Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 28 Μαΐου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για την εκπόνηση προγράμματος αντιμετώπισης του προβλήματος της ενδόσηψης των σύκων στην περιοχή του Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνολικού προϋπολογισμού 19.500,00 ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, λαμβάνοντας τον λόγο, έκανε μια σύντομη αναφορά στον πρωτογενή τομέα οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι: «Ο πρωτογενής τομέας, τουλάχιστον για την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και ως εκ τούτου τον στηρίζουμε, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που έχει πάρα πολλά να δώσει τόσο στις τοπικές οικονομίες όσο και στην εθνική οικονομία. Αποτελεί επαγγελματική διέξοδο για πολύ κόσμο και ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η τάση να στρέφονται πολλοί νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα. Σύντομα θα έχουμε εδώ, στο περιφερειακό συμβούλιο, διατυπωμένη πρόταση αναφορικά με το τί και το πώς σκοπεύουμε να κινηθούμε σε έναν τομέα που ήταν παραμελημένος έως ξεχασμένος».

Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Φιλίππου, στο πλαίσιο ανάδειξης της αναγκαιότητας για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, αναφέρθηκε αρχικά στην καλλιέργεια της συκιάς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας που, όπως επεσήμανε, «αποτελεί μια ιδιαίτερα προσοδοφόρο καλλιέργεια, που συνεισφέρει στην οικονομία της περιοχής με περίπου 1.000.000 ευρώ σε εξαγώγιμο προϊόν και αντίστοιχο ποσό στην εγχώρια κατανάλωση». Στη συνέχεια, ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα φυτοϋγείας που πλήττουν την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια, τα οποία υποβαθμίζουν την παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος. Προβλήματα που εντείνονται από το γεγονός της μη ύπαρξης εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την καλλιέργεια, καθώς και από τη λανθασμένη χρήση κακής ποιότητας υλικού για τη γονιμοποίηση των σύκων.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προτείνεται η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος που θα έχει ως σκοπό να διερευνήσει τα προβλήματα φυτοϋγείας που παρουσιάζονται στην καλλιέργεια της συκιάς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ενδόσηψης των σύκων, με σκοπό την ανάπτυξη συστήματος ολοκληρωμένης αντιμετώπισής τους.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εκπονηθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο διαθέτει τους κατάλληλους επιστήμονες και τα κατάλληλα εργαστήρια που απαιτούνται.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Φιλίππου ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για την εφαρμογή του ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, επεσήμανε την οικονομική ζημία που υφίστανται οι παραγωγοί, καθώς «οι 400 τόνοι σύκων που πέρσι επιστράφηκαν από τον Καναδά αντικαθίστανται με τούρκικα» και, τέλος, κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει την εισήγηση.

Τέλος, ο κ. Φιλίππου ανακοίνωσε τα ονόματα των τεσσάρων υπηρεσιακών παραγόντων της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ανατολικής Αττικής, που προτείνονται για την επίβλεψη των εργασιών και της σύμβασης.