Ενημερωνόμαστε και Προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό 2019-nCoV. Πληροφορίες από την ενημερωτική καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Αττικής και τον ειδικό διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Κυβέρνησης (Covid19.gov.gr)

Επικαιροποίηση 7-8-2020

Κορωνοϊός και ζέστη: Προφυλασόμαστε στις παραλίες

Κορωνιϊός και προστασία στο θέρος

Eπικαιροποίηση 28-7-2020

Κορωνοϊος και σεισμός: Σεισμός και Προστασία στον Εργασιακό Χώρο σε περίπτωση Πανδημίας

Σεισμός και Πανδημία Κορωνοιού Οδηγίες για εργασιακό χώρο 2

Φοράμε σωστά τη Μάσκα:

Φοράμε σωστά τη Μάσκα ΕΟΔΥ

Επικαιροποίηση 13-5-2020:

οδηγίες προς τους μαθητές για την επιστροφή τους στο σχολείο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Παιδείας στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

Tι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και το σχολείο μου

Οδηγίες για Μαθητές

 Θυμόμαστε:

  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του σχολείου
  • Όταν νιώθουμε άρρωστοι ενημερώνουμε πριν πάμε στο σχολείο και μένουμε στο σπίτι
  • Εάν αισθανθούμε άρρωστοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος το λέμε στο δάσκαλό σου
  • Να μην ανταλλάσσουμε αντικείμενα με τους συμμαθητές και τους δασκάλους μας (στυλό, τετράδια, μπουκαλάκια νερού, κινητά τηλέφωνα κ.ά)
  • Να έχουμε πάντα μαζί μας χαρτομάντηλα
  • Να αποφεύγουμε τον συνωστισμό
  • Να μην αγγίζουμε με τα χέρια μας το πρόσωπό μας
  • Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας:

Περισσότερα για την προστασία της υγείας και τα μέτρα επιστροφής στα σχολεία στην ιστοστελίδα του Υπουργείου Παιδείας

Επικαιροποίηση 2-5-2020:

Μέχρι τις 4-5-2020 οι οδηγίες εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού.  Παραμείνουμε σπίτι και να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση. Αμέσως μετά αρχίζει η σταδιακή μείωση των περιορισμών, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών. Όμως τηρούμε τις συνήθειες που αποκτήσαμε: υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες των αρχών και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων. Επιστρέφουμε αλλά παραμένουμε υπεύθυνοι για να παρα – μένουμε ασφαλείς. 

Μένουμε ασφαλείς

 

Για να είναι αποτελεσματική η χρήση μάσκας πρέπει να είναι προσεκτική  σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν. Οδηγίες για τη χρήση μάσκας εξέδωσε ο ΕΟΔΥ στις 30-4-2020 https://bit.ly/3aQc13y

 

Σωστή χρήση μάσκας

Σημαντική επίσης πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η προσοχή μας κατά τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (https://bit.ly/2WnHepq):

  • Δεν χρησιμοποιώ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όταν έχω συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον κορωνοϊό (βήχας, πονόλαιμος, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες).
  • Προσπαθώ να κρατώ τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους συνεπιβάτες μου (τουλάχιστον 2 μέτρα) κατά τη διάρκεια της αναμονής στον χώρο επιβίβασης, στο ταμείο ή το μηχάνημα για εισιτήριο και κατά την διάρκεια του ταξιδίου όσο είναι εφικτό (τουλάχιστον μία και κατά το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις απόσταση μεταξύ επιβατών).
  • Φορώ μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στον επιβατικό σταθμό ή στο ΜΜΜ.
  • Έχω μαζί μου αλκοολούχο αντισηπτικό που εφαρμόζω στα χέρια πριν εισέλθω στο ΜΜΜ και αφού εξέλθω από αυτό.
  • Όταν φθάσω στο σπίτι, στη δουλειά ή σε κάποιο χώρο με τουαλέτα, πλένω τα χέρια μου με νερό και σαπούνι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω συνδυαστικά και αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο γίνεται λιγότερο τα ΜΜΜ. Επιλέγω να μετακινηθώ με τα πόδια στον προορισμό μου ή περιορίζω τις φορές που θα χρησιμοποιήσω ΜΜΜ κάνοντας χρήση τις φορές αυτές του αυτοκινήτου. Στο ίδιο αυτοκίνητο συστήνεται να επιβαίνουν άτομα που κατοικούν στην ίδια οικία ή δουλεύουν στο ίδιο γραφείο.
  • Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τα ΜΜΜ τις ώρες 07.00-10.00 π.μ. και 14.00-17.00 μ.μ. εάν κατά τις ώρες αυτές δεν πηγαίνω ή αποχωρώ από την εργασία μου.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακός, αστικός σιδηρόδρομος) στο σύνδεσμο: https://bit.ly/2SnLi87

