ΗΦωτογραφία από σύσκεψη με εκπροσώπους των Ρομά ανάγκη συγκρότησης ενός δικτύου συνεργασίας της Περιφέρειας, των Δήμων και των Συλλόγων Ρομά της Δυτικής Αττικής στη βάση ισότιμων και διαφανών σχέσεων, η ενεργός συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα Σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στις 15 Δεκεμβρίου 2014, με εκπροσώπους όλων των συλλόγων Ρομά με θέμα «Οι κοινότητες των Ρομά στη Δυτική Αττική: Προβλήματα και προτάσεις».

Εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων Ρομά της Δυτικής Αττικής παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Η συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννη Βασιλείου, αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα για τη συστηματική συνεργασία των Συλλόγων με την Αντιπεριφέρεια στη βάση των αρχών σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραβρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αττικής κα Γιώτα Παππά και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής.

Φωτογραφία από σύσκεψη με εκπροσώπους των ΡομάΟ Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου τόνισε στην ομιλία του την επιτακτική ανάγκη η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας διαφορετικής σχέσης μεταξύ των Ρομά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη βάση της αξίας του πολίτη και των κοινωνικών δικαιωμάτων και όχι της εφήμερης ψηφοθηρικής συναλλαγής. Αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα της παραβατικότητας με τη συμμετοχή των ίδιων των συλλόγων Ρομά, την παύση πρακτικής καύσης των καλωδίων και άλλων υλικών που προκαλούν σημαντικά περιβαλλοντικά και υγειονομικά προβλήματα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής των Ρομά και της θετικής στάσης και διευκόλυνσης για τον καθαρισμό ρεμάτων. Τέλος, έθεσε στο τραπέζι την πρόταση θεσμοθέτησης άτυπου συνεργατικού δικτύου της Περιφέρειας με τους Δήμους και τους Συλλόγους Ρομά, αλλά και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων που στηρίζονται σε καταγραφή και ανάλυση από τους ίδιους των προβλημάτων, την ανάγκη πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά για όσους Ρομά διαβιούν σε καταυλισμούς, την επεξεργασία προτάσεων για τη στεγαστική αποκατάσταση και τη νόμιμη λειτουργία των βιοποριστικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης στερεοτύπων και προκαταλήψεων, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων που ταυτίζουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες με την παραβατικότητα.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων Ρομά της Δυτικής Αττικής αναφέρθηκαν σε εξαιρετικά σημαντικά θέματα που καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων δημόσιων οργανισμών και του κεντρικού κράτους, έτσι ώστε να γίνουν στην πράξη σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή στην απασχόληση.

Οι προτάσεις των Συλλόγων Ρομά Δυτικής Αττικής, αναλυτικότερα, αναφέρονταν στην αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων, την ανάληψη νόμιμων βιοποριστικών δραστηριοτήτων μέσα από συμπράξεις, την πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα, την ανάγκη μη διαχωρισμού των πολιτών, τη συνολική παρέμβαση στις περιοχές κατοίκησης των τσιγγάνων για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, την έρευνα για τον τρόπο διαχείρισης και την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη βελτίωση των οικισμών των Ρομά, τη μετατροπή των καταυλισμών σε σύγχρονους οικισμούς, την πρόβλεψη συμμετοχής Ρομά σε επιτροπές παρακολούθησης των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που αφορούν στις κοινότητές τους, την ύπαρξη κινητών μονάδων υγειονομικής φροντίδας στους καταυλισμούς, την πρόσληψη διαμεσολαβητών Ρομά στα ιατροκοινωνικά κέντρα και τις συναφείς κοινωνικές δομές, την ανάγκη στήριξης των Συλλόγων για λειτουργία γραφείων και την προώθηση δράσεων, τον φωτισμό και την ασφαλτοδρόμηση των συνοικισμών.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ που συμμετείχαν στη σύσκεψη:

1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΟΜΗΡΟΣ»
2. Φιλική Εταιρεία Ελλήνων Τσιγγάνων
3. Πανελλήνιος Σύλλογος Συμπαράστασης Αρωγής Επιμόρφωσης Ανηλίκων και Ενηλίκων Ρομ
    Λέσβου 11, 13451 Ζεφύρι Αττικής
4. Σύλλογος Ρομ Νεοκτίστων Ασπροπύργου
5. Σύλλογος Ρομ Μεγαρέων «Άγιος Χριστόφορος»
6. Σύλλογος Ρομ Νέας Ζωής Ασπροπύργου»