Χωρίς καμία ουσιαστική υλική βοήθεια από την πολιτεία, βρίσκεται η Εθελοντική Δραστηριότητα. Τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από τους Εθελοντές ενώ σε πολλές περιπτώσεις το κράτος βάζει εμπόδια στη δράση τους.

Αυτή ήταν η διαπίστωση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ.Παναγιώτη Χατζηπέρου από τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε με τους συντονιστές των Εθελοντικών Ομάδων Διάσωσης για το έργο τους, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθελοντικό Διασωστικό Κίνημα.  

Ο κ Χατζηπέρος παρακολούθησε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου την 7η Πανελλήνια Άσκηση Διάσωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πυροσταθμό του Αγίου Ανδρέα (Ν. Βουτσά). Στην άσκηση συμμετείχαν 12 Εθελοντικές οργανώσεις και 80 διασώστες. Ο κ. Χατζηπέρος παρακολούθησε 3 σενάρια διάσωσης.  

Από τους εθελοντές ειπώθηκε ότι ο Δήμος Μαραθώνα μπορεί να καλύψει τις δαπάνες ηλεκτροδότησης του Πυροσταθμού στον Άγιο Ανδρέα, το Υπουργείο Υγείας να χορηγεί τον μη αξιοποιούμενο εξοπλισμό του (φορεία από τα νοσοκομεία, μάσκες κλπ), το Υπουργείο Εργασίας και Εσωτερικών να τους διευκολύνει περαιτέρω με προσωρινές απαλλαγές από τα εργασιακά τους καθήκοντα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτες διασωστικές δραστηριότητες και πολλά άλλα.

Η παρουσία και η δράση των εθελοντών, ειδικά σε μέρη όπως είναι τα νησιά, όπου το κράτος έχει ανεπαρκή στελέχωση, αλλά η παρέμβαση εντός 5 λέπτου σώζει ζωές μπορεί να λύσει σημαντικά προβλήματα και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας. Ήδη στην Αίγινα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος» και την Ομάδα Εθελοντών γίνεται εκπαίδευση σε θέματα Διάσωσης. Σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εκπαίδευση σε θέματα πρώτων βοηθειών των εθελοντών των νησιών του Αργοσαρωνικού, της Τροιζηνίας και των Κυθήρων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήρε το έργο των εθελοντών τονίζοντας τη βαθιά πίστη του στον εθελοντισμό, σαν μια ανώτερη πράξη ανιδιοτελούς αλληλεγγύης ενεργών πολιτών, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Δεσμεύτηκε να διερευνήσει τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους και πρότεινε νέα συνάντηση στο γραφείο του για καλύτερο συντονισμό κοινής δράσης Εθελοντών, Δήμων και ΠΕ Νήσων, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τις κινηματικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των Πολιτών.