wrapper

Επειδή για πρώτη φορά περνούν την πόρτα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής εκπρόσωποι τσιγγάνων προσκαλεσμένοι επίσημα, εξηγώ γιατί πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία.
1. Γιατί οι Κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων επιδρούν πολύ πιο βίαια και πολύ πιο άμεσα στα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, στα οποία χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγονται οι τσιγγάνοι.
2. Γιατί μέχρι σήμερα, οι σχέσεις της πολιτείας, και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους τσιγγάνους, θεωρώ ότι κάθε άλλο παρά ήταν σχέσεις ισότιμης μεταχείρισης.
3. Γιατί οι τσιγγάνοι δεν έρχονται αντιμέτωποι με συνήθη, αλλά με προβλήματα επιβίωσης, και επιπλέον με ρατσιστικές, φασιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούν ορισμένες πλευρές.
Επειδή δε, υπάρχει μια υφέρπουσα αντίληψη σύμφωνα με την όποια οι έννοιες τσιγγάνοι και παραβατικότητα είναι για ορισμένους ταυτόσημες, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Εμείς, ως νέα Περιφερειακή αρχή, όπως κάνουμε με όλους, επιλέγουμε μέσα από τον διάλογο να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας και με τους τσιγγάνους.
Με στόχο, στο μέτρο των δυνάμεών μας, να συμβάλλουμε στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Αυτός είναι ο ρόλος μας απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και γι' αυτό αποκλειστικά θα κριθούμε, όχι μόνο εμείς αλλά και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι.
Από εκεί και ύστερα, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που ασφαλώς δεν συναντάται μόνο στους τσιγγάνους αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία, υπεύθυνη δεν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά η πολιτεία με τους μηχανισμούς που διαθέτει.
Αυτά τα δυο ζητήματα θέλω ευθύς εξ' αρχής να τα ξεκαθαρίσω, και επιπρόσθετα να πω, επειδή τελευταία καταγγέλλονται στη Δυτική Αττική πολλά κρούσματα παραβατικότητας, ότι εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες ανάδειξης του προβλήματος ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων των πολιτών.
Φίλοι και Φίλες
Οι λόγοι της σημερινής μας πρωτοβουλίας είναι ουσιαστικοί γιατί:
Εάν οι καταυλισμοί των τσιγγάνων στη Δυτική Αττική στερούνται στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης, αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι ίδιοι αρέσκονται να ζουν χωρίς τουαλέτες, χωρίς νερό, μέσα σε λασπότοπους, πλάι ή μέσα σε σκουπίδια, χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, χωρίς δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να εμβολιάζονται, ή να γυρνάνε χωρίς ρούχα, χωρίς μεροκάματο ή χωρίς χρήματα να ζήσουν κοκ.
Φυσικά υπάρχουν πολιτισμικές ή άλλες ιδιομορφίες στους τσιγγάνους.
Γνωρίζουμε όμως πως σε πολλά μέρη της χώρας όπως και στο εξωτερικό, υπάρχουν τσιγγάνικες περιοχές πλήρως ενταγμένες στον κοινωνικό ιστό, αφ' ενός γιατί η πολιτεία έσκυψε στα προβλήματα και αναζήτησε λύσεις, αφ' ετέρου γιατί οι ίδιοι οι τσιγγάνοι συνέβαλλαν καθοριστικά σε αυτό.
Σήμερα όμως η κατάσταση στη Δυτική Αττική είναι πολύ διαφορετική:
Η μεγάλη μάζα των τσιγγάνων είναι εγκλωβισμένη σε μια ζωή στερημένη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι μπουχτισμένη από ένα πολιτικό σύστημα, που ενώ τη σπρώχνει στο περιθώριο ταυτόχρονα την εκμεταλλεύεται πολιτικά.
Είναι απογοητευμένη γιατί ενώ δεν βλέπει να ενδιαφέρεται κανείς γι' αυτήν, κάποιες φορές την εκμεταλλεύονται ακόμα και δικοί της άνθρωποι.
Επειδή δε, καταλαβαίνω πως ακόμα και εσείς που ήρθατε σήμερα εδώ ίσως αμφισβητείτε και τις δικές μας προθέσεις, θα χρειαστεί να κάνουμε όλοι μαζί όχι μια νέα, αλλά μια αρχή.
Να αλλάξουμε δηλαδή τις σχέσεις που έχει μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί σας, αλλά και εσείς απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτή είναι η μόνη συμφωνία που μπορούμε να κάνουμε, εάν όλοι μας θέλουμε και επιθυμούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Μπορούμε δε, να ξεκινήσουμε δίνοντας λύση τώρα σε ορισμένα πολύ σημαντικά προβλήματα όπως:
Της μεταφοράς των μαθητών στον Ασπρόπυργο, ή να σταματήσει η καύση καλωδίων που σκορπά καρκίνο, ή να μην μπουν εμπόδια στον καθαρισμό του ρέματος της Εσχατιάς που ξεκινά αυτές τις μέρες κοκ.
Σε μια σειρά δηλαδή προβλημάτων για τα οποία εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση θα χρειαστούμε τη δική σας βοήθεια, αλλά και εσείς έχετε την ανάγκη κάποιος να σας στηρίξει προκειμένου να ζείτε ανθρώπινα.
Εάν υπάρξει μεταξύ μας αυτή η εμπιστοσύνη, εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε να προωθήσουμε παντού τα προβλήματά σας και να διεκδικήσουμε λύσεις.
Επειδή όμως τα προβλήματα των τσιγγάνων είναι πολλά και κυρίαρχο λόγο και ρόλο έχουν οι Δήμοι της περιοχής για τη λύση τους, προτείνω να βρούμε έναν μόνιμο, σταθερό τρόπο σταθερής επικοινωνίας.
Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο διαλόγου ανάμεσα στους συλλόγους των τσιγγάνων της Δυτικής Αττικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Πιστεύω ότι η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Για δε την πραγματοποίησή της θα χρειαστεί οι σύλλογοι τσιγγάνων της Δυτικής Αττικής, οι Δήμοι και η αντιπεριφέρεια να ορίσουν εκπροσώπους τους σε αυτό το δίκτυο διαλόγου, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί αποτελεσματικά, αξιόπιστα και με αλληλεγγύη τη μάχη των μαχών, που ασφαλώς είναι η επίλυση των σύνθετων αλλά και πολύπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι.

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής

Τηλέφωνο: 213 2047002
Fax: 213 2047053
e-mail: ant.dytikis@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.