Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε τη σταθερή θέση της   διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την κυριακάτικη αργία.

Η θέση αυτή, αφενός,  είναι εκφρασμένη στις διακηρύξεις της  διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και, αφετέρου, αποτελεί και απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ) στις 26 Ιουνίου 2015. Τα βασικά σημεία της θέσης και απόφασης είναι:

  1. Η Περιφέρεια Αττικής καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την τόνωση των τοπικών αγορών που θίγονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν στην ύφεση και στο λουκέτο.
  2. Ταυτόχρονα όμως υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα των εργαζομένων που πλήττονται διπλά από την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους και την καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης.
  3.  Υπερασπίζεται, επίσης, την μη επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων που καταστρατηγείται και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται.
  4.   Η αγορά θα τονωθεί ουσιαστικά όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν αξιοπρεπές εισόδημα, θα μειωθεί η ανεργία και οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν αγοραστική δύναμη.
  5.  Η επέκταση του ωραρίου προκαλεί πρόσθετα προβλήματα απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους, καθώς σε πολλά από τα καταστήματα – επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί  μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα
  6. Τέλος μας βρίσκει αντίθετους και η πιλοτική εφαρμογή για 10 πόλεις (52 Κυριακές το χρόνο).

Η ίδια θέση παραμένει και σήμερα σε ισχύ. Είμαστε απέναντι στην κυριακάτικη εργασία, στις λευκές νύχτες που χρησιμοποιούνται  ως δούρειος ίππος για την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε ότι σχετίζεται με την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

Η θέση μας αυτή υποστηρίχθηκε αταλάντευτα και μέσα στο Π.Σ, όταν δεχόμασταν τα πυρά της αντιπολίτευσης και απέναντι στους Δημάρχους που είχαν διαφορετική γνώμη και προγραμμάτιζαν «λευκές νύχτες»

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και αυτό θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά στο προσεχές Π.Σ που το θέμα θα είναι τακτικό στην ημερήσια διάταξη.