Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου και σε συνέχεια της διαβούλευσης που έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου 2016 στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της εκτίμησης του αριθμού των πολιτών τρίτων χωρών προς μετάκλησή τους για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και υψηλής εξειδίκευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11-14 και 109-127 ν. 4251/2014 (ΦΕΚ80Α) και δεδομένου του αιτήματος των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Αττικής για επιπρόσθετη ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς και τις διαδικασίες απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, διοργανώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική συνάντηση την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.00 στην αίθουσα συσκέψεων της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής (Ηρώων Πολυτεχνείου 78, 1ος όροφος).

Στην ενημερωτική συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου από την σύμβουλο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ε. Διονυσοπούλου, παρουσίαση των διαδικασιών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής από τον Διευθυντή Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Δυτικής Αττικής, κ. Λ. Σταματελόπουλο, καθώς και σχετικές παρουσιάσεις για την ειδικότερη συμμετοχή των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής αναφορικά με τις άδειες εργασίας όσων εντάσσονται στη διαδικασία νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών με αναβολή απομάκρυνσης από τη χώρα.

Οι συμμετέχοντες φορείς παραγωγών και επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας (Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής) καθώς και στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών, λογιστών- φοροτεχνικών και ενδιαφερόμενοι αγρότες, διατύπωσαν σειρά ερωτημάτων προς διευκρίνιση και έλαβαν κατάλληλη ενημέρωση από τις καθ’ ύλη αρμόδιες Υπηρεσίες.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αποδοχή της ανάγκης για αύξηση του προβλεπόμενου αριθμού αλλοδαπών τρίτων χωρών προς μετάκληση στην Δυτική Αττική έτσι ώστε να καλυφθούν και περισσότερες περιπτώσεις παράτυπα διαμενόντων στην περιοχή ως εργαζόμενοι σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με οφέλη για τους ίδιους τους αγρότες μας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την προστασία βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζόμενων αλλά και τη λειτουργία των παραγόντων της τοπικής αγροτικής οικονομίας σε ένα πλαίσιο νομιμότητας και ασφάλειας.