wrapper

                                                                                                                              Περιστέρι, 23 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Προτεραιότητά μας, η αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας»

 

tzokas perifereiako 1

Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα κ. Σπύρου Τζόκα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα του έτους 2017.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Τζόκας, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα: «Απολογισμός Πεπραγμένων Περιφέρειας Αττικής έτους 2017 και παρουσίαση ετήσιας έκθεσης Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» , αναφέρθηκε και παρουσίασε το έργο που έχει γίνει, γίνεται ή έχει  προγραμματιστεί να γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα.

Συγκεκριμένα, η εισήγησή του περιελάμβανε επτά σημαντικούς άξονες:

Κοινωνική Πολιτική και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Συνεχίζουμε την εφαρμογή του ΠρογράμματοςΤΕΒΑ, με περίπου 14.000 ωφελούμενους στο Δυτικό Τομέα (τρόφιμα, ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες) και στηρίζουμε συστηματικά, επιχορηγώντας συλλόγους ΑΜΕΑ που εδρεύουν στο Δυτικό Τομέα. Λάβαμε πρωτοβουλία για την ίδρυση δημόσιας ενεργειακής κοινότητας Δυτικής Αθήνας, με τη συμμετοχή των δήμων, του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τέλος, συνεχίζουμε να είμαστε αρωγοί του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά (διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης, οργάνωση αποκομιδής απορριμμάτων, πρωτοβουλίες κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων). 

Αντιπλημμυρική Θωράκιση Δυτικής Αθήνας

Θωρακίζουμε τις περιοχές που αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα με τις πλημμύρες του 2014 – 2015, με συνολικά έργα 30 εκ. ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Δημοπρατήθηκε ήδη  συνολική μελέτη προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ (παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους και στον οικιστικό ιστό, για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων). Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το μεγάλης σημασίας έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής (στα σύνορα Ιλίου και Περιστερίου), όπου παρατηρήθηκε επανειλημμένα οξύτατο πρόβλημα, ενώ ήδη ξεκίνησε το μεγάλο έργο της κατασκευής του συλλεκτηρίου αγωγού ομβρίων επί της Λ. Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν τις περιοχές του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω. Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που υπέστη η παρακηφήσια οδός Λάμπρου Κατσώνη και τα τμήματα των πρανών του ποταμού που είχαν καταρρεύσει, ολοκληρώνονται τα έργα στην Αγία Βαρβάρα (γέφυρα Σαράφη),Ξεκινούν άμεσα, το δίκτυο ομβρίων στους Αγίους Αναργύρους, όπως και τα αντιπλημμυρικά στην Αφαία και το Δάσος Χαϊδαρίου.

 

Κοινωνικές υποδομές

Όσον αφορά στις Κοινωνικές υποδομές, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται τα κτίρια πολλαπλών χρήσεων κοινωνικής κατεύθυνσης σε Ίλιον και Αγίους Αναργύρους – Καματερό, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί έργα όπως η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο «Λοιμωδών». Επίσης, τόνισε οτι κατασκευάζονται δύο νέοι παιδικοί σταθμοί σε Ίλιον και Πετρούπολη, ενώ αναβαθμίζονται και πιστοποιούνται πολλές παιδικές χαρές σε όλους τους δήμους.

Όσον αφορά τις υπάρχουσες μονάδες υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε οτι αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση αφού με τη συνεργασία φορέων και σωματείων, υπερασπιστήκαμε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», αλλά και τα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της περιοχής.

 

Ελεύθεροι χώροι

Πήραμε πρωτοβουλίες με τους δήμους της περιοχής, τους φορείς και τον ΑΣΔΑ, για την προστασία των ορεινών όγκων (Ποικίλο Όρος) απο καταπατητές και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα αυτών. Βοηθάμε στην πυροπροστασία και την ενίσχυση του πρασίνου, αφού η Δυτική Αθήνα διαθέτει χαμηλά ποσοστά πρασίνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» αφού η Περιφέρεια Αττικής επαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του φορέα διαχείρησης του, καθώς και στην αναβάθμιση και τη συντήρησή του,(επιχορήγηση ύψους 700.000 ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών του), καθώς και στη σωτηρία του «Μπαρουτάδικού» με έργα που γίνονται ήδη σε αυτό με σκοπό την ουσιαστική του αναβάθμιση.