Επικαιροποίηση 21-4-2020:

Μένουμε σπίτι σποτ ΓΓΠΠ

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας επικαιροποιούν τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες τους ή ανακοινώνουν νέες κάθε φορά που κρίνεται σκόπιμο, επομένως είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε και στους επίσημους διαδικτυακούς τόπους για κάθε νεότερη πληροφορία από την ημερομηνία της παρούσας ανάρτησης ή την ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε θεματική ενότητα

Ενημερωθείτε σωστά – Προστατευτείτε – Προστατέψτε τους γύρω σας

Επικαιροποίηση 13-3-2020: Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Ο κορωνοϊός SARS–COV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS–COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο 2 που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας (αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17272/10-3-2020Δ1α/Γ.Π.οικ. 17272/10-3-2020)  πλαίσιο της προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για σοβαρή λοίμωξη COVID-19, συνιστάται ισχυρά η αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Ενημερωτική Καμπάνια #ΜένουμεΣπίτι (Επικαιροποίηση 24-3-2020)

Που επιτρεπεται η κυκλοφορία σποτ

Ενημερωτική Καμπάνια #ΜένουμεΣπίτι (Επικαιροποίηση 16-3-2020)

Τρόποι για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του Κορωνοϊού

Περισσότερα ενημερωτικά σποτ στο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UC1iWwoYgloTqx4diFz42NVQ/videos

και στου συνδέσμους (με οδηγίες στη Ελληνική Νοηματική Γλώσσα) – Επικαροποίηση 19-3-2020

https://bit.ly/2U48Sba (με οδηγίες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα)

https://bit.ly/38Z5J0w (με οδηγίες στην Ελληνική νοηματική γλώσα αλλά και για άτομα με προβλήματα όρασης).

https://www.youtube.com/channel/UC1iWwoYgloTqx4diFz42NVQ/videos (Menoume Spiti – Κανάλι youtube με όλα τα ενημερωτικά σποτ της Ελληνικής Κυβέρνησης – Επικαιροποίηση 23-3-2020)

 

Μπορείτε να καλείτε στο 1135 για πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. #COVID19 – Επικαιροποίηση 7-3-2020

 1135 ΓΓΠΠ 1135 Τηλεφωνική γραμμή για ενημέρωση από ΕΟΔΥ 1

H τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Δεν φοβόμαστε – ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε:

 

Α) Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το νέο Κορωνοϊό

Α.1 19 Ερωτήσεις και απαντήσεις που δίνουν σημαντικές πληροφορίες από την ΓΓΠΠ (26-2-2020):

Κορωναϊός 19 ερωτήσεις και απαντήσεις ΓΓΠΠ

1.Τί είναι οι κοροναϊοί;

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

2.Τί είναι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV;

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019-nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

3.Είναι ο καινούργιος ιός ίδιος με τον ιό του SARS;

Όχι. Ο 2019-nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

4.Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

5.Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV από ζώο σε άνθρωπο;

Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί.

Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019-nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

6.Μπορώ να κολλήσω 2019-nCoV από το κατοικίδιο μου;

Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019-nCoV.

7.Μεταδίδεται ο 2019-nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ναι, ο 2019-nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

8.Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεταιστα χέρια μας.

https://www.youtube.com/watch?v=3PmVJQUCm4E

https://www.youtube.com/watch?v=ZnSjFr6J9HI

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως με 2019-nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019-nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

9.Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV.

Η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

10.Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;

Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία του 2019-nCoV εντοπίζεται στην Κίνα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά.

