wrapper

Κυριακή 12-11-2017

Επιδείνωση του από αύριο Κυριακή 13-11-2017 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού δελτίο που εξέδωσε σήμερα. Πιο αναλυτικά αναμένεται ότι θα επηρεαστούν:

  1. Την Δευτέρα, 13-11-2017, μέχρι το μεσημέρι η Ανατολική Πελοπόννησος (κυρίως τα παραθαλάσσια) και πιθανόν το πρωί η νότια Πελοπόννησος. Μέχριτο απόγευμα η Ανατολική Στερεά, η Κρήτη και οι Κυκλάδες. Μέχρι το βράδυ τα Δωδεκάνησα και πιθανόν το Βόρειοανατολικό Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τη νύκτα προς Τρίτη (14-11-2017) η Κέρκυρα.
  2. Την Τρίτη, 14-11-2017, το Ιόνιο και πιθανόν κατά διαστήματα η Ήπειρος και η Δυτική Στερεά (κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές). Προς το βράδυ η Δυτική και Νότια Πελοπόννησος.
  3. Την Τετάρτη, 15-11-2017 το Ιόνιο και κατά διαστήματα όλα τα ηπειρωτικά.

 

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού ΕΜΥ Α/Α 25/2017

Σύμφωνα και με σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συνιστάται τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο τακτικό δελτίο γενικής πρόγνωσης της ΕΜΥ που εκδόθηκε σήμερα (13:00 τοπική ώρα) για την Αττική προβλέπεται ότι:

  • για σήμερα θα σημειωθούν τοπικές βροχές οι οποίες θα ενταθούν από το βράδυ.
  • για αύριο νεφώσεις με βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανόν έως το απόγευμα να είναι τοπικά ισχυρές

Επισημαίνεται ότι, με βάση το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η κακοκαιρία πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Για το λόγο αυτό συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων με βάση τις τακτικές και έκτακτες προγνώσεις της ΕΜΥ (διαδικτυακή διεύθυνση www.emy.gr - για την πρόσβαση στην οποία έχει αναρτηθεί και σχετικός σύνδεσμος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στη θεματική ενότητα Πρόβλεψη καιρού & καιρικών φαινομένων).    

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.  

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στους κάτωθι συνδέσμους στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής:

Οδηγίες σχετικά με τις πλημμύρες και την αντιμετωπισή τους

Οδηγίες για οδήγηση σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων

Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος (2 ημερών)_ΕΜΥ 12-11-2017_13 μμ.docx)Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος (2 ημερών)_ΕΜΥ 12-11-2017_13 μμ.docx15 kB2017-11-12 14:23
A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.