Αθλητισμός

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε την ευαισθησία της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα μαζικού αθλητισμού και αναφέρθηκε σε μία σειρά έργων που είτε έχουν ολοκληρωθεί (αθλητικό κέντρο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ριμινίτικα στην Αγία Βαρβάρα κ.α)αλλά και σε μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στο σύνολο των δήμων.

Πολιτισμός και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αθήνας

Η Δυτική Αθήνα διαθέτει την δική της διακριτή  ταυτότητα, σμιλεμένη από τις κοινωνικές, ιστορικές και οικονομικές δραστηριότητες  των ανθρώπων που χιλιάδες χρόνια κατοικούν εδώ. Στα διοικητικά όρια  της Περιφερειακής μας ενότητας βρίσκονται σημαντικοί χώροι ιστορικής μνήμης, αλλά και χώροι άθλησης και  αναψυχής.

Ο κ. Τζόκας αναφέρθηκε στις αντιφασιστικές  εκδηλώσεις που η Περιφέρεια πραγματοποιεί κάθε χρόνο στο ΜΠΛΟΚ 15 τιμώντας τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, σε συνεργασία με τα σχολεία ή τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και ενημέρωσε για τις εργασίες που γίνονται για τη συντήρηση αυτού, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις εκδηλώσεις Πολιτισμού που έχουν γίνει με τη συμμετοχή πολύ κόσμου άλλα και για πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου της Ι.Μ Δαφνίου, του Ίχνους της Ιεράς Οδού, του Καμινιού κ.α

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη:

 

Απολογισμός 3 ετών της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αθήνας

 

 

 

 

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΑΡΧΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Με την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας, εκκίνησε μια συνεχής διαδικασία συνεργασίας και διαβούλευσης με τους φορείς της Δυτικής Αθήνας. Είναι μια επιλογή που αντανακλά την βασική αρχή της νέας Περιφερειακής Αρχής για την κοινωνική γείωση του θεσμού.

Ως πρώτο μέλημα αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλες της Δημοτικές Αρχές της περιοχής, κάτι που έχει κατακτηθεί σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στις προσωπικές επισκέψεις του Αντιπεριφερειάρχη στους Δήμους προστίθενται οι συσκέψεις που καλεί με σκοπό την επιδίωξη κοινής αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων της περιοχής. Σε αυτές, συμμετέχουν οι Δήμαρχοι, οι θεματικοί αντιδήμαρχοι, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη ανάλογα με το θέμα που αντιμετωπίζεται κάθε φορά. Η συνεργασία όμως δεν σταματά στο επίπεδο αυτή, αλλά επεκτείνεται σε καθημερινή βάση μέσω της συνεργασίας των 2 βαθμών αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

Τα αποτελέσματα από την άσκηση αυτής της πολιτικής -ήδη από τον πρώτο χρόνο- είναι σημαντικά.

 • Μπήκε τέλος στην αδιαφανή και μεροληπτική διαπραγμάτευση χρηματοδότησης μεταξύ των 2 βαθμών Αυτοδιοίκησης. Πλέον η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τα έργα κάθε Δήμου του Δυτικού Τομέα ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν συνομολογηθεί στις κοινές συσκέψεις και βεβαίως ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας κάθε έργου.
 • Συνολικοποιείται η αυτοδιοικητική παρέμβαση στη Δυτική Αθήνα με σχεδιασμούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλης της περιοχής και που να λύνουν αποτελεσματικά τα κοινά προβλήματα. Μπαίνει τέλος στην αποσπασματική και ασύνδετη παρέμβαση κάθε Δήμου στην περιοχή του, γεγονός που δημιουργούσε πολλές φορές ανταγωνιστικές δράσεις μεταξύ των παρεμβάσεων.
 • Διευκολύνεται ο συντονισμός μεταξύ των φορέων του Δημοσίου. Η Περιφέρεια Αττικής πλέον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και τους Δήμους.

Η διαδικασία διαβούλευσης και συνεργασίας στη Δυτική Αθήνα που άνοιξε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής δεν περιορίστηκε στο αυτοδιοικητικό επίπεδο. Έγιναν προσπάθειες συντονισμού όλων των φορέων της περιοχής. Ενδεικτικά, συνεργασία με περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και κινήματα πολιτών για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, με αθλητικά σωματεία, σωματεία εργαζομένων, φορείς που δραστηριοποιούνται στη μάχη κατά των εξαρτήσεων, με συλλόγους ΑΜΕΑ, με τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περιοχής κ.α.