Τα περιστατικά λοιμώξεων από τον 2019-nCoV που εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες, αφορούσαν είτε άτομα με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα είτε άτομα που ζούσαν, συνεργάζονταν στενά ή παρείχαν φροντίδα υγείας σε ταξιδιώτες από την Κίνα που στη συνέχεια διαγνώσθηκαν με λοίμωξη από 2019-nCoV.

Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019-nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

Για περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες, όσον αφορά τις περιοχές που καταγράφεται συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

11.Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

12.Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο 2019-nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

13.Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019-nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

14.Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο 2019-nCoV, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

Τα άτομα που νοσούν από 2019-nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

15.Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κοροναϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

16.Μπορεί ο 2019-nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019-nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

17. Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από την Κίνα ή από άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού;

Ναι, είναι ασφαλές. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

18.Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019-nCoV;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

19.Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον 2019-nCoV;

Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

 

Α.2. Άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 (29-2-2020)

1. Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

2. Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

3. Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερη από αυτήν των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

4. Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

5. Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

6. Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

7. Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από

          ή

  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο:https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf

8. Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα; 

Κίνα,  Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).

9. Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, 28 February 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 4 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.

10. Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

11. Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

12. Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

13. Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

14. Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

15. Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

Β) Ατομικές χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τον κορωνοϊό covid-19 (ΓΓΠΠ 26-2-2020)

Οι οκτώ οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό είναι: 

Οδηγίες Ατομικής Προστασίας από τον Κορωνοϊό ΓΓΠΠ

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

Οταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Ενημερωτικά έντυπα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες προστασίας από τον Κορωνοϊό σε έξι γλώσσες (27-2-2020)

Οδηγίες αυτοπροστασίας και στο ενημερωτικό έντυπο της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (28-2-2020)

Απλά βήματα προστασίας από τον Κορωνοϊό

Οι οδηγίες αυτές αυτές και στην Αγγλική Γλώσσα μπορούν να βρεθούν στο επισυναπτόμενο έντυπο ή στο σύνδεσμο: 

Οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό (28-2-2020)

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ κορωνοϊό Covid-19 – Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό (Επικαιροποίηση 16-3-2020)

Γ) Πως να πλένετε τα χέρια σας σωστά (Επικαιροποίηση 10-3-2020)

Σωστό πλύσιμο χεριών

Σωστό πλύσιμο χεριών Σποτ

Δ) Ενημερωτικά σποτ για την προστασία από τον κορωνοϊό

1. Ενημερωτικό σποτ από τον ΕΟΔΥ: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του κορωνοϊού – πως θα προστατευτούμε

Συμπτώματα κορωναϊού COV1D19

2. Ενημερωτικό σποτ από τον ΕΟΔΥ: Δεν φοβόμαστε – ενημερωνόμαστε

Σποτ  Μέτρα προστασίας ΕΟΔΥ

3. Ενημερωτικό σποτ του ΕΟΔΥ: Δεν φοβόμαστε – προστατευόμαστε

Σποτ  Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε ΕΟΔΥ

Περισσότερα ενημερωτικά σποτ στο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UC1iWwoYgloTqx4diFz42NVQ/videos

και στου συνδέσμους (με οδηγίες στη Ελληνική Νοηματική Γλώσσα) – Επικαροποίηση 19-3-2020

https://bit.ly/2U48Sba (με οδηγίες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα)

https://bit.ly/38Z5J0w (με οδηγίες στην Ελληνική νοηματική γλώσα αλλά και για άτομα με προβλήματα όρασης).

 

Ε) Κορωνοϊός και ευπαθείς ομάδες (επικαιροποίηση 9-3-2020

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματοςΝα αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

 Κορωνοϊός και ευπαθείς ομάδες-ΓΓΠΠ

Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας σποτ

 

Κορωνοϊός και ευπαθείς ομάδες σποτ

ΣΤ) Τρόφιμα και κορωνοϊός SARS–CoV-2 – Καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων (Επικαιροποίση 12-3-2020)

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων. Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα  Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Καλές Πρακτικές για διαχείριση τροφίμων

Σε σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο ΕΦΕΤ, σημειώνεται ότι παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω των τροφίμων εντούτοις οι καταναλωτές πρέπει να μεριμνούν για την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής και αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ επίσης δίνει συστάσεις για αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης τροφίμων. 

