Πραγματοποιήθηκε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το αρχικά σχεδιασμένο σε εξωτερικούς χώρους, πολιτιστικό θεατρικό διήμερο για τα παιδιά τσιγγάνων, το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου 2015.

Το Σάββατο, η παράσταση «ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ» από την παιδική σκηνή θεάτρου «Ο ΘΕΣΠΙΣ», φιλοξενήθηκε στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μεγαρέων και ψυχαγώγησε περίπου 160 παιδιά και 40 ενήλικες. Η εν λόγω παράσταση αποτέλεσε μια ευκαιρία απομάκρυνσης των μικρών παιδιών από το περιβάλλον βίας και φόβου των τελευταίων εβδομάδων στο Βλυχό, και έκθεσής τους σε ένα πολιτιστικό περιβάλλον με μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, συνεργασίας, μη βίας. Στην παράσταση παραβρέθηκαν τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Ρομά Μεγάρων (κ. Μ. Ρήγα, κ. Β. Φούσκαρη), μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «Άγιος Χριστόφορος» (κ. Κ. Λιακόπουλος, κ. Κ. Καραγκούνης), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αθιγγάνων Νεοκτίστων (κ. Γ. Σούτας), ο Πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών και Συνεργατών Ελλήνων Ρομ, κ. Κ. Παϊτέρης, ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δ. Μπουρίκος και εκπρόσωποι συμβουλευτικών φορέων για θέματα Ρομά.

Την Κυριακή, η παράσταση ««ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ» από την παιδική σκηνή θεάτρου «Ο ΘΕΣΠΙΣ» φιλοξενήθηκε στο Ηπειρώτικο Θέατρο ΖΗΚΑ στο Ζεφύρι (με υπεύθυνο τον κ. Π. Ζήκα), όπου και εδρεύει η εν λόγω παιδική σκηνή θεάτρου και ψυχαγώγησε περίπου 150 παιδιά και 50 ενήλικες. Την παράσταση παρακολούθησαν, επίσης, γονείς και παιδιά μη Ρομά, στοιχείο ενθαρρυντικό για την ανάληψη πρωτοβουλιών μεικτών πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων στην περιοχή. Στην παράσταση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος (κ. Α. Τσακίρης) και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «Φιλική Εταιρεία», ο επίτιμος Πρόεδρος των Ελλήνων Ρομά (κ. Θ. Δημητρίου), η επιλαχούσα βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κ. Καράλη, το τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Φυλής, κ. Τ. Βαδεβούλης, η ιδιαιτέρα γραμματέας του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Θ. Βαρέλη και ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δ. Μπουρίκος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Δυτική Αττική, ειδικότερα τα Μέγαρα και το Ζεφύρι, δεν αντέχουν άλλη βία, δεν αντέχουν άλλες συγκρούσεις, δεν αντέχουν άλλο φόβο, δεν αντέχουν αποκλεισμούς και στερεότυπα, δεν αντέχουν έναν πόλεμο όπου όλοι είναι εναντίον όλων! Ο πολιτισμός και ειδικότερα το θέατρο, δεν είναι μόνο πολύτιμο αγαθό και μορφή διασκέδασης, είναι επίσης ένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για να διαχειριστούμε τις συγκρούσεις και τις διαφορές χωρίς βία και εκβιασμούς. Πρέπει να σπάσουμε τα γκέτο στα μυαλά, τις καρδιές αλλά και σε κάποιες γειτονιές, να κάνουμε τη Δυτική Αττική θετικό παράδειγμα συμβίωσης και κοινωνικής προόδου. Όσοι δρουν με βάση το παράδειγμα της βίας, θα μας βρουν απέναντί τους! Όσοι δρουν με βάση το παράδειγμα της αρμονικής συμβίωσης, θα μας βρουν συμπαραστάτες!»