Σε σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση της Περιφερειακής Ενότητας, υπάρχει άριστη συνεργασία με όλα τα υπηρεσιακά στελέχη. Καταβάλλεται προσπάθεια για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και την διευκόλυνση των πολιτών. Δεν πρέπει βεβαίως να κρύψουμε τις ελλείψεις προσωπικού, τις θεσμικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, την αντιπαραγωγική διάρθρωση του κράτους, αλλά και υπηρεσιακά προβλήματα που αγγίζουν και τις δικές μας υπηρεσίες. Αν και δεν είναι ζητήματα που αντιμετωπίζονται σε σύντομο χρόνο, είναι δεδομένη η βούληση  και η καθημερινή προσπάθεια της διοίκησης της Περιφέρειας να δώσει λύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Στα σημαντικά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας η Αντιπεριφέρεια παίζει ρόλο συντονιστή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, Υπουργεία, Πανεπιστήμια, κοινωνία των πολιτών), σύμφωνα και με την απόφαση της συγκρότησης μόνιμης Επιτροπής Συντονισμού Φορέων για τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η οργάνωση της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος έναντι των διεκδικήσεων της μονής Λαμίας στο Ποικίλο όρος, η συγκρότηση κοινού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας, η επανεκκίνηση και αναβάθμιση της διαχείρισης του πάρκου Τρίτση, τα πολλά υγειονομικά ζητήματα της περιοχής, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας  και άλλα.

Τέλος, σε σχέση με τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, γίνεται προσπάθεια αντιστοίχησης με τα πραγματικά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας, ώστε τα έργα που θα υλοποιηθούν να είναι αυτά που έχει ανάγκη η περιοχή και να έχουν συνεργατική δράση μεταξύ τους και συνεπώς πολλαπλασιαστικά οφέλη. Σήμερα το τεχνικό πρόγραμμα του Δυτικού Τομέα περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 130 εκ. €.

Είναι συνεπώς κατανοητό ότι η Περιφέρεια Αττικής βάζει τη σφραγίδα της στην αναβάθμιση των υποδομών και των λειτουργιών της Δυτικής Αθήνας. Η χρηματοδότηση, ο συντονισμός και ο έλεγχος όλων αυτών των έργων μπορεί να δημιουργήσει σύντομα μια εντελώς διαφορετική εικόνα στην περιοχή.

Συμπερασματικά, η Περιφερειακή Ενότητα  Δυτικής Αθήνας είναι αποφασισμένη να υπερβεί τον στενά υπηρεσιακό της ρόλο και να διαδραματίσει ένα ευρύτερο και αναγκαίο ρόλο ευθύνης και παρέμβασης στην περιοχή. Ήδη μέσα σε αυτά τα πρώτα χρόνια, κάποιες από τις δράσεις της έχουν ορατά αποτελέσματα, κυρίως όμως έχουν τεθεί οι βάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού που εκπροσωπεί, υπερασπίζεται και διεκδικεί την αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος της Δυτικής Αθήνας, αλλά κυρίως της ζωής των κατοίκων της.

2. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

 •   Άξονας 1: Κοινωνική πολιτική – αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Με τη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης θέσαμε σε ενέργεια το πρόγραμμα «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», συμβάλλοντας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην αντιμετώπιση της φτώχειας. To πρόγραμμα αφορά πάνω από 7.000 οικογένειες και 14.000 ωφελούμενους και παρέχει τρόφιμα και ψυχολογικές, κοινωνικές κ.α υπηρεσίες στους ωφελούμενους.

Ταυτόχρονα, προχωρούμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, σε συνεργασία με Δήμους, υπουργεία, την Εκκλησία και φορείς πολιτών, μέσα από δράσεις στήριξης ευπαθών ομάδων αναφορικά με τη σίτιση, την ένδυση, τη ψυχοκοινωνική στήριξη. Εκπονήσαμε πρόγραμμα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, με απλές διαδικασίες για τις οικογένειες που το χρειάζονται, γιατί το ρεύμα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Διαβουλευόμαστε με φορείς που δραστηριοποιούνται στη μάχη κατά των εξαρτήσεων με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών. 