Ο ΕΦΕΤ στις 27-3-2020 εξέδωσε Δελτίο Τύπου με θέμα “Τρόφιμα και κορονοϊός Μας ρωτάτε, σας απαντάμε” με απαντήσεις σε χρηστικά ερωτήματα για τους πολίτες και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διακίνηση και τη παραγωγή τροφίμων. Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές ερωτήσεις και απαντήσεις (το πλήρες κείμενο που επισυνάπτεται είναι και διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο του ΕΦΕΤ (Επικαιροποίηση 28-3-2020).

Πως μπορώ να προστατευθώ από τη μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων;
Mε τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.
 
Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;
Οι κορονοϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω  φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλενογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.
 
Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;
Όπως όλοι οι εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι και οι κορονοϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.
 
Απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα όσον αφορά στα πιάτα ή στα μαχαιροπήρουνα στις εγκαταστάσεις φροντίδας των ηλικιωμένων;
Όλα τα συνήθη μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία από νοροιούς ή ιούς της γρίπης στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης της COVID-19.
Μπορώ να μολυνθώ από τον SARS-CoV-2 μέσω μολυσμένων κατεψυγμένων τροφίμων;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να  συμμορφώνεστε απολύτως με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων.
 
Πως  μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ?
Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κορονοιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Μια τέτοια “κοινωνική αποστασιοποίηση” αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.
Άλλες ιδέες:
Πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση.
Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και το καλάθι πριν και μετά το κατάστημα.
Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράψετε τις αποδείξεις.
Μόλις γυρίσετε σπίτι πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε.
 

 
Τα προϊόντα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κορονοιό;
Δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής (δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα) κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.
 
Πρέπει να καταναλώνω φρούτα και λαχανικά;
Η απλή απάντηση είναι ΝΑΙ. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός:
Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών.
 
Πλένω και τις συσκευασίες;
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο. Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί. Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού βγάλετε όλη τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων και των περιεκτών. Τέλος, πλύνετε τα χέρια σας, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που έχετε αγγίξει. Κάνετε αυτό αφού έχετε αποθηκεύσει κατάλληλα τα τρόφιμα.
 
Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;
Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής και κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2 ή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.
Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Οδηγίες για τη ασφαλή χρήση τροφίμων - σποτ Υπουργείου Υγείας

Αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας έχουν αναρτηθεί στον κάτωθι σύνδεσμο (επικαροποίηση 21-4-2020)

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό: Κανόνες υγιεινής κατά τη διαχείριση των τροφίμων σε οικιακό επίπεδο

Z.  ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (Επικαιροποίηση 16-3-2020)

Κορωνοϊός και Οδοντιατρική περίθαλψη

Ακολουθεί σχετικό ενημερωτικό βίντεο από την Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία

Ενημερωτικό Βίντεο από την Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία

Z)Οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων σε κάποιο μέλος της οικογένειας (Επικαιροποίηση 16-3-2020)

Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων του ΙΣΑ και με βάση τα όσα επισημαίνονται από τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στην κατάρτιση οδηγιών για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε κάποιο μέλος της οικογένειας.

Αναλυτικά οι οδηγίες στο επισυναπτόμενο κείμενο και στη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής https://bit.ly/2TXmgxU

Η) Οδηγίες προς τους πολίτες για τη σωστή διαχείριση και συσκευασία των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού από την Περιφέρεια Αττικής (Επικαιροποίση 19-3-2020)

Πρώτον, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων. 

Δεύτερον, σε περίοδο πανδημίας μην αφήνεται σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται. 

Τρίτον, τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα. 

Τέταρτον, αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων. 

Πέμπτο, οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

• Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια. 

• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα. 

Ειδικότερα για τη διαχείριση των αποβλήτων η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ συστήνει (Επικαιροποίηση 2-4-2020):

Δεν ανακυκλώνουμε το Κορωνοϊό ΥΠΕΝ

Οδηγός διαχείρισης απορριμμάτων για νοικοκυριά, χωρίς κρούσμα covid-19

➢ Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ.

