Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που προωθούν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).  Από το σύνολο των υλικών και οργανικών αποβλήτων που μεταφέρονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στη Φυλή, το 45% μετατρέπεται σε αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και κυρίως βιολογικό λίπασμα. Τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επισκέφτηκε εκ νέου οΑντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, διαπιστώνοντας τη ραγδαία αύξηση ανακυκλώσιμων υλικών που παράγονται τα τελευταία τρία χρόνια. Κλαδέματα, υπολείμματα λαϊκών αγορών αλλά και σύμμεικτα απόβλητα από τους καφέ κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε Δήμους της βόρειας Αθήνας, ανακυκλώνονται ή μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικά προϊόντα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενος στην επιτυχία του προγράμματος σημείωσε: «Τον Μάιο του 2016 κατά το δημόσιο απολογισμό των δράσεων μας στη βόρεια Αθήνα, δόθηκε ένα κεραμικό γλαστράκι που περιείχε κομπόστ και σπόρους παραγωγικού ηλίανθου ως συμβολισμός για όσα «σπάρθηκαν» τα πρώτα χρόνια της θητείας μας. Σήμερα, Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ, εφαρμόζουν πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με εντυπωσιακά αποτελέσματα, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Αξιοποιείται πλήρως το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης με απτά αποτελέσματα και τεράστιες παραγόμενες ποσότητες. Από το σχεδόν μηδέν, πριν το 2014, φτάσαμε σε 30.000 τόνους οργανικά απόβλητα και 250.000 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά, που εισάγονται σε ετήσια βάση στο εργοστάσιο με το 45% αυτών να ανακυκλώνεται, παράγοντας αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και κυρίως 1.500 τόνους συσκευασμένο, εμπορεύσιμο εδαφοβελτιωτικό προϊόν, που για πρώτη φορά ο ΕΔΣΝΑ, ως δημόσιος φορέας, μπορεί να διαθέτει στην αγορά.Μια τεράστια προσπάθεια της παρούσας Περιφερειακής Αρχής και ειδικότερα της Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Ρένας Δούρου, στη λογική της επαναχρησιμοποίησης, της κυκλικής οικονομίας και κυρίως της προστασίας του περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στην επιτυχία του προγράμματος, ο Αριστείδης Βρούστης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και ψυχή του προγράμματος παραγωγής κομπόστ επισήμανε: «Η Περιφέρεια Αττικής πλέον παράγει ανακυκλώσιμα υλικά, εναλλακτικά καύσιμα και κυρίως βιολογικό λίπασμα με την επεξεργασία υλικών από τις λαϊκές αγορές, τους δήμους των βορείων προαστίων και την λαχαναγορά του Ρέντη.Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζουμε ότι θα διατεθεί στην αγορά προς πώληση συμβάλλοντας έτσι, στη μείωση ταφής απορριμμάτων στη Φυλή και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Το επόμενο διάστημα η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ θα ενταθεί με τη διάθεση επιπλέον καφέ κάδων στους Δήμους της βόρειας Αθήνας, την αξιοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων των ΟΤΑ και τα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ενεργή συμμετοχή τους.

Δείτε στους ακόλουθους συνδέσμους σχετικά Videos από την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη. 

https://www.youtube.com/watch?v=xVjTi9Bc9Xo

https://www.youtube.com/watch?v=NeYEwMBm7wI

https://www.youtube.com/watch?v=FBPZd5_Zz0E

2018 01 17 Photo Apotelesmata Anakiklosis