Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιή-θηκε ενημέρωση και συζήτηση για το Πεδίον του Άρεως. Στην κεντρική εισήγησή της, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Η διαχείριση των πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής αποτελεί σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα, που σχετίζεται με αδράνειες και λάθη προηγούμενων περιόδων που συσσώρευσαν προβλήματα και φθορές στις υποδομές του Πάρκου, την ανεπαρκή στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών και το γενικότερο δημοσιονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα μετά από συστηματική προσπάθεια, χωρίς τυμπανοκρουσίες, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις. Το Πεδίο του Άρεως αλλάζει πρόσωπο!

Για να προχωρήσουν και να ευοδωθούν πλήρως οι προσπάθειες της Περιφερειακής αρχής, είναι αναγκαία οπωσδήποτε η συνεργασία μιας πλειάδας επίσημων φορέων, σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου και κεντρικού κράτους. Κυρίως όμως, χρειάζεται η κοινωνία να μπει μπροστά, να συνδράμει με γόνιμες προτάσεις και εθελοντικές δράσεις, να “πάρει στα χέρια της” την υπόθεση της ανάταξης των πάρκων της Αθήνας. Η διοίκηση της Περιφέρειας στέκεται και θα σταθεί αρωγός σε πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών για το Πεδίο του Άρεως, παράλληλα με τις δικές μας δρομολογημένες ενέργειες.

Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων για τα πάρκα και άλση που συντονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:

– Για το πράσινο, υλοποιείται εργολαβία με αντικείμενο υπηρεσίες συντήρησης πρασίνου και περιβάλλοντος χώρου πρασίνου με στόχο με στόχο την εξυγίανση, αναζωογόνηση και ανανέωση του. Παράλληλα, ξεκινάμε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την επιστημονική και πρακτική υποστήριξη του σχεδιασμού και των δράσεων μας στα πάρκα.

Ενόψει καλοκαιρινής περιόδου και αυξημένων αναγκών αντιπυρικής προστασίας, έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η αποψίλωση και οι καθαρισμοί ξερών χόρτων και δένδρων και γίνεται συστηματικό πότισμα. Είμαστε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική για να αποφύγουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

– Για την καθαριότητα, υπάρχει καλή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων που με συνεργεία του συνδράμει στην καθαριότητα.

– Όσον αφορά την αστυνόμευση και φύλαξη του Πεδίου του Άρεως: Η Προγραμματική Συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υλοποιείται και αποδίδει καρπούς – ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν. Ενόψει και της θερινής περιόδου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για καλύτερη φύλαξη του πάρκου η οποία θα λειτουργεί συνδυαστικά με την αστυνόμευση.

– Παραδώσαμε ανακαινισμένες και πιστοποιημένες τις παιδικές χαρές του Πεδίου του Άρεως και του Λόφου Φινόπουλου, διοργανώνοντας δυο απόλυτα επιτυχημένες μαζικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με συλλόγους και σχολεία της περιοχής (17 Απριλίου και 28-29 Μαΐου). Ενώ υλοποιούνται διαρκώς και εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών στον αστικό εξοπλισμό και φωτισμό του Πάρκου.

– Όσον αφορά την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων: Το πάρκο έχει γίνει χώρος που εκδηλώνεται η ανθρωπιστική κρίση και εμφανίζονται οξυμένα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Τα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με όρους αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και ειδικούς κρατικούς φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ, θα προχωρήσουμε σε προγράμματα αποσυμφόρησης της περιοχής και μείωσης της βλάβης των πολιτών με προβλήματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Από την πλευρά μας, εξαντλούμε το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, ωστόσο χρειάζεται κινητοποίηση σε πολλά επίπεδα για την ουσιαστική και οργανωμένη αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων – και ιδιαίτερα το κεντρικό κράτος να αναλάβει την κύρια ευθύνη του.

– Πάρκο χωρίς πολιτιστική δράση δεν υπάρχει: Παραχωρούμε δωρεάν την άδεια σε συλλογι-κότητες να χρησιμοποιήσουν το πάρκο για πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις. Διοργανώνουμε τις ετήσιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αλλά και άλλες δράσεις όπως το τριήμερο για την Παγκόσμια ημέρα της Μουσικής (21-23 Ιούνη). Δεκάδες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και δεκάδες επίσης προγραμματίζονται για φέτος το καλοκαίρι.

– Όσον αφορά την αξιοποίηση των κτισμένων υποδομών του Πεδίου του Άρεως: Το Κτίριο Οικονομίδη παραδίδεται, τους επόμενους μήνες, ανακατασκευασμένο στην Περιφέρεια Αττικής. Έχουμε δεχτεί επίσημη πρόταση από το γειτονικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο για την στέγαση υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας, αναψυχής και πολιτισμού. Στο πλαίσιο της προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας, που αποτελεί βασικό στόχο του στρατηγικού σχεδιασμού της Π.Α., θα συνεργαστούμε με κοινωνική επιχείρηση ένταξης για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου “Γαρδένια”.

Επιπλέον, προχωράμε στην προκήρυξη μελέτης ανακατασκευής του “GreenPark”, ενώ θα διαθέσουμε άλλα μικρότερα βοηθητικά κτίρια για δράσεις εκπαίδευσης και περιβάλλοντος, σε συνεργασίες με την εκπαιδευτική κοινότητα, το Δίκτυo για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το WWF.