➢ Γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

➢ Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον ΠΡΑΣΙΝΟ ή ΓΚΡΙ ΚΑΔΟ (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.

➢ ΔΕΝ πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια. ➢ ΔΕΝ αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.

➢ ΔΕΝ βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.

➢ Συνεχίζουμε κανονικά να συλλέγουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Οδηγός διαχείρισης απορριμμάτων για νοικοκυριά, με κρούσμα covid-19

➢ Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ. Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

➢ Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.

➢ ΔΕΝ γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και ΔΕΝ συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.

➢ Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.

Αναλυτικότερες οδηγίες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στο σύνδεσμο:

Διαχείριση απορριμάτων και κορωνοϊός

 

Θ)Οδηγίες Ψυχολογικής Υποστήριξης των Πολιτών, λόγω των μέτρων περιορισμού και αυτοπεριορισμού που λήφθηκαν με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου COVID-19 (Επικαιροποίηση 24-3-2020)

Οι οδηγίες εκπονήθηκαν από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κοινοποιήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείο Υγείας στο σύνδεσμο:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6936-korwnoios-covid-19-odhgies-psyxologikhs-yposthrikshs-twn-politwn

Σχετικές οδηγίες και στο ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας στο σύνδεσμο:

https://eody.gov.gr/koronoios-covid-19-odigies-psychologikis-ypostirixis-ton-politon/

Ι) Οδηγίες από την Περιφέρεια Αττικής για την προστασία των πολιτών (Επικαιροποίση 24-3-2020) 

Σχετικές οδηγίες για την προστασία των πολιτών από το διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής (https://bit.ly/2WBHMK3)

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ 

εικόνα στήλης για το σπίτιεικόνα στήλης για το γραφείοεικονα στήλης για την κοινότητα

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Οδηγίες παραμονής στο σπίτι με ήπια συμπτώματα, στενές επαφες

Οδηγίες οργάνωσης του σπιτιού

Οδηγίες για τους χώρους εργασίας

Οδηγίες για την απομάκρυνση των απορριμμάτων

Οδηγίες για Κέντρα Φροντίδας και Οίκους Ευγηρίας

Οδηγίες για συγκεντρώσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

εικόνα στήλης-οδηγίες για ευπαθείς ομάδεςεικόνα στήλης-οδηγίες για ηλικιωμένουςεικόνα στήλης-οδηγίες για έγκυες

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ

ΕΓΚΥΕΣ

Ποιοί κινδυνεύουν
περισσότερο από COVID
Οδηγίες για άτομα άνω των 65 ετώνΟδηγίες για έγκυες

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εγχειρίδιο Επιβίωσης στην κρίση του κορωνοϊού

Τυπώστε το εγχειρίδιο ώστε να επιτηρείτε με ακρίβεια την υγεία σας. Kαταγράψτε συμπτώματα και πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας, αν εμφανιστούν, για τουλάχιστον 15 ημέρες. Eνημερώστε με στοιχεία για την πορεία της υγείας σας τον γιατρό.

Διαβάστε το Εγχειρίδιο

Μενουμε Σπίτι – DoctorNext2Me

200320 Coronavirus-DoctorNext2Me

Μπορείτε να συνδεθείτε με γιατρό με βιντεοκλήση ΔΩΡΕΑΝ μεσω της Πλατφόρμας που δημιουργησε η Περφέρεια Αττικής

Συνδεθείτε

 

Κ) Αναλυτικότερες και κυρίως επικαιροποιημένες οδηγίες για την πολιτών και επαγγελματικών ομάδων στο διαδικτυακό τόπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στο σύνδεσμο:

Νέος κορωνοϊός Covid 19 – Οδηγίες

Στον ανωτέρω σύνδεσμο υπάρχουν αναρτήσεις για θέματα όπως:

Κορωνοϊός - Σήμα

αλλά και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης στους συνδέσμους (Επικαιροποίηση 13-3-2020 και 21-4-2020):

https://www.moh.gov.gr/articles/health

Οδηγίες προστασίας από αναπνευστική λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό

https://covid19.gov.gr/