Επιπλέον, στον τομέα της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, άμεσα –με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή- αναλάβαμε πρωτοβουλία για την ίδρυση μιας δημόσιας ενεργειακής κοινότητας της Δυτικής Αθήνας, στην οποία θα συμμετέχουν οι Δήμοι της περιοχής, το πάρκο Τρίτση και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που δίνει ο Νόμος, οι δημόσιοι φορείς της Δυτικής Αθήνας θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, οι δημοτικές υποδομές διοίκησης, εκπαίδευσης, άθλησης, πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών μπορούν να αναβαθμιστούν και να επιτελέσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο το έργο τους στην περιοχή. Επιπλέον, οι Δήμοι θα έχουν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο θα ανταποδώσουν με περισσότερες προσφερόμενες υπηρεσίες προς του πολίτες. Ταυτόχρονα, η Δυτική Αθήνα μπορεί να καταστεί ένα παραδειγματικό εργαστήριο έρευνας, νέων τεχνολογιών, αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών στα ζητήματα ενέργειας και οικολογικής συμπεριφοράς.

Εκτός όμως από τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, η ανθρωπιστική κρίση αφορά και τους χιλιάδες πρόσφυγες που υποδέχτηκε η περιοχή μας στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε σε θέση αρωγού αυτών των συνανθρώπων μας. Διαθέτουμε στο κέντρο είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής (φάρμακα, κλινοσκεπάσματα, οδοντόκρεμες, κουβέρτες κλπ) από το Κέντρο Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής. Συντονίζουμε τις βοηθητικές παρεμβάσεις των Δήμων της περιοχής σχετικά με την εθελοντική αποκομιδή των απορριμμάτων του κέντρου και τον καθαρισμό και την απολύμανσή του. Τέλος, κινητοποιούμε, στηρίζουμε και υποβοηθούμε την έκφραση αλληλεγγύης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, όχι μόνο με την προσφορά αναγκαίων αγαθών, αλλά και με την οργάνωση παρεμβάσεων από εθελοντές καθημερινά στον χώρο.

Σημαντικό στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας στον τομέα μας αποτελεί η μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένα σχολεία. Με συστηματική εργασία, καταφέραμε να καλυφθούν   σχεδόν στο 100%  οι ανάγκες των σχολείων, εκτελώντας 77 δρομολόγια που αφορούν 1200 μαθητές.

 

Τέλος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας βρέθηκε το θέμα στήριξης των συμπολιτών μας που έχουν ειδικές ανάγκες. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με συλλόγους ΑΜΕΑ και υπήρξε ουσιαστική στήριξη του έργου τους. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής επιχορηγεί τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Δυτικής Αττικής «Η ΕΛΠΙΔΑ», το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο, την «Παιδική Στέγη Περιστερίου» και το ίδρυμα «Θεοτόκος». Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ «ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ», διευκολύνοντας την ίδρυση και κατασκευή Κέντρου Δημιουργικής  Απασχόλησης Κ.Δ.Α.Π. ΜΕΑ. Ένας επιπλέον σύλλογος που διαπιστώνουμε την ανάγκη στήριξης είναι και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ», ώστε να στεγαστεί σε μεγαλύτερο χώρο, διευκολύνοντας έτσι την ενίσχυση των δομών και των καινοτόμων δράσεων του συλλόγου.

 •   Άξονας 2: Αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας

Αυτόν τον άξονα τον αντιμετωπίσαμε από την αρχή ως προτεραιότητα. Από την πρώτη στιγμή μπήκαμε στη διαδικασία ανάλυσης της κατάστασης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα έγκαιρα (Μαϊος 2015) να παρουσιάσουμε το Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των υδάτων της Δυτικής Αθήνας. Πάνω σε αυτό το σχέδιο ζητήσαμε από όλους του Δήμους και από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος την εκπόνηση μελετών, ώστε το συντομότερο δυνατό να αρχίσουν να υλοποιούνται τα αναγκαία έργα, που όμως δεν θα είναι ασύνδετα και αποσπασματικά, αλλά μέρος του συνολικού σχεδιασμού. Και βεβαίως δεσμευθήκαμε ότι το σύνολο του σχεδίου θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για άμεσα έργα που θα ξεπεράσουν το ύψος των 30 εκ. €. Παράλληλα δημοπρατήσαμε ήδη μια συνολική μελέτη ύψους 5εκ. €, η οποία και θα οδηγεί σε έργα πολύ μεγάλου προϋπολογισμού αλλά αναντικατάστατης αξίας. Θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις τόσο στους ορεινούς όγκους όσο και στον οικιστικό ιστό, στα σημεία όπου δεν έγινε δυνατή μέχρι σήμερα η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

