Στο πλαίσιο της έρευνας που χρηματοδοτείται, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, και στηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής (Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Δ/νση Περιβάλλοντος) σε συνεργασία με το Θριάσιο νοσοκομείο, το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Δήμο Ελευσίνας, ξεκίνησε την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη φάση με την διαμοίραση των ερωτηματολογίων σε σχολεία της Δυτικής Αττικής.

Τα ευρήματα των ερωτηματολογίων θα χρησιμοποιηθούν για την αναγκαία επιστημονική αξιολόγηση με σκοπό τη χαρτογράφηση και τη μελέτη της χωροχρονικής κατανομής των νοσημάτων αναπνευστικού συστήματος, δέρματος και οφθαλμών, κυρίως αλλεργικής αιτιολογίας σε όλους τους μαθητές (6-12 ετών) και των περιβαλλοντικών παραμέτρων στο Θριάσιο πεδίο.
Στο πλαίσιο της έρευνας, θα εντοπιστούν παιδιά με σχετικά προβλήματα και εν συνεχεία τα εν λογω παιδιά θα τύχουν ιατρικών εξετάσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Επίσης, σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος σχετικά με ρύπους, καθώς και στα σπίτια παιδιών δημοτικού σχολείου προκειμένου να συσχετιστούν τα περιβαλλοντικά ευρήματα με τα ευρήματα υγείας έτσι ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν εστιασμένες και αποτελεσματικές δράσεις πρόληψης, όπως η βελτίωση των εσωτερικών χώρων σε οικίες και δημοτικά σχολεία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, δήλωσε σχετικά: «Η προστασία της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των νέων παιδιών, καθώς και η προώθηση της περιβαλλοντικής προστασίας, αποτελούν σταθερές αξίες μας και θεμελιώδη στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης που προωθούμε για τη Δυτική Αττική. Η έρευνα για τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραμέτρων στη δημόσια υγεία στη Δυτική Αττική είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και σε αυτό ανταποκρινόμαστε και με αυτή την έρευνα- χαρτογράφηση».