wrapper

Green Week 2015, 3 – 5 Ιουνίου

Ευαισθητοποίηση των φορέων για την αποκατάσταση του υγροτόπου «Μπρεξίζα», της Περιφέρειας Αττικής

Green Week 2015Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου από το 1972, ως κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του κοινού, φέτος φέρει το σύνθημα «Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Κατανάλωσε με προσοχή».

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η προστασία του και η αειφόρος διαχείριση δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αναγκαία απ΄ ότι σήμερα, σε ένα πλανήτη με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό και εκθετικά αυξανόμενες καταναλωτικές συνήθειες, άρα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει και φέτος την Πράσινη Εβδομάδα (Green Week), το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο σχετικά με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα από 3 έως 5 Ιουνίου στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα του συνεδρίου τη φύση και τη βιοποικιλότητα και στις χώρες μέλη διοργανώνονται εκδηλώσεις δορυφόροι (χάρτης), με σκοπό την προβολή κάποιου σημαντικού τοπικού περιβαλλοντικού θέματος, σχετικό με τη φύση και την βιοποικιλότητα.

Η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε με επιτυχία μία από τις δύο εκδηλώσεις «δορυφόρους» στη χώρα μας, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με τίτλο «Ευαισθητοποίηση των φορέων για την αποκατάσταση του υγροτόπου «Μπρεξίζα», της Περιφέρειας Αττικής». Πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή της ΕφορείαςΑρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του ΥΠΟΠΑΙΘ, του Δήμου Μαραθώνα και της ΜΕΔΗΜ Α.Ε., ενώ τις εκδηλώσεις υποστήριξε εθελοντικά η συνεργατική ομάδα σχεδιασμού “CollectivePlanningandDesign” (CPD).

Ο υγρότοπος «Μπρεξίζα» επιλέχθηκε λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας του, της υποβάθμισής του, που αντανακλά κατά μεγάλο μέρος τη μη συνετή διαχείριση των υγροτόπων στο παρελθόν, και των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει για αποκατάσταση, ανάδειξη και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Green Week 2015Προτεραιότητα αποτελεί σήμερα για την Περιφέρεια Αττικής η αποκατάσταση της Μπρεξίζα, ως συνέχεια του κειμένου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», που εξέδωσε προσφάτως στο πλαίσιο του έργου OrientGate, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το ΕΚΒΥ.

Η εκδήλωση για τον υγρότοπο Μπρεξίζα άνοιξε το διάλογο μεταξύ των τοπικών αρχών, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, των αντίστοιχων υπουργείων, επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενεργών πολιτών. Οι διαφορετικοί φορείς, σύλλογοι και πολίτες συναντήθηκαν και αντάλλαξαν γνώσεις και απόψεις αλλά και καλές πρακτικές σχετικά με την αποκατάσταση του υγροτόπου.

Στις 3 και 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια στον αρχαιολογικό χώρο και τον υγρότοπο «Μπρεξίζα», με στόχο την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πολιτών. Την οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και των ξεναγήσεων ανέλαβαν από κοινού η ΕφορείαΑρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (σε συνδυασμό και με τις δράσεις για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015 του ΥΠΟΠΑΙΘ) και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Στις 4 Ιουνίου εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δήμου Μαραθώνα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του ΥΠΟΠΑΙΘ, του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, επισκέφτηκαν τον υγρότοπο και συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου για την αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη της Μπρεξίζα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος για Θέματα Περιβάλλοντος και συντονιστήGreen Week 2015ς της κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος και παρενέβησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Π. Φιλίππου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου κ. Μπαϊρακτάρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φ. Δεληβοριάς, ο Πρόεδρος της ΜΕΔΗΜ ΑΕ κ. Η. Ανδριανάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ρεΐσογλου, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων ΥΠΑΠΕΝ Δρ. Χρ. Κούρτελη, η Γενική Διευθύντρια Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κα Κ. Καρδαμίτση, η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του ΥΠΟΠΑΙΘ Δρ. Αν. Λαζαρίδου, η Διευθύντρια Περιβάλλοντος Δρ. Α. Παρασκευοπούλου Περιφέρειας Αττικής, η Δρ. Ε. Φυτώκα από το ΕΚΒΥ, ο κ. Αθ. Λεβέντης πρώην Βουλευτής, μέλη των «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα», τοπικοί σύλλογοι και πολίτες.

Τα κύρια σημεία της συζήτησης, ήταν τα παρακάτω:

  • Παρουσιάστηκε το κείμενο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», και ειδικότερα, μέτρα που αφορούν τον υγρότοπο Μπρεξίζα, όπως αποκατάσταση, οριοθέτηση και θεσμική κατοχύρωση, ανάδειξη, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
  • Η αναγκαιότητα αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του υγρότοπου και του αρχαιολογικού χώρου. Εκφράστηκαν απόψεις υπέρ της πλήρους απομάκρυνσης των απορριμμάτων και των αδρανών υλικών και όχι της διάθεσής τους εντός της Μπρεξίζα. Επιπλέον, επισημάνθηκε αφενός η αναγκαιότητα της διάθεσης των υλικών σε αδειοδοτημένους προς τούτο χώρους και αφετέρου η αναγκαιότητα περάτωσης του έργου μέχρι το τέλος του έτους λόγω της χρηματοδότησής του αλλά και πιθανής επιβολής προστίμων. Επίσης, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα άμεσης συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.
  • Η προώθηση της θεσμικής οριοθέτησης του υγροτόπου Μπρεξίζα, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία με την οποία αναγνωρίζεται ως υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας.

Το τριήμερο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επικοινωνία και συντονισμένη προώθηση ζητημάτων που αφορούν τον υγρότοπο «Μπρεξίζα», με το κατά το δυνατό συνολική αντιμετώπιση τους και συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, συλλόγων και τοπικής κοινωνίας.

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.