Σήμερα, το σχέδιο αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και παρουσιάζουμε την κατάσταση βρίσκονται τα επιμέρους έργα:

 • Αποκαταστάθηκαν οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστη η παρακηφήσια οδός Λάμπρου Κατσώνη στους Αγίους Αναργύρους και τα τμήματα των πρανών του ποταμού που είχαν καταρρεύσει.
 • Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της κατασκευής του συλλεκτηρίου αγωγού ομβρίων επί της Λ. Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν τις περιοχές του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω.
 • Βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το μεγάλης σημασίας έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής (στα σύνορα Ιλίου και Περιστερίου), όπου παρατηρήθηκε επανειλημμένα οξύτατο πρόβλημα.
 • Ολοκληρώνονται επίσης τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Ελαιώνα και η διάνοιξη της οδού Αγίας Άννης.
 • Σε φάση τελικής ολοκλήρωσης βρίσκονται και τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής που περιβάλει τη γέφυρα Στ. Σαράφη στην Αγία Βαρβάρα.
 • Επιπλέον, τα πολύ σημαντικά έργα που αφορούν τα δίκτυα ομβρίων του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού βρίσκονται στην τελική φάση ελέγχου των μελετών προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα η εκτέλεσή τους.
 • Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε επίσης τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της Αφαίας και του Δάσους Χαϊδαρίου που βρίσκονται επίσης στο στάδιο ελέγχου των μελετών.
 • Τέλος, μια σειρά μικρότερα έργα των Δήμων της Δυτικής Αθήνας έχουν διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης ή προχωρημένου ελέγχου των μελετών.

Εκτός από τα έργα υπάρχει συνεχής μέριμνα για τον καθαρισμό και τις αναγκαίες εργασίες διαμόρφωσης των ανοιχτών ρεμάτων της περιοχής.

Με την ταυτόχρονη υλοποίηση όλων αυτών των έργων, ήδη έχουν δοθεί σημαντικές λύσεις, ενώ πολύ σύντομα η εικόνα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Αθήνας θα είναι εντελώς διαφορετική.

 •   Άξονας 3: Κοινωνικές Υποδομές

 

Πρόκειται για σημαντικό τομέα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με αρκετά κοινωνικά προβλήματα.

Σε φάση εκτέλεσης βρίσκεται η κατασκευή κτιρίων πολλαπλών χρήσεων για την ανάπτυξη δόμων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στους Αγίους Αναργύρους και στο Ίλιον. Ταυτόχρονα έχουν ενταχθεί στον  προϋπολογισμό της Περιφέρειας σημαντικά έργα, ύψους άνω των 7 εκ. €. Στην Αγία Βαρβάρα, η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου «Λοιμωδών», επισκευές στη δημοτική σχολή θεάτρου, στο δίκτυο πυρασφάλειας της Βιοχρώμ, εργασίες συντήρησης των δημοτικών κτιρίων, καθώς και η λειτουργία γραφείου στήριξης των Ρομά. Στο Χαϊδάρι, κατασκευή νέου ΚΑΠΗ και η αποκατάσταση και αναπαλαίωση του κτιρίου του παλαιού Δημαρχείου με στόχο να γίνει κέντρο πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Κατασκευή νέων παιδικών σταθμών στην Πετρούπολη και το Ίλιον, αλλά και αναβάθμιση υπαρχόντων παιδικών σταθμών στο Αιγάλεω. Τέλος ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε όλους τους Δήμους.

Πέρα όμως από τον τομέα της υλοποίησης τεχνικών έργων, η Περιφέρεια Αττικής ενεργεί και σε κινηματικό επίπεδο για την περιφρούρηση των κοινωνικών υποδομών της Δυτικής Αθήνας. Ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας, συντονίσαμε τις ενέργειές μας με φορείς και σωματεία της περιοχής για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» και των δυο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της περιοχής, αλλά και την επίλυση των πολύ σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Αττικό Νοσοκομείο.

 • Άξονας 4: Αστικές Αναπλάσεις

Ο συγκεκριμένος άξονας περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των πόλεων, δημιουργώντας ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, αλλά και στην τόνωση της εμπορικότητας και εν γένει οικονομικής δραστηριότητας.

Έχουν προβλεφθεί έργα ύψους άνω των 35 εκ. €. που επιμερίζονται σε όλους τους Δήμους και αφορούν συντηρήσεις δρόμων, κατασκευή πεζοδρόμων, συγκοινωνιακές μελέτες, βιοκλιματικές αναπλάσεις, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών και άλλα.

