  καταστροφών.

Σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, είναι σημαντική η υπενθύμιση του θεσμού της Πολιτικής Προστασίας καθώς αυξάνεται η έκθεση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος σε κάθε είδους κινδύνους προερχόμενους από φυσικά φαινόμενα ή τεχνολογικούς παράγοντες. Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τους κινδύνους και θέτει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας όλων, ειδικά των παιδιών. Για το λόγο αυτό, το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας έχει ως κέντρο τα παιδιά:  «Η Ασφάλεια των παιδιών είναι δική μας ευθύνη (“Children’s safety, our responsibility)».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επιδίωξη είναι να αναδειχθεί η σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των νεότερων και επερχόμενων γενεών από τις συνέπειες καταστροφικών συμβάντων, φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης.