Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση αποτέλεσαν τα δυο κύρια θέματα συζήτησης, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου.
Επίσης, το Σώμα υιοθέτησε ψηφίσματα – αποφάσεις για το θέμα των Σύριων προσφύγων και για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για τη λήψη εκπαιδευτικής άδειας.
Σχετικά με το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία:
– Καταγγέλλει το νομοσχέδιο ως απαξιωτικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ως νομοσχέδιο που πλήττει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ
– Ζητά από το ΥΠΕΚΑ την απόσυρσή του
Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Αττική» (Γιάννης Σγουρός) και «180ο – Η Αττική Αλλάζει πρόσωπο» (Γιώργος Κουμουτσάκος). Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε υπέρ, αλλά με το δικό της σκεπτικό. Επίσης, η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ» κ. Δέσποινα Κουτσούμπα κατέθεσε δικό της κείμενο ψηφίσματος.
Επίσης, το Σώμα προχώρησε, κατά πλειοψηφία, στην παρακάτω απόφαση όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων:
– Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής δεν θα ενταχθεί στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής, ως εσαεί χώρος διαχείρισης και ο ΧΥΤΑ Φυλής θα πάψει να υφίσταται μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είμαστε αντίθετοι στην πρακτική που θέλει τη Φυλή τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων από άλλες Περιφέρειες και Δήμους. Η λύση δεν είναι πλέον η Φυλή. Το μήνυμα που στέλνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά στην αποδοχή απορριμμάτων από άλλες πόλεις στη Φυλή, είναι σαφές: η Φυλή τελείωσε. Είναι φανερό ότι ορισμένοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους στόχους και τη μέθοδο
– Σε ό,τι αφορά στην εκπόνηση νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής: ενώ το χρονικό όριο εκπόνησής του σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, είναι ως τα τέλη του έτους 2015, η Περιφέρεια Αττικής θα το προχωρήσει, με ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμος ως τον Ιούνιο 2015
– Να προβεί σε σειρά από ενέργειες για Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Κινητοποίηση των πολιτών
– Να διοργανωθεί διεθνής συνάντηση, με πρόσκληση εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, των παρατάξεων της Περιφέρειας Αττικής, πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων των πολιτικών, οικολογικών οργανώσεων, εκπροσώπων της Κομισιόν, πραγματογνωμόνων από το εξωτερικό
– Να προσκληθούν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Περιφερειών, Περιβάλλοντος, Υγείας της Κομισιόν, για διαβούλευση, για ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών, σε άλλες Περιφέρειες
– Τη διοργάνωση άμεσα εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, εμπέδωσης των βασικών αρχών της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης.
Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε κατά, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» και «Ελληνική Αυγή». Από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις «Αττική» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ» με την τελευταία να έχει καταθέσει δικό της κείμενο ψηφίσματος.

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για ανακύκλωση
Στην εναρκτήρια ομιλία της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τόνισε ότι στην πρώτη ειδική Συνεδρίαση του Σώματος για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων η νέα Περιφερειακή Αρχή βάζει τα θεμέλια για μια νέα φιλοσοφία, η οποία «στηρίζεται στις αρχές εκείνες που δεσμεύτηκε προεκλογικά η ίδια και τις οποίες περιέγραψε στην επιστολή της προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια. Μια φιλοσοφία την οποία χαιρέτισε πρόσφατα σε επιστολή της η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για “ένα χρήσιμο βήμα που συμβάλλει στην επίτευξη των συνολικών στόχων ανακύκλωσης στην Ελλάδα βάσει της Οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα”».
Στη συνέχεια η κ. Δούρου, αναλύοντας τη νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, με «έμφαση στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου. Με έμφαση δηλαδή στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης, στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση».
Επανέλαβε, για άλλη μια φορά, την πάγια θέση – προεκλογική δέσμευση – της Δύναμης Ζωής «για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης».
Παράλληλα, η κ. Δούρου ενημέρωσε το Σώμα ότι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των Δήμων στο περιεχόμενο της επιστολής που τους απέστειλε ήταν απόλυτα θετικές και εποικοδομητικές. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «περισσότεροι από 40 Δήμαρχοι έχουν ανταποκριθεί και έχουν αποστείλει τις θέσεις και προτάσεις τους».
«Μέχρι τώρα η διαχείριση των απορριμμάτων είχε στο επίκεντρό της την ΟΕΔΑ στη Φυλή. Δηλαδή, η Φυλή ήταν ο τελικός αποδέκτης όλων, εντός κι εκτός, Αττικής σύμμεικτων απορριμμάτων, δημοτικών, βιομηχανικών, νοσοκομειακών, επικίνδυνων κλπ. Όλα στη Φυλή», τόνισε η Περιφερειάρχης.
Απευθυνόμενη σε όσους εγκαλούν τη νέα Περιφερειακή Αρχή για την απόφασή της να αλλάξει ριζικά τη διαχείριση των απορριμμάτων, επεσήμανε «είναι ακριβώς εκείνοι που υποστηρίζουν τη διαιώνιση του καθ’ όλα χρεοκοπημένου, σε βάρος των πολιτών και τοπικών κοινωνιών, μοντέλου. Είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να αποτρέψουν την αλλαγή με την παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία».
Στη συνέχεια έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις ενέργειες της απελθούσας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ αναφορικά με την εξασφάλιση χώρου τελικής διάθεσης αποβλήτων, με την αναθεώρηση του σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, την αξιολόγησή του, την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και στην ανάγκη να πάψει να υφίσταται «το μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου» της Φυλής, όπως άλλωστε χαρακτήρισε το ΧΥΤΑ η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής. Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι μία: «Εξέλιπε η πολιτική βούληση. Σήμερα, όμως, η βούληση αυτή υπάρχει».
Στη συνέχεια η κ. Δούρου αναφέρθηκε στις βαθιές τομές που πρέπει να υπάρξουν, ώστε να αλλάξουν οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό θα γίνει μέσα από βαθιές θεσμικές αλλαγές «όπως είναι η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, αλλά και η δραστική αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Αυτός ο αγώνας που σήμερα ξεκινάμε όλοι μαζί είναι ένας αγώνας δρόμου με χαρακτηριστικά Μαραθωνίου. Μας πιέζει ο χρόνος κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής. “Μαγικές λύσεις” δεν υπάρχουν. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και πρακτικά. Σήμερα κάνουμε την αρχή. Για ένα αύριο με δραστική μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων, με ανακύκλωση, με κομποστοποίηση. Με ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Για τους πολίτες. Για το περιβάλλον. Για τη ζωή μας».
Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση η κ. Δούρου τόνισε ότι «αυτό εκπονήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς να έχει ενημερωθεί η ΚΕΔΕ, οι φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων, ο ΕΔΣΝΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους ΟΤΑ, χωρίς καν να έχει ενημερωθεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης».
«Μέσα από έναν ψευδεπίγραφο και προσχηματικό διάλογο επιχειρείται άλλο ένα πλήγμα κατά της Αυτοδιοίκησης και της δυνατότητάς της να διαχειρίζεται τα απορρίμματά της. Το αποσπασματικό αυτό νομοσχέδιο “τακτοποιεί” φωτογραφικά συμφέροντα, πλήττοντας παράλληλα το κατοχυρωμένο στο άρθρο 102 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η κ. Δούρου στηλίτευσε το γεγονός ότι «το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βλέπει “μακριά” αλλά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ επεσήμανε ότι «ανοίγει την κερκόπορτα για την κατ’ εντολή αλλαγή των ΠΕΣΔΑ. Εκεί όπου συμφέρει την κυβέρνηση ή εκεί όπου πλήττονται συμφέροντα. Εκφράζει μία πολιτική που επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους δήμους όσο και τους πολίτες. Δεν προστατεύει το περιβάλλον και είναι αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Δίνει βορά την ανακύκλωση στην ιδιωτικοποίηση. Και στοχεύει στο διαχωρισμό της ανακύκλωσης από τους ΠΕΣΔΑ».
Για μία ακόμη φορά η κ. Δούρου επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση ακολουθώντας παρελκυστική τακτική επιχειρεί να μετατρέψει τις Περιφέρειες σε ιμάντες μεταβίβασης της πολιτικής της σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος, θέτοντάς τες εκτός της αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ». Τέλος, η Περιφερειάρχης κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «αυτό συνιστά απόπειρα της κυβέρνησης να κηδεμονεύσει την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ. Αφού στη δεύτερη παράγραφό του δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης των Περιφερειών και των περιφερειακών φορέων διαχείρισης από το Υπουργείο. Είναι φανερή η αγωνία της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ να τους κηδεμονεύσει. Με λίγα λόγια το άρθρο 17 προσβάλλει την αυτονομία, την αυτοτέλεια και την αρμοδιότητα των ΟΤΑ στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».
Επισυνάπτονται οι πλήρεις ομιλίες της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου σχετικά:
1) με τη διαχείριση των απορριμμάτων και
2) το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση
Βασικές Τοποθετήσεις για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση

Πρόεδρος ΠΕΔΑ: «Κατά του άρθρου 17 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ η πλειοψηφία των τωρινών Δημάρχων. Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να παραμείνει η αρμοδιότητα στην ΤΑ»
Ο κ. Ηρακλής Γκότσης, Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, τόνισε «το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι καινούργιο, συζητείται ήδη από τη δεκαετία του ’80», ενώ εκπροσωπώντας τα μέλη της ΠΕΔΑ επεσήμανε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των τωρινών συναδέλφων Δημάρχων τάσσεται κατά του άρθρου 17 του νομοσχεδίου που προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Ζητάμε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων και να παραμείνει η αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να προωθηθούν λύσεις που κατευθύνονται στην προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και πάντα με σεβασμό στους πολίτες».

ΑΤΤΙΚΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: «Τραγικό πισωγύρισμα με ολέθριες συνέπειες για την Αττική η ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού»
Τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Γιάννης Σγουρός την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού και την εκ του μηδενός συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που προκρίνει η νέα περιφερειακή αρχή.
Ο κ. Σγουρός επέκρινε τη νέα αρχή, γιατί, ενώ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων, προτείνει με περισσή ευκολία το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή, την ακύρωση των διαγωνισμών, την ακύρωση του έργου στο Γραμματικό και τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
Ο κ. Σγουρός στην τοποθέτησή του τόνισε ακόμη ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή με τις ενέργειές της στέλνει το μήνυμα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αττική και πλέον τα 200 εκ. € που θα έβαζαν οι ιδιώτες θα πρέπει να αναζητηθούν από δημόσιους πόρους. Παράλληλα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο ελλοχεύων κίνδυνος να χαθούν και κοινοτικά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τον βαθμό και χρόνο ολοκλήρωσης και εφαρμογής του νέου ΠΕΣΔΑ.
Σε ό,τι αφορά το έργο στο Γραμματικό, για το οποίο το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ακύρωσής του, εκθέτοντας όλους όσοι μιλούσαν επιπόλαια για περιβαλλοντικό έγκλημα, ο κ. Σγουρός σημείωσε, πως εάν η νέα διοίκηση επιμείνει στο να ακυρωθεί, θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταλογιστούν στην Περιφέρεια Αττικής περί τα 20 εκ. €, όσο είναι το ποσό της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου.
Ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι ο σχεδιασμός που προωθούνταν, είχε οικοδομηθεί σε βάθος πολλών ετών και συνδύαζε αρμονικά όλες τις μεθόδους διαχείρισης, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, ώστε τίποτε να μην πηγαίνει για ταφή χωρίς να έχει υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία, σύμφωνα με το γράμμα των κοινοτικών οδηγιών.

180ο – Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο: «Η Περιφερειακή Αρχή μετακυλύει τις ευθύνες στους Δήμους και αποφεύγει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Απουσιάζει η μεταβατική λύση και οδηγούμαστε στο απόλυτο κενό»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «180ο – Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο», κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επέκρινε την Περιφερειακή Αρχή ότι όχι απλώς διαχέει, αλλά μετακυλύει πλήρως, στους δήμους τη δική της ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη και χωρίς κανένα προγραμματισμό.
«Το έγγραφο της Περιφερειάρχη περί ενός ‘νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων’ είναι ασαφές και νεφελώδες και αποδεικνύει την αδυναμία, αν όχι την άρνηση χειρισμού ενός ακανθώδους ζητήματος. Στην “πρόταση” της Περιφερειάρχη δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ως προς το νέο αποκεντρωμένο σύστημα, το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, την κοστολόγηση, τη χρηματοδότηση των τοπικών δράσεων από τους Δήμους. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο κατά πόσον η Περιφερειακή Αρχή έχει εντοπίσει τους κατάλληλους νέους χώρους για τη συγκέντρωση και μεταφόρτωση απορριμμάτων στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου συστήματος», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Στο έγγραφό της, η κ. Δούρου έχει ορίσει τρεις προτεραιότητες, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση είναι αλληλοσυγκρουόμενες και στη χειρότερη αυτοαναιρούμενες. Απουσιάζει η μεταβατική λύση και οδηγούμαστε στο απόλυτο κενό», σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο. «Η κ. Δούρου κατ’ ουσίαν λέει στους κατοίκους της Αττικής: ‘Συμπολίτες κρατήστε τα σκουπίδια σπίτι σας’».
Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να επανέλθει με τεκμηριωμένη πρόταση ως προς το «νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», να αναλάβει την ευθύνη να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένα προβλήματα. «Η εμμονή της παράταξης της κυρίας Δούρου για τον κρατικό χαρακτήρα όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των απορριμμάτων, και η ιδεοληπτική δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα προσκρούουν στην οικονομική πραγματικότητα. Είναι αναγκαία η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και η προσέλκυση επενδύσεων. Και τελικά, είναι απαραίτητο να περάσουμε από τις βολικές εκθέσεις ιδεών σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και ρεαλιστικές προτάσεις».

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος: Υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Ζητάμε να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής των 4 εργοστασίων»

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος τόνισε: «Καταρχήν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είναι υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ζητάμε να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων φαραωνικού τύπου. Ζητάμε να στηριχθεί το εναλλακτικό μοντέλο που βασίζεται στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Την ευθύνη για την κακή λειτουργία του ΕΔΣΝΑ έχουν οι προηγούμενες Διοικήσεις του Συνδέσμου που απαξίωσαν το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα του, ώστε να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα». Κλείνοντας ο κύριος Μπαλασόπουλος σημείωσε: «Ακόμη και σήμερα υπάρχουν στον ΕΔΣΝΑ μηχανήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, αλλά δεν αξιοποιούνται μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Εθνικού Εργολάβου».

Ελληνική Αυγή για την Αττική: «Είμαστε υπέρ της δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή. Ακόμα και η κ. Δούρου παραδέχεται πως είμαστε η παράταξη με το πιο ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» κ. Ηλίας Παναγιώταρος, κατά την τοποθέτησή του για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε «για εμάς τα σκουπίδια είναι χρυσός, που μπορούν να δώσουν ανάπτυξη. Σκεφτείτε γιατί θέλουν τα σκουπίδια οι μεγαλοεργολάβοι, ο εξής ένας και εμείς έχουμε το θάρρος να τον κατονομάσουμε: “Μπόμπολας”, κύριοι. Οι προτάσεις μας έχουν καταγραφεί και, μάλιστα, αντιγραφεί. Εμείς μιλάμε για ανακύκλωση στην πηγή. Ο ρυπαίνων πληρώνει. Εμείς μιλάμε για μείωση των Δημοτικών τελών. Εμείς μιλάμε για δημόσιο χαρακτήρα στη Διαχείριση των απορριμμάτων. Το κέρδος που θα προκύψει από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις υπάρχουσες, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεκάρα δεν έδινε ο Σγουρός, δεκάρα δεν δίνει και η Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κόσμο που ασθμαίνει από την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη στη Δυτική Αττική, στα Λιόσια, στη Φυλή και στους όμορους με τη χωματερή Δήμους. Για το καλό της Αττικής, δηλώνουμε ευτυχείς και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως, που η κ. Δούρου, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται πως η Χρυσή Αυγή είναι η πολιτική δύναμη που έχει πρόγραμμα και υιοθετεί” (sic) – για ακόμη μια φορά – τις θέσεις της “Ελληνικής Αυγής” – και κατ’ επέκταση της Χρυσής Αυγής – για τα απορρίμματα. Αυτά που δεν έχει (τολμήσει) να αντιγράψει η κ. Δούρου είναι τα ερωτήματά μας προς όσους διαχειρίστηκαν το χρήμα από τα σκουπίδια.
Ζητάμε άμεσα:
• Το άμεσο κλείσιμο του καρκίνου της Φυλής που εδώ και 50+ χρόνια υποδέχεται τα σκουπίδια, σχεδόν όλης της Ελλάδας και σπέρνει ασθένειες στην Αττική
• Την άμεση απομάκρυνση από εκεί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμφερόντων Μπόμπολα και των ομοίων του (γιατί εμείς τολμάμε και λέμε ονόματα) – Σήμερα εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο καύσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, όπου ό,τι δεν καίει το θάβει αυτούσιο σκορπώντας μόλυνση και θάνατο στην Αττική.
• Απόσυρση του σχεδίου για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που, εκτός των άλλων, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης – κ.λ.π.
• Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών από παράνομες χωματερές που κλείνουν άμεσα.
• Καμία αύξηση των δημοτικών τελών.
• Προστασία των θέσεων εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
• Το κέρδος που θα προκύψει από την διαχείριση ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, μπορεί να χρηματοδοτήσει νέες, καθαρές, θέσεις εργασίας.
Στην Ελληνική Αυγή για την Αττική κάθε συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπηρετεί το τρίπτυχο:
1. Δημόσιο συμφέρον – Δημόσια υγεία
2. Ανακύκλωση στην πηγή – Όποιος ρυπαίνει πληρώνει – Όποιος συμμετέχει ανταμείβεται.
3. Και πάνω απ όλα! Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύνθημά μας: Τα σκουπίδια είναι χρυσός – Δεν τα χαρίζουμε σε ιδιώτες! Τα επιστρέφουμε στο λαό!»

Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής: «Τεκμηριωμένα και με σαφήνεια αντιπαλεύουμε τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό που είναι σύμφωνος με το νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία του 2008, γιατί ακριβώς προωθούν την επιχειρηματική – κερδοσκοπική δράση και σε αυτόν τον τομέα και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος»
Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» αναφορικά με τα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων και το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, τοποθετήθηκε επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό και η όποια επιλογή της λύσης ξεκινά από ποιά σκοπιά αντιμετωπίζεται.
Αν, δηλαδή, το αντιμετωπίζεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και της προστασίας του περιβάλλοντος ή από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσα από την εμπλοκή τους στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων οι επιχειρηματίες βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο γι’ αυτούς πεδίο. Αυτή η επιχειρηματική εμπλοκή ως συνέπεια έχει την οικονομική επιβάρυνση του λαού αλλά και τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα αλλά και των κατοίκων, δεδομένου ότι μπροστά στο κέρδος όλα τα αναγκαία μέτρα για τα παραπάνω πάνε περίπατο.
Ακριβώς επειδή οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των στερεών, και όχι μόνο αυτών, αποβλήτων ως πηγή ανάπτυξης των επιχειρήσεων και μέσω αυτού να αποκομίσουν τεράστια κέρδη υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους για το ποιός θα αναλάβει αυτή την κερδοφόρα δραστηριότητα στο σύνολό της ή μέρος αυτής. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό εντάσσονται και οι αντιπαραθέσεις για τη μέθοδο διαχείρισης, τη βιοξήρανση, την καύση, την ανακύκλωση – κύρια των σύμμεικτων κλπ. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς παίρνουν μέρος πολιτικά κόμματα, περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις που συμφωνούν με το βασικό πλαίσιο που θέτει η κοινοτική οδηγία του 2008 και ο νόμος 4042/12, που ήρθε να εναρμονίσει το εθνικό σχέδιο με την παραπάνω οδηγία.
«Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε τοποθετηθεί με σαφή, ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα και την οικονομική ανακούφιση του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και αποκλείει την επιχειρηματική εμπλοκή και την κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου.
Τεκμηριωμένα και με σαφήνεια αντιπαλεύουμε τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό που είναι σύμφωνος με τον νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία του 2008, γιατί ακριβώς προωθούν την επιχειρηματική – κερδοσκοπική δράση και σε αυτόν τον τομέα και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Θα θέλαμε, όμως, πριν προχωρήσουμε στη διατύπωση των βασικών αξόνων της πρότασής μας να τοποθετηθούμε στο σχέδιο νόμου που έχει θέσει στη διαδικασία της διαβούλευσης η κυβέρνηση αλλά και στη γνωστή πλέον επιστολή που έστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου προς τους Δημάρχους και τα ΜΜΕ».
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επί της ουσίας έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4042/12 διευκρινίζοντας ότι:
α/ Αν είναι αρνητική η γνώμη, η εισήγηση του Υπουργείου ΠΕΚΑ στον περιφερειακό σχεδιασμό που του κατατίθεται, τότε πρέπει να αναθεωρηθεί και να είναι σύμφωνος με τον εθνικό σχεδιασμό, τον νόμο και την κοινοτική οδηγία. Δηλαδή και σ’ αυτό το ζήτημα να εναρμονίζεται με το συνολικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
β/ Όταν υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απειλείται η χώρα με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους ΧΑΔΑ, δηλαδή τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τότε μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να παρεμβαίνει για να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Αυτό στην ουσία δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο την μεταφορά των στερεών αποβλήτων από μια περιοχή που δεν διαθέτει ΧΥΤΑ για να υποδεχθεί τα στερεά απόβλητα σε μια άλλη π.χ. η δυνατότητα να μεταφέρουν από την Πελοπόννησο τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ της Φυλής κλπ.
γ/ Έχει και άλλες διατάξεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και τη δυνατότητα να δίνεται και η αποκομιδή σε ιδιώτες, που οδηγούνται με τα μέτρα που παίρνονται με την μείωση των εργαζόμενων στους Δήμους, την μείωση της χρηματοδότησης και τις δυσκολίες που έχουν να ανανεώνουν και να εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους.
δ/ Εντοπίζουν, στην πράξη περιορίζουν, την ανακύκλωση μόνο στα υλικά συσκευασίας, αλλά και εκεί με όρους (π.χ. 4 ρεύματα αποβλήτων) που σπρώχνουν παραπέρα στην ιδιωτικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού στους Δήμους.
Τα παραπάνω μέτρα – ρυθμίσεις έρχονται για να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και να ενταχθούν αυτοί οι επιχειρηματίες στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
Για το ν/σ σηκώνετε φασαρία ότι σας παίρνει τις αρμοδιότητες, για να κρύψετε την ουσιαστική συμφωνία σας με την κυβέρνηση, την Ε.Ε. αλλά και τις άλλες παρατάξεις στο Π.Σ., συμφωνία στο νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία, που διατυμπανίζετε σε κάθε ευκαιρία, όπως κάνατε στη γνωστή επιστολή σας προς τους Δήμους και τα ΜΜΕ, αλλά επιβεβαιώνεται από τα συγχαρητήρια της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τα οποία καμαρώνετε.
Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία μας με το νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία του 2008/98 για τους λόγους που και πιο πάνω αναπτύξαμε. Διαφωνούμε και με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαδικασία «διαβούλευσης», γιατί έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει αυτό το νομικό – θεσμικό πλαίσιο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ 2/10/2014 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ.
Βασικό σημείο της επιστολής σας αποτελεί η κατηγορηματική διαβεβαίωση σας:
1/ Ότι συμφωνείτε και θα εφαρμόστε το Ν. 4042/12 και την κοινοτική οδηγία 2008/98 και μάλιστα εγκαλείτε τους προκατόχους σας ότι δεν τήρησαν την νομιμότητα και εσείς θα την τηρήσετε!
Αυτό βέβαια μόνο ως απειλή για τα λαϊκά στρώματα μπορεί να εκληφθεί και ως υπόσχεση για τους επιχειρηματίες που καραδοκούν να συνεχίσουν το πάρτυ στην πλάτη του λαού.
Και αυτό γιατί ο νόμος και η κοινοτική οδηγία είναι που:
-θωρακίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην αποκομιδή.
-ισχυροποιούν την «ανταποδοτικότητα» και τον ληστρικό για τη λαϊκή οικογένεια κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» και θεσμοθετεί το «χαράτσι της ταφής».
-νομιμοποιείται η ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου στη ρύπανση, καθώς μπορεί να επιτρέπεται η ανάμειξη των επικίνδυνων με τα μη επικίνδυνα απόβλητα με κάποιους γενικόλογους όρους.
Με αυτή τη νομιμότητα που συμφωνείτε προχώρησαν και οι προκάτοχοί σας στην διαδικασία ανάθεσης των 4 εγκαταστάσεων μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με την μέθοδο των ΣΔΙΤ που είναι ενταγμένες και στο ΕΣΠΑ. Αυτή τη νομιμότητα των προκατόχων σας επιβεβαίωσε και η Κομισιόν σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, με αυτή τη νομιμότητα προχώρησαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα για την κατασκευή 12 συνολικά εγκαταστάσεων. Η μόνη που δεν προχώρησε, η 13η, ήταν αυτή της Πάτρας γιατί την μπλόκαρε η Δημοτική αρχή του Δήμου Πάτρας, που έχει εκλεγεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τη στήριξη του ΚΚΕ.
2/Δεύτερη παρατήρηση είναι η πρόταση σας για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και εδώ «πετάτε την μπάλα στην εξέδρα».
Καλείτε τους Δήμους να εκπονήσουν τοπικά σχέδια δράσης χωρίς εσείς να ορίζετε το πλαίσιο που θα κινηθούν. Δηλαδή ο κάθε Δήμος ή ομάδα Δήμων θα φτιάχνει το δικό του σχεδιασμό χωρίς να γνωρίζει το συνολικό ή του γειτονικού Δήμου.
Είναι ένας τρόπος να μεταφέρετε αλλού την ευθύνη που έχετε για τον περιφερειακό σχεδιασμό, που ασφαλώς πρέπει να γίνει με διάλογο πάνω σε ένα σχέδιο πρόταση. Περιμέναμε σήμερα κάτι να πείτε, αλλά δεν ακούσατε τίποτα.
3/Θέτετε στην επιστολή σας ως πρώτη προτεραιότητα την σταδιακή μεταφορά του ΟΕΔΑ Φυλής και το οριστικό κλείσιμο της, χωρίς να προσδιορίζετε πότε θα κλείσει, που θα μεταφερθεί.
Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι αυτό ακριβώς που εσείς τώρα διατυπώνετε, επαναλαμβάνεται τα 30 τελευταία χρόνια συνεχώς. Γνωρίζετε επίσης ότι η Φυλή είναι υπερκορεσμένη σαν περιοχή, ότι οι κάτοικοι του Θριασίου και των άλλων κοντινών περιοχών υποφέρουν και μολύνονται, αρρωσταίνουν. Σήμερα είπατε ότι δεν θα είναι ο μοναδικός, δηλαδή δεν θα κλείσει οριστικά.
Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί αυτή η αοριστία και το ευχολόγιο αλλά να επιλεγεί τώρα κατάλληλος χώρος ή χώροι για την άμεση μεταφορά και το οριστικό κλείσιμο της Φυλής και αυτός ο χώρος ή χώροι δεν μπορεί να είναι στην επιβαρυμένη και από τη βιομηχανική δραστηριότητα περιοχή του Θριασίου, ούτε βέβαια στο Γραμματικό και τη Κερατέα που έχουν κριθεί ακατάλληλοι.
3/Ως «δεύτερη προτεραιότητα», πάντα στην επιστολή σας, θέτετε την «ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνται από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ».
Ασφαλώς και συμφωνούμε αφού πρώτοι εμείς και μόνο εμείς στο Δ.Σ. του ΕΣΔΚΝΑ, προκατόχου του ΕΣΔΝΑ, αντιταχθήκαμε στις πιο πάνω μονάδες. Αυτό κάναμε και στο Π.Σ.
Όμως εσείς αυτό που γράψατε το εννοείτε; Και αν ναι, τότε γιατί στον προϋπολογισμό του 2015 βάλατε τα 2 εκατομμύρια για το Γραμματικό; Γιατί δεν αποφασίσατε την διακοπή των εργασιών; Μήπως θέλετε να δημιουργηθούν τετελεσμένα όπως αναφέρει σε άρθρο του στο «aftodioikisi.gr.» στις 7/10/2014 και το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ κος Μπιζάς ότι «αν δεν υιοθετηθεί το νέο μοντέλο η λύση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και η καύση είναι μονόδρομος»!!!!!!!;;;;;
Φυσικά από την επιστολή σας απουσιάζει κάθε αναφορά στη δράση των επιχειρηματιών στον τομέα της συλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί προφανώς συμφωνείτε με αυτήν.
Από την επιστολή σας λοιπόν προκύπτει ότι τίποτα προς όφελος του δεν έχει ο λαός της Αττικής να περιμένει και από το δικό σας σχεδιασμό γιατί και εσείς όπως και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή οικοδομείτε την πρόταση σας στα ίδια θεμέλια, στο νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία 2008/98. Ίσως να τροποποιηθεί η μέθοδος που θα επιλέξετε, η σύμβαση, οι εργολάβοι. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για το λαό. Συνεχώς θα καλείτε να πληρώσει υπέρογκα ποσά, να επιβαρύνεται η υγεία του ειδικά σε αυτούς που εργάζονται σε αυτό τον τομέα και των κατοίκων των περιοχών που καταλήγουν.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό.
Η πρόταση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και το εισόδημά τους, το σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, την υγεία των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα και των κατοίκων, που μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να εξασφαλιστεί.
Πολύ συνοπτικά και λόγω χρόνου θα αναφερθούμε στους βασικούς άξονες της πρότασης μας.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και με κάθε τρόπο αντιπαλεύουμε τον νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία 2008/98 που επιβάλλουν την επιχειρηματική δράση και ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα.
Λέμε:
Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα κάθε είδους χαράτσια.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
Παλεύουμε για :
Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος φιλολαϊκός σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με άξονες:
Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων ( ΑΣΑ). Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, τη θαλάσσια μεταφορά των αποβλήτων για τα μικρά νησιά.
Ειδικότερα για την Αττική:
Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που στηρίζεται στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
Στο μεταξύ να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανημένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.
Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μεταγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινόμενου της συνέργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο.
Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή του Θριασίου και οι νέες χωροθετήσεις, παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο «Οβριοκαστρο» Κερατέας και την προφανή ακαταλληλότητα στη θέση «Μάυρο Βουνό» Γραμματικού, να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του (των) μελλοντικού (-ων) ΧΥΤΑ που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
Αυτές οι προτάσεις γνώμονα έχουν να υπηρετήσουν τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες. Σ’ αυτούς κυρίως απευθυνόμαστε και τους καλούμε να αγωνιστούν, μαζί μ’ όλα τα άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν της ανεργίας, του μεροκάματου, της υγείας, του νέου ν/σ που χθες κατατέθηκε στη Βουλή για την κατακρεούργηση των ελάχιστων ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν μείνει, γιατί και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά το πενιχρό οικογενειακό λαϊκό εισόδημα αλλά και την υγεία όλων μας.

Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης: «ΥΠΕΚΑ και Κυβέρνηση επιθυμούν να επιβάλουν την ηγεμονία τους στις αποφάσεις των περιφερειακών αρχών για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ»
Διαπιστώσεις και ερωτήματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όσων σχεδιάζονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων έθεσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο» Παύλος Χαϊκάλης. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου, τόνισε ότι οι προσφερόμενες λύσεις μειώνουν ελάχιστα την ποσότητα των προς ταφή αποβλήτων, ότι το αντίτιμο που καλείται ο δημότης να καταβάλει είναι υπερβολικά υψηλό, ότι οι προσφερόμενες τεχνικές λύσεις αποτελούν συμφύρματα παρωχημένων τεχνολογιών που σε άλλες χώρες εγκαταλείπονται και ότι οι προκηρύξεις, ενώ διατυμπανίζουν ότι είναι ανοιχτές σε όλες τις τεχνολογίες, ουσιαστικά αποκλείουν τις θερμικές επεξεργασίες και τις περαιτέρω δυνατότητες ασφαλούς ανακύκλωσης. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι προσφερόμενες λύσεις ενέχουν κινδύνους για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τροφική αλυσίδα. Κατέληξε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στους σχεδιασμούς, οι οποίοι πρέπει να επανεξεταστούν και πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή επιστημονική και επιχειρηματική διάσκεψη και διαβούλευση. Ανέφερε ακόμη ότι προφανώς το «ΥΠΕΚΑ και η Κυβέρνηση θέλουν να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις γι’ αυτούς και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν» και ότι θέλουν να «επιβάλουν την ηγεμονία τους στις αποφάσεις των περιφερειακών αρχών για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ». Οι τεχνολογίες που πρότεινε ο κ. Χαϊκάλης ήταν:
• Διαχωρισμός και υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών που απορροφώνται από τις αγορές
• Πλήρης εγκατάσταση επεξεργασίας σε ελάχιστη έκταση με μηδενικό υπόλειμμα. Αδρανές υπόλειμμα που δεν απαιτεί ταφή σε ΧΥΤΥ
• Μέγιστη ανάκτηση ενέργειας
• Καθαρή ανάκτηση ενέργειας
• Ελάχιστη συνεισφορά στις εκλύσεις αερίων θερμοκηπίου
• Απουσία κινδύνων ανάπτυξης παθογόνων και λοιμωδών ασθενειών που παρουσιάζουν οι βιολογικές μέθοδοι
• Πλήρεις εγγυήσεις προδιαγραφών αποτελέσματος και απόδοσης με οικονομικές ρήτρες
• Υπάρχει τεχνολογία (Λονδίνο, Ισπανία, Τσεχία, Βουλγαρία κλπ)

Δημιουργούμε Μαζί: «Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κυρίως τεχνικό. Το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε Μαζί» Θάνος Τζήμερος, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι «Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κυρίως τεχνικό. Το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος. Όταν χωρίς διαβούλευση και με αφανείς διαδικασίες το κράτος αποφασίζει να πάνε τα σκουπίδια σε ένα συγκεκριμένο μέρος, τότε είναι προφανές πως οι κάτοικοι θα αντιδράσουν. Χάνεται έτσι πολύς χρόνος. Είναι αδύνατο να λυθεί ένα πρόβλημα με τους χρόνους και τις διαδικασίες του κράτους, με τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Στο εξωτερικό αν αποφασιστεί ένα σχέδιο θα εκτελεστεί μέχρι κεραίας σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου δε θα γνωρίζουμε αν εκτελεστεί σωστά και φυσικά πότε και αν θα εκτελεστεί». Αναφερόμενος στις τεχνολογίες που θεωρεί πως θα έπρεπε να εφαρμοστούν στα απορρίμματα, ο κ. Τζήμερος πρότεινε μηχανισμούς αναερόβιας χώνεψης, μία τεχνολογία που εφαρμόζεται ήδη στο Λονδίνο, επισημαίνοντας πως «αν είναι δυνατόν να κερδίζουμε από τα σκουπίδια, τότε για ποιό λόγο να τα θάβουμε;» και συνέχισε τις προτάσεις του λέγοντας πως «χρειαζόμαστε ένα μοντέλο διαχείρισης όπου δε θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αν θα είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, να υπάρχει ένα κονδύλι το οποίο να διαχειρίζονται οι τοπικές κοινωνίες προκειμένου να πληρώνουν τεχνικούς και ελεγκτές της επιλογής τους, να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που επενδύονται τα χρήματά τους και πώς προχωρά το έργο. Με άλλα λόγια, η διαχείριση των απορριμμάτων να περάσει σε κοινωνικό έλεγχο και με αυτό τον τρόπο θα αρχίσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται το κράτος». Καταλήγοντας, ο κ. Τζήμερος προέτρεψε ώστε η επόμενη συζήτηση για το θέμα να γίνει παρουσία τεχνικών συμβούλων, ενώ όσον αφορά στις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε πως περιμένει με ενδιαφέρον να δηλώσουν το πού θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, τα οποία όπως δήλωσε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από τους ρύπους που θα είχαμε αν συγκεντρώνονταν τα απορρίμματα σε μία μόνο περιοχή.