 •   Άξονας 5: Ελεύθεροι χώροι

 

Ο συγκεκριμένος άξονας πρέπει να αξιολογηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε έναν αστικό ιστό που διαθέτει μικρό απόθεμα πρασίνου και που ο εκτεταμένος και σημαντικός περιαστικός χώρος είναι πολύ υποβαθμισμένος.

Ξεκινώντας από τους ορεινούς όγκους, κινητοποιηθήκαμε με στόχο την προστασία από καταπατήσεις. Προκαλέσαμε σειρά συσκέψεων με φορείς, προκειμένου να συντονίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους απέναντι στις διεκδικήσεις της Μονής Λαμίας. Ταυτόχρονα βρισκό0μαστε σε συνεργασία με τους Δήμους, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο της Δυτικής Αθήνας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιβαλλοντικούς συλλόγους και συλλόγους εθελοντών της περιοχής για την αποτελεσματική νομική προστασία, την πυροπροστασία, την αποτροπή της συνεχιζόμενης υποβάθμισης από ρυπογόνες και παράνομες δραστηριότητες και προοπτικά την οικολογική αναβάθμιση των ορεινών όγκων.

Ένας σημαντικός ελεύθερος χώρος όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο είναι βεβαίως το πάρκο Τρίτση. Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των τελευταίων ετών έχει πάρει διαστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του πάρκου. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα στην ανατροπή του απαράδεκτου Νόμου Μανιάτη που πέταξε το πάρκο κυριολεκτικά στα χέρια του ΑΣΔΑ χωρίς να διασφαλίζει ούτε καν τα στοιχειώδη για την λειτουργία και προστασία του. Μετά από αρκετό καιρό καθυστερήσεων, δόθηκε λύση στο θεσμικό πρόβλημα σύμφωνα με τις προτάσεις μας και τέθηκαν οι βάσεις όχι μόνο για την προστασία, αλλά και για την ουσιαστική αναβάθμιση και διασφάλιση του χαρακτήρα του ως Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, κερδίζοντας ακόμη και τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτηρισμό του ως Μητροπολιτικού Πάρκου. Η Περιφέρεια Αττικής, σήμερα διαδραματίζει ενεργό και καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση της αναβάθμισης των υποδομών, της οικολογικής διαχείρισης αλλά και της νομιμότητας και διαφάνειας. Επιπλέον έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό της ποσό ύψους 700.000 € για τις υποδομές του πάρκου.

Τέλος, αναλάβαμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω να αναστρέψουμε την κατιούσα πορεία που έχει πάρει και το δεύτερο μεγαλύτερο άλσος της περιοχής, το Μπαρουτάδικο. Ήδη εκτελούνται έργα με προϋπολογισμό ύψους 7εκ. € που αφορούν τη αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του άλσους και την αναβάθμιση των περιφερειακών του οδών. Επιπλέον, έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας μεγάλου βεληνεκούς έργα περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης του άλσους Αιγάλεω & ανάδειξης των υπόγειων στοών του Πυριτιδοποιείου σε Μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού.

 •   Άξονας 6: Αθλητισμός

Στη Δυτική Αθήνα υπάρχουν αρκετές αθλητικές υποδομές, οι οποίες όμως χρειάζονται αναβάθμιση, συντήρηση, πιστοποίηση και ενεργειακή βελτιστοποίηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται ο προγραμματισμός μας για σημαντικά έργα. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί εργασίες συντήρησης στο γήπεδο «Ριμινίτικα» της Αγίας Βαρβάρας και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στους Αγίους Αναργύρους.

Ταυτόχρονα έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας σημαντικά έργα, ύψους άνω των 10 εκ. € σε όλους τους Δήμους: Πιο συγκεκριμένα: Στο Αιγάλεω, αναβαθμίσεις των αθλητικών κέντρων της οδού Σουλίου και της οδού Εδέσσης, του κλειστού γηπέδου μπάσκετ «Σταύρος Βενέτης», του σταδίου «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» και του κολυμβητηρίου. Στο Χαϊδάρι, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου και κλείσιμο ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ. Στην Αγία Βαρβάρα, κατασκευή νέου κολυμβητηρίου. Στο Περιστέρι επισκευή του κλειστού γυμναστηρίου "Ανδρέας Παπανδρέου". Στην Πετρούπολη, ανακατασκευή γηπέδων τένις. Στο Ίλιον, νέο κολυμβητήριο. Στους Αγίους Αναργύρους, κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και τοποθέτηση χλοοταπήτων στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Σε διαδημοτικό επίπεδο, αξιοποίηση του ποικίλου ορούς ως πάρκο εναλλακτικού αθλητισμού.

