photo 1fΠραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου και με την παρουσία του πρώην Υπ. Παιδείας και νυν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Α. Μπαλτά, η 3η συνάντησης 2015 του Δικτύου Δυτικής Αττικής (forum) για θέματα Ρομά με αντικείμενο συζήτησης «Σχολική ένταξη των παιδιών Ρομά: Δράσεις φορέων, προβλήματα και προοπτικές στη Δυτική Αττική».

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο της εκπαίδευσης παιδιών Ρομά (Χρ. Παρθένης, Ε. Μουρελάτου, Κ. Παϊτέρης), το πρόγραμμα δράσης υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως (Δ. Ανυφαντάκης), το σχέδιο δράσης αντιμετώπισης πολλαπλών διακρίσεων και ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά του Ασπροπύργου της ΑΜΚΕ Αντίρροπον (Α. Μερτζάνη) και η εμπειρία του Φορέα «Κλίμακα» στο πεδίο εκπαιδευτικής ένταξης των Ρομά (Ε. Χασιώτου, Φ. Κατσικάρης).

photo 2fΣτη συνάντηση, παρουσιάστηκε, από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γ. Βασιλείου, το πλαίσιο προσέγγισης των θεμάτων Ρομά από την οικεία Αντιπεριφέρεια, εστιάζοντας στο πολυσύνθετο και πολύπλοκο του θέματος που απαιτεί συνεργασίες, σχέδιο δράσης, εγκατάλειψη του «οπαδισμού των προβλημάτων και των στερεοτύπων» και την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία για παρεμβάσεις από-γκετοποίησης σε περιοχές των Μεγάρων, του Ασπροπύργου, των Άνω Λιοσίων και του Ζεφυρίου.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, κ. Α. Μπαλτάς, στο χαιρετισμό- παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη της κεντρικής διοίκησης σε επίπεδο υπουργείων να μάθει από τις δράσεις και τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου στήριξης προσπαθειών σχολικής αλλά και ευρύτερης κοινωνικής ένταξης, καθώς και την συνέργεια όλων για την αντιμετώπιση των διακρίσεων, της άρνησης κοινωνικής ύπαρξης του άλλου και την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης.

photo 3f

Τέλος, αναδείχθηκαν στην εν λόγω συνάντηση πολλά από τα προβλήματα που υπονομεύουν την σχολική ένταξη των παιδιών τσιγγάνων (πχ. στεγαστικό, συνθήκες διαβίωσης, μεταφορά μαθητών, εμβολιασμοί) και υπήρξε συναίνεση των συμμετεχόντων για την ανάγκη ενδυνάμωσης του συνεργατικού δικτύου έτσι ώστε να υπάρξει και επίλυση πρακτικών προβλημάτων αλλά και συντονισμός δράσεων και παρεμβάσεων σε όφελος των τσιγγάνων και της ευρύτερης κοινωνίας της Δυτικής Αττικής.

 

 

 

photo 4f

Στις εργασίες του Forum συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων της Δυτικής Αττικής, συνεργάτιδα του πρ. βουλευτή Β΄ Αθηνών, κ. Γ. Δημαρά, των συλλόγων τσιγγάνων, της Ένωσης Διαμεσολαβητών Ρομά, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, της Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος, του Δικτύου Rom, των συλλόγων κατοίκων από τον Ασπρόπυργο, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 8ου Δ.Σ. Μεγάρων, του αθλητικού συλλόγου ΕΥΝΙΚΟΣ, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δυτικής Αττικής και του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη.

ΚΕΔΑ_photos_data-1.pdf PDF 3,94 MB18/08/21 12:45:50