Ανάσα για την Οικολογία: «Λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν μπορεί να υπάρξει αν πρωτίστως δεν αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπία»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία» Αντώνης Γάκης, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού παιδείας και προφανώς και ζήτημα πολιτικής βούλησης και της ατομικής ευθύνης του καθενός από εμάς. Σε μια κοινωνία που έχει οδηγηθεί στο να καταναλώνει προϊόντα μιας χρήσεως και να αδιαφορεί για το τί απορρίμματα παράγει και πώς τα διαχειρίζεται, μέγιστη ευθύνη έχει το σύστημα αξιών και της διαπαιδαγώγησής μας.
Όπως ήταν και οι τελευταίες κουβέντες του αείμνηστου καθηγητή μας και αγωνιστή του οικολογικού κινήματος Δημήτρη Παπαϊωάννου “Εν αρχή είναι η Φύσις” και μετά ήρθε ο Άνθρωπος και ο άνθρωπος παρήγαγε το δικό του πολιτισμό. Και ο πολιτισμός αυτός δημιούργησε σκουπίδια. Τόσο υλικά όσο και ηθικά. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τα σκουπίδια κάθε μορφής, πρέπει να αλλάξουμε τον Πολιτισμό μας. Τα Απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Είναι θησαυρός. Αλλά κάποιοι αυτόν τον κοινωνικό θησαυρό τον έχουν υποθηκευμένο στους εθνικούς εργολάβους. Ήρθε η ώρα η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τους δήμους και τους πολίτες που είναι ο κυρίαρχος αποφασιστικός παράγοντας να βροντοφωνάξει.
Όχι σε Φαραωνικά Εργοστάσια.
Όχι ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ ή εργοστάσια σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή.
Όχι στον αναχρονιστικό Περιφερειακό Σχεδιασμό της ντροπής.
Αλλά σε κάθε μεγάλο όχι πρέπει να υπάρχουν και τα μεγάλα ναι.
Και εδώ έρχεται η ιστορική πολιτική και περιβαλλοντική ευθύνη Δήμων και Περιφέρειας να συνεργαστούν και να στείλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα μεγαλόπνοα επιχειρηματικά σχέδια κάποιων που ονειρεύονται να συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος της δημοσίας περιουσίας και υγείας.
Αντί λοιπόν για την κατασκευή τεράστιων, πολυέξοδων εργοστασίων που θα καίνε και θα θάβουν σύμμεικτα απορρίμματα με πολλαπλάσιο κόστος για τον ήδη εξαθλιωμένο δημότη, αποτέλεσμα των εγγυημένων ποσοτήτων που θέλουν οι εργολάβοι και του τεράστιου κόστους λειτουργίας τους, εμείς αντιπροτείνουμε το αυτονόητο.
Πρόληψη – Μείωση του όγκου των απορριμμάτων – Διαλογή στην πηγή με πολλαπλά ρεύματα – Επαναχρησιμοποίηση υλικών – Κομποστοποίηση σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο συνεργασίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αλλαγή της νοοτροπίας όλων μας.
Ο δημότης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον μπλε κάδο και στην αποσπασματική προσπάθεια ενίσχυσης της κομποστοποίησης για όσους έχουν διαβάσει τη μελέτη – πρόταση των εργαζομένων του δήμου Μαραθώνα θα καταλάβουν ότι πρέπει η διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών να γίνεται από τους ίδιους τους δήμους και να εισπράττουν αυτοί ανταποδοτικά τα τεράστια οφέλη που σήμερα καρπώνονται τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Μόνο οι ατυχείς μετανάστες και οι Ρομά έχουν καταλάβει την αξία της διαλογής στην πηγή και έχουν γίνει οι καλύτεροι ανακυκλωτές, αν και εν παρανομία.
Κάτι το οποίο πρέπει στην Ελλάδα του 21 αιώνα να σταματήσει και να γίνει μέσα από ένα σοβαρό πλαίσιο για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Όπως στη Βραζιλία με τους ταπεινούς και περιφρονημένους των φαβέλων, μπορούμε να αδειοδοτήσουμε τις ιδιαίτερες αυτές κοινωνικές ομάδες και να προχωρήσουμε σε επανάκτηση του χώρου στη Φυλή αντί να υπάρχει ένας κλεφτοπόλεμος και να ανθεί η μαφία του παραεμπορίου ανακυκλώσιμων υλικών. Το κόστος ανά τόνο για το Δήμο και το δημότη κατά αναλογία δεν είναι μόνο τα 45 ευρώ που χρεώνει στην πύλη εισόδου ο ΕΔΣΝΑ αλλά και το κόστος μεταφοράς, τα διόδια, οι χαμένες εργατοώρες, η συντήρηση του στόλου που φτάνει το τελικό κόστος σε άνω των 150 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιού.
Προτείνουμε:
Την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των νέων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και της συστηματικής επιμόρφωσης των ενηλίκων.
Τρανό παράδειγμα πως αποδίδει το συγκεκριμένο πρότυπο διαλογής στην πηγή είναι ότι σε πειραματικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με δείγμα άνω των 5.000 μαθητών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που εφαρμόστηκε με 9 ρεύματα ανακύκλωσης σε • Πλαστικό • Χαρτί • Αλουμίνιο • Γυαλί • Βιοαπόβλητα • Τηγανέλαιο • Μπαταρίες • Ηλεκτρικές συσκευές • Ενδύματα και υποδήματα
Εκτός του γεγονότος του σχεδόν μηδενικού υπολείμματος απορριμμάτων, τα έσοδα των σχολικών μονάδων έφτασαν τα 200 ευρώ ανά 100 μαθητές κατά μέσο ορό από την μεταπώληση των υλικών σε εταιρείες ανακύκλωσης.
Χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαθητές για την ενίσχυση φιλανθρωπικών και περιβαλλοντικών σκοπών ή ακόμα και για την κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων τους.
Η παγκόσμια αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει και ο ανακυκλών ανταμείβεται” στην απολυτή και ουσιαστική μορφή της μέσα από την παιδεία και τη νέα γενιά.
Ζητάμε:
• Την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ
• Τη ματαίωση των διαγωνισμών με ΣΔΙΤ για τα 4 εργοστάσια
• Την άμεση κατάθεση τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων με 5ετη τουλάχιστον πρόβλεψη σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο
• Την άμεση ενίσχυση των δήμων με όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως απορριμματοφόρα, καδών διαφορετικού χρώματος ανά ρεύμα, θρυμματιστών δεματοποιητών και μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας.
• Χωροθέτηση και αδειοδότηση περιοχών που θα γίνεται η κομποστοποίηση και η προσωρινή εναπόθεση
• κατάργηση της πλαστικής σακούλας
• Το σύστημα απόρριψης από την πλευρά των πολιτών και της αποκομιδής των σκουπιδιών από την μεριά των δημοτικών υπηρεσιών να είναι σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες και όχι ανεξέλεγκτες και ανοργάνωτες όπως είναι σήμερα
• Τη δημιουργία πλατφόρμας που μέσω application θα μπορούν όλοι ακόμα και οι επισκέπτες τουρίστες ενός μέρους να ενημερωθούν που υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία διαλογής ανά ρεύμα
• Δημιουργία πρασίνων σημείων ανά γειτονιά με συμμετοχική ενεργή παρουσία των κατοίκων.
Τα παιδιά και τα λουλούδια, η φύση και η κοινωνία έχουν ένα κοινό!!
Αντανακλούν την φροντίδα και την αγάπη που τους δείχνουμε».
Όσον αναφορά το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωσης της Διαχείρισης των Αποβλήτων ο Αντώνης Γάκης τόνισε ότι «πρόκειται για ωμή παρέμβαση που καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα για αυτοδιοίκητο του άρθρου 102. Παραχωρεί με προκλητικό τρόπο την ανακύκλωση στους ιδιώτες και μετακυλύει το κόστος στους δημότες και καρπώνονται οι ίδιοι τα κέρδη. Ειδικά για το άρθρο 17 πρέπει να καταγγελθεί ως απαράδεκτο και προκλητικό, όπως και η μετατροπή του ΕΟΑΝ σε μαριονέτα για τα συμφέροντα των ιδιωτών της ανακύκλωσης».

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ: «Δεν υπάρχει μνημονιακός ή αντιμνημονιακός τρόπος να μαζεύεις τα σκουπίδια. Υπάρχει όμως ταξικός τρόπος να τα διαχειρίζεσαι»
Κατά την τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ» Δέσποινα Κουτσούμπα τόνισε ότι «Δεν υπάρχει μνημονιακός ή αντιμνημονιακός τρόπος να μαζεύεις τα σκουπίδια, υπάρχει όμως ταξικός τρόπος να τα διαχειρίζεσαι. Είτε προς όφελος του κεφαλαίου, των «Μπομπολαίων», της Τράπεζας Πειραιώς και όλων των άλλων χορηγών της κυβέρνησης, είτε προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας, της υγείας, του περιβάλλοντος, των εργασιακών σχέσεων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα για την Περιφέρεια Αττικής. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: Το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρέπει να αλλάξει η λογική της διαχείρισης των απορριμμάτων και ο ΠΕΣΔΑ, με στροφή στην ανακύκλωση στην πηγή, με έμφαση στην τοπική κλίμακα και με αποκλειστικά δημόσιο σχεδιασμό και διαχείριση και της ανακύκλωσης. Επείγει άλλωστε να τεθεί επί τάπητος το θέμα της κατάργησης της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ (που εισπράττει και διαχειρίζεται το τέλος ανακύκλωσης, ενώ ανήκει σε ιδιωτικά συμφέροντα!), που λήγει στο τέλος αυτού του χρόνου.
Στις 19/11/2014 το ΥΠΕΚΑ έδωσε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων», και μάλιστα με λήξη της διαβούλευσης στις 26/11! Εκτός από διάφορες ρυθμίζεις που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, στο άρθρο 17 το ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά παίρνει την αρμοδιότητα κατάρτισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από τις Περιφέρειες, αφού καθιστά δεσμευτική τη γνώμη του ίδιου του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση των ΠΕΣΔΑ! Επιπλέον, προβλέπει ότι, εάν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Ειδικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής.
Με δυο λόγια: η κυβέρνηση φροντίζει να εξασφαλίσει ότι οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι δεν θα χάσουν τα κέρδη που έχουν προϋπολογίσει από την εκτέλεση των φαραωνικών εργοστασίων τους, με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (άρα και εξασφαλισμένα κέρδη στην πλάτη όλων μας, όπως γίνεται με τα διόδια και τους δρόμους). Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε σε “οικονομικά βιώσιμα ΣΔΙΤ”. Για ποιόν;
Είναι προφανές ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους μεγαλοεργολάβους που τη στηρίζουν, ψηφίζοντας τη διάταξη που παίρνει την αρμοδιότητα του ΠΕΣΔΑ από το περιφερειακό συμβούλιο, δεν θα αποτραπεί με ένα απλό ψήφισμα! Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα: θα χρειαστούν κινητοποιήσεις, κλεισίματα Δήμων και της Περιφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με την ενεργοποίηση των κινημάτων ενάντια στους ΧΥΤΑ και όλων των πολιτών της Αττικής.
Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμη ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, χρειαζόμαστε μια σκληρή αντιπαράθεση. Ξέρουν από αντιπαραθέσεις και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ (χωματερή) και η Κερατέα και η Φυλή και το Γραμματικό.
Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα οι εξής ενέργειες:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό να αποφασίσει: Την κατάργηση των τεσσάρων διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα ισάριθμα μεγάλα εργοστάσια απορριμμάτων. Την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ). Για το σχεδιασμό του νέου ΠΕΣΔΑ υπάρχουν ήδη προτάσεις φορέων αλλά και των κινημάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε αυτός ο σχεδιασμός να γίνει άμεσα. Το χρονοδιάγραμμα για το άμεσο κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή. Τη μη ανανέωση της σύμβασης με την ΕΕΑΑ ΑΕ για το 2015, καθώς και το προσωπικό και τα μέσα που θα χρειαστούν προκειμένου η διαχείριση να είναι εξ ολοκλήρου δημόσια. Είχε υποβάλει πρόταση ο Σύνδεσμος; Να την επαναφέρουμε!
Η Περιφέρεια Αττικής να επιβάλλει στον ΕΣΔΝΑ τον νέο ΠΕΣΔΑ και να τον στείλει για δημοσίευση πριν ευοδωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης να υφαρπάξει την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια.
Να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν για να επιβληθεί ο νέος δημόσιος σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων και να παραμείνει η αρμοδιότητα του σχεδιασμού του στους Δήμους και την Περιφέρεια.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στα παραπάνω σε αυτή τη φάση είναι εγκληματική, γιατί απειλεί να παραδώσει το σχεδιασμό των σκουπιδιών και πάλι στους εργολάβους!
ΟΜΩΣ:
Η Περιφερειάρχης σήμερα δεν μας είπε τίποτε. Για τη Φυλή: στην επιστολή μιλάει για κλείσιμο και χρονοδιάγραμμα. Σήμερα ανέφερε: Δεν θα πρέπει να είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής ο μοναδικός αποδέκτης. Ενώ προεκλογικά ανέφερε «είμαστε όλοι κάτοικοι της Φυλής». Προχθές υπογράψατε να έρχονται τα σκουπίδια από την Τρίπολη.
Για τον ΠΕΣΔΑ: Πότε; Με ποιά βάση; Σήμερα κανονικά θα έπρεπε να φέρετε μια πρόταση. Έχουν γίνει προτάσεις, ημερίδες. Έχει υπολογιστεί ότι με τα 7 δις που έχουν δοθεί την τελευταία πενταετία για το θέμα των απορριμμάτων, έφταναν και περίσσευαν για ένα πρόγραμμα δημόσιας διαχείρισης, με ενίσχυση σε προσωπικό και στρατηγικό σχέδιο. Θα μπορούσε κάλλιστα μέσα σε 1,5 χρόνο να οργανωθεί νέο σύστημα που σταδιακά θα μπορούσε να φτάσει σε 4-5 χρόνια την ανακύκλωση στο 75-80%.
Όμως, αυτό προϋποθέτει η Περιφέρεια να πει αυτές τις κατευθύνσεις, να τις βάλει μπροστά, να δώσει κατεύθυνση στους Δήμους και υποδομές. Όχι να τους ρωτά απλώς τι θα ήθελαν να κάνουν. Μπορούν; Τι λένε οι επιστολές για το προσωπικό και τα αυτοκίνητα;
Κάνατε κριτική στο νόμο λέγοντας ότι «δίνει βορά την ανακύκλωση στην ιδιωτικοποίηση». Εμείς τι κάνουμε; Γιατί δεν ζητάμε να σταματήσει το καθεστώς της σύμβασης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης;
Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης: Δεν λέτε τίποτε για τη χρηματοδότηση. Από πού θα γίνει; Από τα λεφτά της Ε.Ε. θα γίνουν όλα αυτά; Μα η Ε.Ε. χρηματοδοτεί κατά κόρον τα ΣΔΙΤ! Δεν θέλουμε όμως να καταργήσουμε τα 4 φαραωνικά εργοστάσια ΣΔΙΤ για να φτιάξουμε άλλα ΣΔΙΤ, έτσι δεν είναι; ΣΔΙΤ σημαίνει να πληρώνουν οι πολίτες τους εργολάβους!
Τέλος, στην πράξη: Απαντήστε μας: Στο αναμορφωμένο ΠΕΠ έχουν βγει οι χρηματοδοτήσεις για τα 4 εργοστάσια ΣΔΙΤ; Και με τι έχουν αντικατασταθεί; Σας θυμίζω ότι στον προϋπολογισμό που ψηφίσατε υπήρχε κανονικά η χρηματοδότηση για το εργοστάσιο στο Γραμματικό.
Δεν λέτε τίποτε για τη συσκευασία. Αν όντως θέλετε, μπορείτε να επιδοτήσετε τις μικρές επιχειρήσεις για να μειώσουν ή να αλλάξουν τη συσκευασία σε ανακυκλώσιμη.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική πιστεύει πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και στις λοιπές Περιφέρειες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της άρχουσας τάξης και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά και άλλα κόστη της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία.
Δεν αντιμετωπίζεται, όταν παραμένει εγκλωβισμένο στις κατευθύνσεις, οδηγίες και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε., οι οποίες προωθούν συγκεκριμένες επιδιώξεις και στόχους, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία.
Αυτό το πλαίσιο πρέπει να ανατραπεί:
• Να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης σε όλο το φάσμα των απορριμμάτων
• Επιβάλλεται η δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση.
• Με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
• Είναι αναγκαία η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης και η κατάργηση της υπάρχουσας σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που δίνει ουσιαστικά τον έλεγχο της ανακύκλωσης στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του.
• Είναι αναγκαία η εθνικοποίηση όλων των συστημάτων και η ένταξή τους σε αυτόν τον φορέα.
• Είναι άμεσης προτεραιότητας το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
Με βάση αυτή τη λογική διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, θα ξεδιπλώσουμε τις πρωτοβουλίες μας μαζί με τα κινήματα και τις κινήσεις πόλης το επόμενο διάστημα.

Ανατροπή στην Αττική – Πέτρος Μαντούβαλος: «Το σχέδιο της Κυβέρνησης όζει. Πρέπει να αντιπαρατεθούμε στα όποια οικονομικά συμφέροντα κρύβονται από πίσω και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή στην Αττική» Πέτρος Μαντούβαλος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάτι όζει σήμερα, κάτι μυρίζει και δεν είναι ούτε τα σκουπίδια, αλλά ούτε και οι άνθρωποι που ήρθαν σήμερα εδώ να εκφράσουν τον προβληματισμό τους. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και εδώ δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές, ούτε συμφέροντα, ούτε κομματικές πειθαρχίες». Συνεχίζοντας ο κ. Μαντούβαλος έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Συζητάμε ένα θέμα πρωθύστερο; Γιατί η Κυβέρνηση αφαιρεί την αρμοδιότητα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων από την Περιφερειακή Αρχή; Τί κόλπο είναι αυτό; Από πού και ως πού πάει να μπει εμβόλιμα η Κυβέρνηση;», ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν: «Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα όλοι στην προσπάθεια ανατροπής στη διαχείριση των απορριμμάτων που επιχειρείται από την Κυβέρνηση». Αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων επεσήμανε: «Οι θέσεις εργασίας τί θα γίνουν; Δεν έχει σκεφθεί κανείς πόσοι άνθρωποι στην καθαριότητα θα χάσουν τη δουλειά τους; Πάνε να πάρουν τα κεφάλια από την τοπική αυτοδιοίκηση και το πιο εργατικό της κομμάτι που είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας; Δεν υπάρχει καμία κοινωνική πολιτική».
Ο κ. Μαντούβαλος επανέλαβε την εμπιστοσύνη που έχει στη νέα Περιφερειακή Αρχή σημειώνοντας: «Σας δοκιμάζω και σας εμπιστεύομαι για αυτό και ψήφισα τον προϋπολογισμό που καταθέσατε πρόσφατα», ενώ επανερχόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τόνισε: «Τα τέσσερα εργοστάσια είναι φαραωνικά και υπερδιαστασιολογημένα. Με τα τέσσερα αυτά εργοστάσια χάνεται κάθε προσπάθεια οικολογικής διαχείρισης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Σε αυτό που όζει θα γυρίσουμε το πρόσωπό μας και θα πούμε ‘όχι’. Κάτι φτιάχνεται κατά παραγγελία», ενώ με αφορμή το ενιαίο κείμενο που κατέθεσαν, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι Επιτροπές Αγώνα Φυλής, Κερατέας-Λαυρεωτικής και Γραμματικού, τόνισε: «Οι κάτοικοι του Γραμματικού και της Κερατέας δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι. Το κείμενό τους είναι προσεκτικό και τεκμηριωμένο. Γνωρίζετε ότι στο Γραμματικό δικάστηκαν ηλικιωμένοι και νέα παιδιά για κακούργημα επειδή τάχθηκαν κατά του εργοστασίου στην περιοχή;». Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε Μαζί» κ. Θάνο Τζήμερο, αναφορικά με το παράδειγμα που εκείνος έδωσε από την πόλη του Μιλάνου, τόνισε ότι «Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Μιλάνο έγινε παράλληλα με την ύδρευση και την αποχέτευση».
Τέλος, κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Μαντούβαλος σημείωσε: «Καλά τα συμφέροντα αλλά όχι εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Εμείς σήμερα εδώ ως Περιφερειακό Συμβούλιο τιμούμε την ψήφο των πολιτών. Δεν είμαστε αγκυλωμένοι, ούτε προβλέψιμοι», ενώ σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής ανέφερε: «Η Φυλή δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά, αλλά σταδιακά θα μειωθεί ο τρόπος συσσώρευσης των απορριμμάτων εκεί. Είναι απρόσεκτος ο τρόπος που κάποιοι προσπαθούν να μπουν στα φαραωνικά, υπερδιαστασιολογημένα εργοστάσια. Δεν μου αρέσει που η κεντρική εξουσία έρχεται να αφαιρέσει την αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαι μαζί με τον κόσμο που αγωνιά, είμαι μαζί με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, με τους πολίτες που θέλουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οφείλουμε τη ζωή αυτή να τους τη δώσουμε».
Παρέμβαση για την Αττική: «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναθεώρηση και κατάθεση του περιφερειακού σχεδιασμού, μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης»
Η επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση για την Αττική», Μαρία Γιαννακάκη, στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι «η παράταξή μας, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, είχε δεσμευτεί για απόλυτη τήρηση της ιεραρχίας διαχείρισης απορριμμάτων, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα στη νομοθεσία. Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ αλλάζει τα δεδομένα, σε πλήρη αντιδιαστολή με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις τάσεις στην Ευρώπη.
Η δημόσια διαβούλευση του εν θέματι νομοσχεδίου λήγει στις 8 Δεκέμβρη και θα εισαχθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, στις αρχές του νέου χρόνου. Στόχος είναι οι Περιφέρειες, και κυρίως η Περιφέρεια Αττικής. Το πώς μπορεί αυτό να σταματήσει, σας το είπαμε και στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο κα Περιφερειάρχη. Προχωρήστε άμεσα στην αναθεώρηση και κατάθεση του περιφερειακού σχεδιασμού. Και πριν τον καταθέσετε, φέρτε τον για διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχετε θεσμική υποχρέωση; Όχι. Μια αριστερή όμως διοίκηση, που ευαγγελίζεται νέα ήθη, έχει υποχρέωση να το κάνει.
Άκουσα με μεγάλη προσοχή την αρχική σας τοποθέτηση. Νομίζω ότι τελείτε υπό σύγχυση. Δεν είστε πλέον αντιπολίτευση, ούτε μείζων ούτε ελάσσων, για να ασκείτε κριτική στην παράταξη του κ. Σγουρού. Ασκείτε διοίκηση. Δεν είμαστε εδώ για να ακούσουμε τι δε θα κάνετε, αλλά τι θα κάνετε. Περιμέναμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα, μετρήσιμα, κοστολογημένα, χρονικά καθορισμένα. Επίσης, υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ της επιστολής που μας στείλατε και της σημερινής σας τοποθέτησης. Στην επιστολή σας μιλούσατε για κλείσιμο της Φυλής. Σε αυτό συμφωνούμε και αυτό πρέπει να γίνει για πολλούς λόγους. Πέρα από τις δεσμεύσεις μας στην ΕΕ, η Φυλή είναι υγειονομική βόμβα για την περιοχή. Σήμερα μας είπατε ότι απορρίμματα θα μεταφέρονται και σε άλλους χώρους, πέραν της Φυλής.
Πιστεύουμε στην εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας και της αρχής ευθύνης του παραγωγού.
Είμαστε κατά της μεταφοράς απορριμμάτων, από περιοχές εκτός Αττικής στην Αττική, όπως και της μεταφοράς απορριμμάτων της Αττικής σε περιοχές εκτός Αττικής.
Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και μείωσης παραγωγής απορριμμάτων με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, στη μείωση υλικών συσκευασίας, στην κατάργηση πλαστικής σακούλας στις αγορές, στην πολιτική τελών ενθάρρυνσης/ αποθάρρυνσης, στην εφαρμογή ευθύνης παραγωγού/ χρήστη, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ενθάρρυνση συμμετοχής του πολίτη, στη Δημιουργία Πράσινων Σημείων.
Ενδεικτικά Πράσινα Σημεία μπορούν να δημιουργηθούν: στη Δυτική Αττική, στην Ανατολική Αττική, στη Βόρεια Αττική, στον Ελαιώνα, στο Ελληνικό. Κατασκευή τουλάχιστον 15-25 αντίστοιχων υποδομών.
Ενδεικτικά υλικά: Ρούχα, υφάσματα, χαλιά, ποδήλατα, παιχνίδια, έπιπλα, είδη υγιεινής, πλακίδια. Υλικά που συλλέγονται και από Συστήματα Εναλλακτικής διαχείρισης για να πετύχουμε αύξηση ανάκτησης (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, ΑΗΗΕ, ελαστικά, ορυκτέλαια, αυτοκίνητα, μπαταρίες). Επικίνδυνα υλικά (φάρμακα, χρώματα, θερμόμετρα, λαμπτήρες κλπ) – εφαρμογή αρχής ευθύνης παραγωγού.
Πιστεύουμε στη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων «δεύτερης χρήσης», είτε από δημόσιο φορέα, είτε με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ο χρόνος δεν επαρκή για να σας παρουσιάσουμε το πλήρες σχέδιό μας, οπότε θα περιοριστούμε στην αναφορά βασικών σημείων:
Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση
Πλήρης εφαρμογή διαλογής υλικών συσκευασίας στην πηγή σε όλη την Αττική. Εγκατάσταση επαρκούς αριθμού κάδων. Τα συλλογικά συστήματα να είναι επαρκή και με υψηλούς στόχους, ποσοτικούς και ποιοτικούς.
Εφαρμογή χωριστής συλλογής στην πηγή έντυπου χαρτιού, τουλάχιστον στο 75% του εξυπηρετούμενου πληθυσμού εντός τριετίας, και σε όλη την Αττική εντός πενταετίας.
Εφαρμογή οικιακής κομποστοποίησης (ενίσχυση από ΟΤΑ για αγορά οικιακών κομποστοποιητών από νοικοκυριά ή συγκροτήματα κατοικιών, καμπάνιες ενημέρωσης). Στόχος 10.000 το 2014, κλιμακούμενο στις 100.000 εντός πενταετίας.
Διαλογή στην πηγή οργανικού με χωριστό κάδο σε όσες περιοχές είναι εφικτό με βάση τα χαρακτηριστικά της (πολεοδομικά, χωροταξικά, χρήσεις γης, κοινωνική συναίνεση). Στόχος η κάλυψη του 60% του πληθυσμού εντός πενταετίας.
Μικρές δημοτικές μονάδες λιπασματοποίησης όπου υπάρχει ενδιαφέρον από ΟΤΑ.
Ελάχιστος στόχος: πενταπλασιασμός ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας εντός 5ετίας (1.000.000 τόνοι το έτος από 200.000).
Τεχνολογίες Επεξεργασίας
Βασικές αρχές:
Προτίμηση ήπιων τεχνολογιών.
Τεχνολογίες που δεν είναι ανταγωνιστικές στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
Ευελιξία στις εισερχόμενες ποσότητες, ευελιξία στη σύνθεση απορριμμάτων εισόδου, ώστε και μετά την αύξηση επαναχρησιμοποίησης & ανακύκλωσης να είναι δυνατόν να εφαρμοστούν.
Ευελιξία με εφαρμογή μίγματος τεχνολογιών (όχι καθολική εφαρμογή μιας τεχνολογίας, καθώς δημιουργεί δεσμεύσεις).
Κατασκευή μονάδων δυναμικότητας αναγκαίας για την επίτευξη των στόχων του 2020 για την εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος από την ταφή, συνυπολογιζόμενης της εκτροπής από μονάδες οικιακής κομποστοποίησης, της ανάκτησης από διαλογή στην πηγή κλπ και όχι μονάδες τεράστιας δυναμικότητας, που δεσμεύουν και το μέλλον.
Ειδικότερα:
Καύση: δεν έχουμε φοβική στάση ούτε ιδεολογικές αγκυλώσεις, όμως είναι ανταγωνιστική της ανακύκλωσης. Δεν την αποδεχόμαστε ως επιλογή.
Παραγωγή Δευτερογενούς Καυσίμου: δεν αποδεχόμαστε μονοδιάστατη κατεύθυνση στην επιλογή τέτοιων τεχνολογιών – δε συμφωνούμε στη δημιουργία μονάδων καύσης αποκλειστικά για καύση δευτερογενών καυσίμων, είτε εντός των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων, είτε αυτόνομων εγκαταστάσεων – αποδεχόμαστε μόνο την υποκατάσταση άλλων (ρυπογόνων) στερεών καυσίμων που ήδη χρησιμοποιούνται, όπως σε μονάδες της ΔΕΗ ή τσιμεντάδικα, και με την προϋπόθεση επαρκούς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Κομποστοποίηση: μόνο από προ-διαλεγμένα οργανικά και όχι από σύμμεικτα απορρίμματα. Βασικός στόχος η παραγωγή βιοαερίου (ΑΠΕ) και η ενεργειακή του αξιοποίηση. Υψηλές προδιαγραφές για το παραγόμενο κόμποστ, ώστε να έχει καλές πιθανότητες να διατεθεί. Ενέργειες για τη δημιουργία αγοράς απορρόφησης κόμποστ υψηλής ποιότητας.
Απαιτούμε την επανεξέταση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, την αποφυγή φαραωνικών εγκαταστάσεων που αποτρέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης-πρόληψης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης.
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η σημαντική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Απαιτούμε λελογισμένη εγγυημένη ποσότητα, ώστε να μη δεσμευτούν χρηματοοικονομικοί πόροι από τους πολίτες της Αττικής.
Κριτήριο για την επιλογή πρέπει να είναι τόσο το χαμηλό τέλος χρήσης, όσο και το μικρό υπόλειμμα για τελική διάθεση.
Χρηματοδοτικά Μέσα – Δημόσια έργα:
Η διαχείριση απορριμμάτων κοστίζει (όπως κοστίζει η χρήση και διαχείριση του νερού). Η κυβέρνηση, οι ΟΤΑ, οι πολίτες οφείλουν να κατανοήσουν και αποδεχθούν την πραγματικότητα αυτή. Το κόστος αυτό πρέπει να είναι ανάλογο των πραγματικών αναγκών και όχι της εξυπηρέτησης συμφερόντων.
Δημοπράτηση και κατασκευή έργων με διαφάνεια και όχι με διαπλοκή. Αξιοποίηση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ) στην κατεύθυνση της υλοποίησης των βασικών αρχών και όχι στην κατασπατάληση σε έργα αναντίστοιχου των αναγκών μεγέθους – δημοκρατικός προγραμματισμός και ιεράρχηση.
Οι μέθοδοι διαγωνισμών με ΣΔΙΤ ή μακρά παραχώρηση, δεν είναι πανάκεια. Ωστόσο μπορεί κανείς να τις διερευνήσει με αυστηρή προϋπόθεση την εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος – πολιτών – περιβάλλοντος και όχι των συμφερόντων των αναδόχων.
Αποφυγή υψηλών εγγυημένων ποσοτήτων στις μονάδες επεξεργασίας, που δεσμεύουν και αποτρέπουν την εφαρμογή διαλογής στην πηγή.
Αιρετικά θα λέγαμε ότι ακόμη και η αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει, δηλαδή αναλογικότητα στα τέλη (μειωμένα για όσους φιλοξενούν υποδομές διαχείρισης μεγέθους αναντίστοιχου στην τοπική παραγωγή, αυξημένα για όσους αδυνατούν να διαχειριστούν τοπικά τα απορρίμματα), σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη. Η Παρέμβαση για την Αττική υποστηρίζει ότι από το pay as you throw να περάσουμε στο save as you recycle, και επιτρέψτε μου τον νεολογισμό. Δηλαδή, όσο ανακυκλώνεις, κερδίζεις από τέλη και φόρους.
Εφαρμογή περιβαλλοντικού ισοζυγίου (κατασκευή έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε όσες περιοχές φιλοξενούν υποδομές). Κατασκευή περιβαλλοντικών έργων με όρους διαφάνειας, και όχι με παροχή χρήματος όπως τόσα χρόνια γινόταν στα Λιόσια.
Όσον αφορά στις χωροθετήσεις, απαιτείται Δημόσια διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση, καθώς και αποφυγή του αντικοινωνικού και διχαστικού συνδρόμου «όχι στην αυλή μου», και προστασία του φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου.
Και φυσικά, η Παρέμβαση για την Αττική θα είναι εδώ για την τήρηση νομιμότητας, σε όλα τα επίπεδα».