Τέλος προγραμματίζονται να προχωρήσει άμεσα ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών, ξεκινώντας από τα ιδιαίτερα ενεργοβόρα κολυμβητήρια της περιοχής.

Συμπερασματικά, φιλοδοξούμε ότι με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, η Δυτική Αθήνα θα αποκτήσει επάρκεια αθλητικών υποδομών, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα άθλησης στους κατοίκους της. Επιπρόσθετα όμως θα πρέπει να υλοποιηθεί σχέδιο προσέλκυσης των κατοίκων στον αθλητισμό, όχι μόνο εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και στους ελεύθερους χώρους που διαθέτει η περιοχή και τους οποίους επίσης αναβαθμίζουμε.

 •   Άξονας 7: Πολιτισμός και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αθήνας

Η αυτοδιοίκηση πρέπει να πασχίζει για την δημιουργία ενός πολιτιστικού περιβάλλοντος ικανού να εμπνέει και να ενεργοποιεί τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, να αξιοποιεί την ιστορική κληρονομιά και να δημιουργεί συνθήκες ανάτασης και ενθουσιασμού. Στοχεύουμε στη μέθεξη με τις πιο ζωντανές δυνάμεις της περιοχής μας και στην αφύπνιση των υπολοίπων σε μια πορεία διατήρησης του πολιτισμού μας και αναζήτησης των σύγχρονων χαρακτηριστικών του.

Η Δυτική Αθήνα διαθέτει την δική της διακριτή  ταυτότητα, σμιλεμένη από τις κοινωνικές, ιστορικές και οικονομικές δραστηριότητες  των ανθρώπων που χιλιάδες χρόνια κατοικούν εδώ. Στα διοικητικά όρια  της Περιφερειακής μας ενότητας βρίσκονται σημαντικοί χώροι ιστορικής μνήμης, αλλά και χώροι άθλησης και  αναψυχής.

Συνδιοργάνωσε εκδήλωση με το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, με στόχο την ανάδειξη της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στα μουσικά σχολεία και την προβολή των πολιτιστικών διαδρομών και παραδόσεων του τόπου μας και προάγοντας τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα των πολιτών της Δυτικής Αθήνας.

Διοργάνωσε εκδήλωση και συναυλία για την ημέρα του μετανάστη, με τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Παράλληλα, προγραμματίζουμε εκδήλωση ανάδειξης του ιστορικού μνημείου της Ι.Μ Δαφνίου, διημερίδα για την ιστορία της Δυτικής Αθήνας, ιστορικές - πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες ανάδειξης του ίχνους της αρχαίας Ιεράς Οδού.

 

Τέλος μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία μας αφορά την ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου του Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Καταρχάς, η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε εκδηλώσεις πολιτισμού και ιστορικής μνήμης στο Μπλοκ 15 στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, με τη συμβολή σχολείων της περιοχής και ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων. Επιπλέον, μετά από σειρά συντονισμένων ενεργειών μας μαζί με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Άμυνας, τον Μάιο του 2016 ξεκίνησαν οι ενέργειες για την μετατροπή του  ΜΠΛΟΚ 15,στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Χαϊδαρίου σε χώρο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης  της Εθνικής Αντίστασης. Ήδη σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της εξωτερικής όψης  και η ενίσχυση της στατικότητας  του κτηρίου.  Σε δεύτερο στάδιο, θα γίνει αποκατάσταση της φυσιογνωμίας των εσωτερικών χώρων, όπως αυτοί  λειτουργούσαν κατά την περίοδο 1943-1944, ενώ σε τρίτο στάδιο,  με βάση  μουσειολογική μελέτη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, θα αναδειχθεί ο κορυφαίος συμβολισμός του Μπλοκ 15 και του στρατοπέδου Χαϊδαρίου στον διαχρονικό αγώνα του λαού μας, ενάντια στον ολοκληρωτισμό.

 

 

 

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών

Τηλέφωνο: 213 2100370
Fax: -
e-mail: ant.dta@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.