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ- ΜΗΝΥΜΑ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αγαπητοί φίλοι τσιγγάνοι και μη τσιγγάνοι,

Η Δυτική Αττική, ειδικότερα τα Μέγαρα και το Ζεφύρι που βρισκόμαστε αυτό το σαββατοκύριακο, δεν αντέχουν άλλη βία, δεν αντέχουν άλλες συγκρούσεις, δεν αντέχουν άλλο φόβο, δεν αντέχουν αποκλεισμούς και στερεότυπα, δεν αντέχουν έναν πόλεμο όπου όλοι είναι εναντίον όλων!

Σε καιρούς γενικής κρίσης και εξαθλίωσης, κοινωνικών ανισοτήτων και φτωχοποίησης, ο πολιτισμός και ειδικότερα το θέατρο, δεν είναι μόνο πολύτιμο αγαθό και μορφή διασκέδασης, είναι επίσης ένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για να διαχειριστούμε τις συγκρούσεις και τις διαφορές χωρίς βία και εκβιασμούς, να βρεθούμε σε κοινούς τόπους, να καταλάβουμε τις φοβίες και τις ελπίδες μας, εν τέλει να καταλάβουμε ότι είμαστε ΣΥΝ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ΣΥΓ-ΚΑΤΟΙΚΟΙ.

Η σημερινή δε θεατρική παράσταση, ακριβώς αυτό το μήνυμα εκπέμπει: Αγάπη, Αλληλεγγύη, Σεβασμός… αποτελούν τρία στοιχεία που πρέπει να στηρίξουμε ο καθένας από το μετερίζι του για να βάλουμε ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης κοινότητας στη Δυτική Αττική, να σπάσουμε τα γκέτο στα μυαλά, τις καρδιές αλλά και σε κάποιες γειτονιές, να κάνουμε τη Δυτική Αττική θετικό παράδειγμα συμβίωσης και κοινωνικής προόδου.

Ειδικότερα τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν ευκαιρίες σε τακτές πολιτιστικές δράσεις και σε αυτό τον τομέα η Περιφέρεια Αττικής θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να υπάρξουν αυτές οι ευκαιρίες σε κάθε γωνιά της Δυτικής Αττικής.

Κάνω έκκληση σε γονείς, συλλόγους και δημόσιους φορείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

Όσοι τάσσονται και στηρίζουν τη βία πρέπει να αντιμετωπίζουν την απαξίωση και τις συνέπειες αυστηρών κυρώσεων, όσοι τάσσονται με τη μη βία πρέπει να έχουν στήριξη και ευκαιρίες να συμμετέχουν και να δημιουργούν.

Όσοι δρουν με βάση το παράδειγμα της βίας, θα μας βρουν απέναντί τους! Όσοι δρουν με βάση το παράδειγμα της αρμονικής συμβίωσης, θα μας βρουν συμπαραστάτες!

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αδράνεια στη Δυτική Αττική: Απαιτείται δράση σε όλα τα πεδία (πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική αλληλεγγύη) προκειμένου να μπουν τα θεμέλια της απo-γκετοποίησης. Οι τσιγγάνοι, εσείς οι ίδιοι, θα βοηθήσετε σε αυτή την κατεύθυνση, ειδάλλως θα είστε όμηροι της βίας, της παραβατικότητας και εν τέλει της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησής σας!

Η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής σε ό,τι την αφορά, όχι μόνο δεν θα αδρανήσει αλλά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να κινήσει γη και ουρανό για να σπάσει η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές διαβίωσης τσιγγάνων. Υπάρχει καλύτερο αύριο, εργαζόμαστε συστηματικά για το σκοπό αυτό… απαιτείται όμως η δική σας συμμετοχή και θέληση, απαιτείται επίσης η στήριξη της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Αττικής.

Εύχομαι όλοι να είστε καλά και να απολαύσετε, μικροί και μεγάλοι, τη θεατρική παράσταση της παιδικής σκηνής «Ο ΘΕΣΠΙΣ» που κοσμεί και τιμά την Δυτική Αττική, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Δυτική Αττική είναι και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΑ!

photo_1.JPG JPG 938,72 KB18/08/21 12:51:16
photo_2.jpg JPG 306,34 KB18/08/21 12:51:26
photo_3.jpg JPG 1,70 MB18/08/21 12:51:26