wrapper

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

 

ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

 

Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 15 - 17

Ταχ. Κώδικας:  117 43, Αθήνα

Τηλ.: 213 20 63 534-536

Fax : 213 20 63 533

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της με αρ. 172058/17-02-2016 ΚΥΑ  (ΦΕΚ 354/τ.Β/2016) ανακοινώνεται ότι:

Η Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής- Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Πειραιά & Νήσων- Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Αττικής, διαβίβασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν στην εταιρεία UNILEVER- KNORRA.B.E.E. που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση και παραγωγή υγρών απορρυπαντικών και προϊόντων υποχλωριώδους τα οποία ταξινομούνται σύμφωνα με την ΚΥΑ 172058 ως επικίνδυνες ουσίες. Η υπόψη εγκατάσταση βρίσκεται επί της οδού Λεγάκη 22 στην περιοχή του Άγ. Ι. Ρέντη στο Δ. Νίκαιας – Άγ. Ι. Ρέντη και υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά του Νομού Αττικής.

Η εγκατάσταση υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ 172058/2016 (SEVESO III) ως «εγκατάσταση ανώτερης βαθμίδας»  λόγω της δυνατότητας αποθήκευσης επικίνδυνων ουσιών για το περιβάλλον σε ποσότητες μεγαλύτερες των 200 τόνων. Κυρίαρχη χημική ουσία που αποθηκεύεται είναι το υποχλωριώδες νάτριο (το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή χλωρινών) και το οποίο δύναται υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει σοβαρά δερματικά εγκαύματα και οφθαλμικές βλάβες, ενώ θεωρείται  πολύ  τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Στην εγκατάσταση υφίστανται δυο τμήματα παραγωγής: α) το τμήμα παραγωγής υγρών απορρυπαντικών και προϊόντων υποχλωριώδους νατρίου (περιλαμβάνεται η αποθήκευση υποχλωριώδους νατρίου και άλλων χημικών) και β) το τμήμα παραγωγής μαργαρινών και συναφών προϊόντων (προϊόντα μαγιονέζας, μουστάρδας, salad dressings και κέτσαπ). Στο παρελθόν στη μονάδα λειτουργούσε τμήμα παραγωγής υποχλωριώδους νατρίου που όμως η παραγωγή έχει σταματήσει από το 2013. Για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγής απορρυπαντικών και απολυμαντικών, η εταιρεία πλέον παραλαμβάνει έτοιμο υποχλωριώδες νάτριο. Επιπλέον, στην εγκατάσταση υπάρχουν διάφορες άλλες δεξαμενές που αποθηκεύονται χημικές ουσίες χρήσιμες για την παραγωγή των προϊόντων σε μικρότερες ποσότητες.

Κατά την διακίνηση του υποχλωριώδες νατρίου ύστερα από κάποια διαρροή και εκδήλωση θερμότητας δύναται να εκλυθεί στην ατμόσφαιρά και στον περιβάλλοντα χώρο αέριο χλώριο. Το χλώριο που αναμένεται να εκλυθεί στην ατμόσφαιρα είναι ανόργανη χημική ουσία, ιδιαίτερα δραστική (Μοριακός τύπος: Cl2). Σε συνήθη συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης είναι σε αέρια μορφή και θεωρείται ισχυρό οξειδωτικό. Είναι βαρύτερο από τον αέρα, τείνει να κατακάθεται έχει χαρακτηριστική οσμήκαι πρασινοκίτρινο χρώμα. Η πιθανή οδός έκθεσης για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η εισπνοή και σε ακραίες περιπτώσεις έκθεσης σε αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Το χλώριο ταξινομείται επίσης ως ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού. Δεν προκαλεί ευαισθησία, δεν θεωρείται μεταλλαξιογόνο, ούτε καρκινογόνο και δεν είναι τοξικό για την αναπαραγωγή.

Σε περίπτωση ατυχήματος στην υπόψη εγκατάσταση, ενεργοποιείται άμεσα η ομάδα πυρασφάλειας και εφαρμόζεται το Εσωτερικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. Κατά τα πρώτα στάδια αντιμετώπισης ο υπεύθυνος της εγκατάστασης αναλαμβάνει να ενημερώσει τον επικεφαλή αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για το συμβάν, το σημείο που έχει προκληθεί αυτό, την έκταση αυτού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία για την κατάστρωση σχεδίου καταστολής του. Με την άφιξη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ο επικεφαλής αξιωματικός της συντονίζει τις δράσεις καταστολής του συμβάντος.

Για την αναφερόμενη εγκατάσταση έχει θεωρηθεί ο φάκελος κοινοποίησης και έχει καταχωρηθεί η μελέτη ασφαλείας από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Επιπρόσθετα για την εγκατάσταση αυτή έχει καταρτισθεί Ειδικό ΣΑΤΑΜΕ σε εφαρμογή του άρθρου 11 της ΚΥΑ 172058 από την αρμόδια Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής το οποίο έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαθέτει τις πληροφορίες της παρ. 1 του άρθρου 13 της ανωτέρω ΚΥΑ  και η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή μετά από σχετικό αίτημα στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Λ. Συγγρού 15-17, 11743 Αθήνα, τηλ: 2132063736-534).

Αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της υπόψη εγκατάστασης είναι η Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Πειράια & Νήσων που βρίσκεται επί της οδού Γρ. Λαμπράκη 12 στο δήμο Πειραιά (τηλ. επικοιν. 213160170 -147 -178), προς την οποία ο καθένας μπορεί να λάβει γνώση σχετικά με τον θεωρημένο φάκελο Κοινοποίησης του αρθ. 6 και της καταχωρημένης Μελέτης Ασφαλείας του άρθρου 9, καθώς και τυχόν άλλες διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες πάντα με τις επιφυλάξεις του άρθρου 7 & 7.1 της ανωτέρω ΚΥΑ (εμπιστευτικότητα στοιχείων).

Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό με συνοπτικές οδηγίες τις οποίες οφείλει να γνωρίζουν οι πολίτες που κατοικούν πλησίον βιομηχανικής εγκατάστασης η οποία διαχειρίζεται επικίνδυνες ουσίες, ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και να γνωρίζουν την ενδεδειγμένη συμπεριφορά σε περίπτωση εκδήλωσης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ) είναι ήδη καταχωρημένο στους ιστοχώρους της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr, και ειδικότερα στο σύνδεσμο https://bit.ly/2Y8Mjlb και https://bit.ly/32eRbqj*) καθώς και της Γ.Γ.Π.Π. (http://civilprotection.gr).

Η παραπάνω ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr) στο πεδίο των ανακοινώσεων της Πολιτικής Προστασίας καθώς και στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Η ανωτέρω ανακοίνωση θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα ‘’Κοινωνική στις 8-09-18.

Επικαιροποίηση 4-11-2019

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.