Η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει στο δρόμο του ψεύδους και της συκοφαντίας. Σε δελτίο τύπου της 28ης Μαΐου γράφει «Η δικαίωση ήρθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ακύρωσε τις διαδικασίες χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ των ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αττική και άλλες δέκα Περιφέρειες της χώρας, διαπιστώνοντας σοβαρές παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας με σημαντικότερη αυτή του όρου- καρμπόν σε όλες τις ΣΔΙΤ περί εγγυημένης ποσότητας παραγωγής απορριμμάτων».

Η άποψη αυτή διαψεύστηκε με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 23 Μαΐου, που απαντούσε σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 21ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:

«Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουδέποτε προέβησαν σε τέτοιες δηλώσεις. Αντιθέτως, τα έργα στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων αποτελούν προτεραιότητα για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 (π.χ. το έργο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Αττικής περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 181 έργων προτεραιότητας) καθώς και για την περίοδο 2014-2020.

 

Τα έργα αυτά θα συμβάλουν επίσης στην πρόοδο της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα στηρίξουν τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα του περιβάλλοντος.»

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως εξής:

«Παράλληλα, δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καμία ανοικτή διαδικασία για παραβάσεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων των έργων που αναφέρονται στις πρόσφατες δημοσιεύσεις.»

Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας είχε διαψεύσει με ανακοίνωσή του και το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 21 Μαΐου, στην οποία γράφει:

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διεξαγωγή των διαγωνισμών των έργων ΣΔΙΤ που υλοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

Και επειδή η εφημερίδα επέμεινε στο θέμα, το Υπουργείο Ανάπτυξης με νέα ανακοίνωση του στις 22 Μαΐου δίνει στη δημοσιότητα απάντηση της Κομισιόν και αναφέρει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει κατηγορηματικά ότι όλα έχουν γίνει σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία.»

 

Τέλος, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός απάντησε στο δημοσίευμα στις 21 Μαΐου: «Η αναφορά στο δημοσίευμα ότι τα τεύχη των διαγωνισμών της Αττικής περιλαμβάνουν προβλέψεις για εγγυημένες ποσότητες είναι παντελώς ψευδής.

 

Σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά για εγγυημένες ποσότητες. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για το Γραμματικό, που έχει ολοκληρωθεί, τέθηκε ως όρος ότι καμία εγγυημένη ποσότητα δεν θα υπάρξει.»

Επομένως η επανάληψη μία εβδομάδα αργότερα των ιδίων ψευδών, που τόσο πανηγυρικά έχουν διαψευστεί από τους αρμόδιους φορείς, δείχνει την πρόθεση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να θολώσει το τοπίο και να ρίξει λάσπη, κάτι στο οποίο δυστυχώς μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.