Επιτροπή Αγώνα Φυλής: «Ούτε στη Φυλή, ούτε στο Γραμματικό, ούτε στην Κερατέα τα εργοστάσια των απορριμμάτων. Πρόταση υπάρχει και την έχουμε καταθέσει»
Εκπροσωπώντας την Επιτροπή Αγώνα Φυλής, ο κ. Χαρίλαος Μαρμάρου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Πρόταση για τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων υπάρχει και είναι αυτή που επεξεργάστηκαν τα κινήματα και οι ομάδες εργασίες που συνέστησε η νέα Περιφερειακή Αρχή και έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην Περιφέρεια Αττικής. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νέος ΠΕΣΔΑ με κριτήριο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό συμφέρον. Η πρότασή μας είναι: ούτε στη Φυλή, ούτε στο Γραμματικό, ούτε στην Κερατέα. Οι συγκεκριμένες περιοχές επιλέχθηκαν με καθαρά ταξικά κριτήρια. Εάν τα σκουπίδια δεν έφερναν κέρδος, θα είχαν πέσει πάνω τους οι μεγάλοι ‘καρχαρίες’; Η απάντηση είναι: ποτέ! Πρέπει το κέρδος αυτό να επιστρέψει στους κατοίκους. Έχουμε χύσει δάκρυ και αίμα για να φτιάξουμε το κείμενο που σας δώσαμε σήμερα. Και αυτό μπορεί να γίνει πράξη από αύριο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση».

Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού: «Ο ΠΕΣΔΑ είναι παράνομος σύμφωνα με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου»
Ο κ. Δημήτρης Δαμάσκος από την Επιτροπή Αγώνα του Γραμματικού σημείωσε: «Ο ΠΕΣΔΑ είναι ήδη παράνομος από την Απόφαση 20/2012 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εδράζει σε δυο πυρήνες: την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, οι Δήμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν.
Απευθυνόμαστε στην κοινωνία λέγοντας: Κάθε τόνος που ανακυκλώνεται μπορεί να αποφέρει στα δημοτικά ταμεία 150€ με 200€. Για κάθε τόνο που δεν ανακυκλώνεται πληρώνουμε το gate-fee της Φυλής που είναι 55€.
Η Φυλή πρέπει να κλείσει και για έναν πρόσθετο λόγο: είναι πυρήνας εκμαυλισμού της κοινωνίας, χρηματίζοντάς την μέσα από τα αντισταθμιστικά. Δεν μπορείς να δίνεις αντισταθμιστικά οφέλη για βλάβη από τη στιγμή που οι μελέτες που έχει κάνει η κεντρική διοίκηση διαχρονικά δεν δείχνουν βλάβη.
Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους λέγοντας: Η εργασία τους είναι θνησιγενής. Δεν παράγει κέρδος, αλλά κόστος. Στη Φυλή εργάζονται περίπου 1.000 υπάλληλοι. Άλλος Δήμος με τον ίδιο αριθμό κατοίκων απασχολεί 130 υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή μισθοδοτούμε τους υπαλλήλους από τα αντισταθμιστικά, τα οποία είναι παράλογα και παράνομα. Από τα ανταποδοτικά θα έπρεπε κάθε κάτοικος να πληρώνει 1.000 Ευρώ το χρόνο».

Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης: «Κάναμε μια μικρή επανάσταση στο Δήμο μας με την απόφασή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την καθολική διαλογή στην πηγή με 6 ρεύματα αποκομιδής»
Από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ο κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος τόνισε: «Την προηγούμενη Δευτέρα κάναμε μια μικρή επανάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πήραμε την απόφαση για την καθολική διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με 6 ρεύματα αποκομιδής. Και να αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε μια δημοτική αρχή και όχι ιδιωτική. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο υπάρχει. Με αυτή την απόφασή μας στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων για κάποιο εργοστάσιο. Τέλος, στόχος μας είναι το υπόλειμμα να φτάσει στο 20%».

Αντιδήμαρχος Διονύσου: Οι Δήμοι μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα στη διαχείριση των απορριμμάτων
Εκπροσωπώντας το Δήμο Διονύσου, ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Υφαντής αναφερόμενες στις αποφάσεις που έχουν λάβει στο Δήμο του σημείωσε: «Έχουμε πάρει την απόφαση να εργαστούμε σε δυο κατευθύνσεις: διαλογή στο σημείο και δημιουργία πράσινων σημείων. Έχουμε βρει την κατάλληλη χωροθέτηση σε στρατόπεδα και λατομεία. Προχωρήσαμε και στο θέμα της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών στα νηπιαγωγεία και μετά στο δημοτικό σχολείο. Παράλληλα, υιοθετήσαμε δυο προγράμματα Life. Στο ένα από αυτά τα προγράμματα προχωρήσαμε στη λειτουργία ενός πρότυπου συστήματος ‘έξυπνου δοχείου’ για την ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών. Επίσης, άλλη μια επιλογή μας είναι η κομποστοποίηση και η ενεργειακή αξιοποίηση. Οι Δήμοι μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα».
Εκπρόσωπος ΠΡΩΣΥΝΑΤ: «Θνησιγενές το σημερινό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο μόνος που μπορεί να το αναστήσει είναι η περιφερειακή αρχή»
Ο εκπρόσωπος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, Τάσος Κεφαλάς, αφού επεσήμανε ότι έχουν στείλει τις προτάσεις τους σε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι δεν επιζητούν δημοσιότητα. Απευθυνόμενος στους κ.κ. Τζήμερο και Κουμουτσάκο, απάντησε ότι «αν είχατε ρίξει μια ματιά στις προτάσεις μας, θα βλέπατε ότι τα εργοστάσια είναι φαραωνικά και θα παίρνατε μια απάντηση στα ερωτήματά σας». Ενώ απευθυνόμενος στον κ. Σγουρό συνέχισε λέγοντας «είμαστε βέβαιοι ότι θα έχετε υπόψη σας τις εκθέσεις των μηχανικών του ΕΔΣΝΑ που λένε ότι η μονάδα μηχανικής επεξεργασίας που λειτουργεί, που παρόμοιες θα είναι και οι καινούργιες μονάδες που προωθείτε με το σχέδιό σας, έχουν ποσοστό ανακύκλωσης 1,45% των εισερχομένων την τελευταία τριετία και το 80% είναι υλικά που πηγαίνουν για θάψιμο σήμερα. Αυτό είναι το σχέδιο που μας προτείνετε. Αυτό που υποστηρίζετε είναι ένα σύστημα διαχείρισης που θα εξακολουθήσει να έχει ελάχιστη ανακύκλωση και τεράστιες ανάγκες σε χώρους ταφής. Όσοι υποστηρίζουν αυτό το σχεδιασμό έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μετατρέψουν την Αττική σε Νάπολη. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίζει ένα σχέδιο που οδηγεί σε τέτοια αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο διαχείρισης. Το σημερινό σύστημα διαχείρισης είναι θνησιγενές. Ο μόνος που μπορεί να το αναστήσει, να του δώσει «το φιλί της ζωής» είναι η περιφερειακή αρχή. Η σημερινή συζήτηση φοβόμαστε ότι δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό, τουλάχιστον από την πλευρά της περιφερειακής αρχής στο πρώτο θετικό βήμα που έκανε με την επιστολή της. Έπρεπε και τότε, έπρεπε πολύ περισσότερο και σήμερα να περιβάλλει τις βασικές προτάσεις της με την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού. Την πρότασή μας την έχουμε καταθέσει με αποστολή στα e-mail σας. Την καταθέτουμε κι εδώ σήμερα».

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: «Πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος και
όχι μέρος του»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του ίδιου του προβλήματος. Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τους Δήμους Σαρωνικού και Κρωπίας. Ως Δήμος μπορούμε να αναπτύξουμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Λέμε ‘όχι’ στους ΧΑΔΑ, οι οποίοι αποτελούν για εμάς κόκκινη γραμμή».

Επιτροπή Αγώνα Κερατέας – Λαυρεωτικής: «Παράνομο έργο ο ΧΥΤΑ Λαυρεωτικής. Ζητάμε να μην δοθεί νέα παράταση από την Περιφέρεια»
Τέλος, το λόγο πήρε η κ. Φωτεινή Μελά από την Επιτροπή Αγώνα Κερατέας – Λαυρεωτικής, η οποία σημείωσε: «Ο ΧΥΤΑ Λαυρεωτικής είναι ένα παράνομο έργο. Έχει ακυρωθεί με δυο δικαστικές αποφάσεις, του Ειρηνοδικείου Λαυρίου και του Πρωτοδικείου Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά για το έργο έχει εκδοθεί παράταση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τον Ιούλιο του 2014. Ζητάμε λοιπόν να μην δοθεί νέα παράταση από τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Έχουμε συμπράξει στην Επιτροπή Διαβούλευσης που έχει συστήσει η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας και καταθέσαμε πρόταση για την οποία αναμένουμε να υπάρξει ακρόαση, ώστε να συνδράμουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Βάση του νέου αυτού μοντέλου θα πρέπει να είναι η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση. Πρέπει όμως να πάμε σε πιο επιθετικές μεθόδους ανακύκλωσης και να φτάσουμε σε υψηλότερα ποσοστά, γιατί αυτό επιτάσσει η κατάσταση».

Ψήφισμα – λήψη απόφασης για τους Σύριους πρόσφυγες
Επίσης, σε ψήφισμα – λήψη απόφασης για τους Σύριους πρόσφυγες προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το κείμενο του ψηφίσματος που εισηγήθηκε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία είναι το εξής:
«Είναι γνωστό ότι οι Σύριοι πρόσφυγες κάνουν μέρες τώρα κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος ζητώντας να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε σε χώρες της Ε.Ε. που αυτοί επιθυμούν και δεν τους παρέχονται λόγων των συνθηκών Δουβλίνου II και της SCHENGEN.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:

  • αποφασίζει να συνδράμει στο αίτημα των Σύριων προσφύγων για τη σίτιση και τη στέγασή τους
  • ζητά να τους δοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι για την κατάσταση που βρίσκονται τεράστια ευθύνη έχει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των χωρών της».

Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη «Αττική», δηλώνοντας ότι θα απέχει από όλες τις ψηφοφορίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τα θέματα και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, απείχε και η παράταξη «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», ενώ λευκό ψήφισε η Ελληνική Αυγή.

Ψήφισμα – λήψη απόφασης για τον Νίκο Ρωμανό
Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα – λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για τη λήψη εκπαιδευτικής άδειας. Το κείμενο του ψηφίσματος που εισηγήθηκε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία είναι το εξής:
«Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε την απαράδεκτη και αυταρχική στάση της κυβέρνησης και των αρμοδίων που πεισματικά αρνούνται να δώσουν τη δυνατότητα στον προφυλακισμένο Νίκο Ρωμανό να σπουδάσει στη σχολή που πέρασε, μετά από πανελλαδικές εξετάσεις, και να βρίσκεται διαμαρτυρόμενος στην 25η ημέρα απεργίας πείνας, διατρέχοντας, σύμφωνα με τους γιατρούς, άμεσο κίνδυνο η ζωή του.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης και των αρμοδίων πρέπει να καταδικαστεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτεί να δοθεί και στο συγκεκριμένο κρατούμενο το δικαίωμα στη μόρφωση και οι αντίστοιχες άδειες που αποτελούν θεσμοθετημένη πρακτική, η οποία απορρέει από διεθνείς συνθήκες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων».

Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη «Αττική» (επαναλαμβάνοντας ότι θα απέχει από όλες τις ψηφοφορίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τα θέματα και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής) και η παράταξη «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο».Κατά ψήφισε η «Ελληνική Αυγή».