wrapper

Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π. για αύριο Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 προβλέπεται υψηλός δείκτης επικινδυνοτητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 3) στην Περιφέρεια Αττικής. 

Σύμφωνα με την από 26-9-2018, 13:00μμ τακτική πρόγνωση της ΕΜΥ για την Αττική αναμένονται και πάλι θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 μπορόφ. Συγκεκριμένα.  

"ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 ΜΕ 8 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 9 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ."

Υπενθυμίζουμε ότι σε ισχύ βρίσκεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ (βλέπε εδώ).

Με βάση τα ανωτέρω συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ενεργειών που ενέχουν κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και στις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι θυελλώδεις άνεμοι. Για το λόγο αυτό ενημερώνομαστρε και προστατευόμαστε.

Θυελλώδεις άνεμοι

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

  • Προσοχή στη στάθμευση οχημάτων κάτω από δέντρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης κλαδιών που θα προκαλέσουν φθορές και εγκυμονούν και κινδύνους για τραυματισμούς.

 

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Κατηγορία Κινδύνου 3 σημαίνει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγο των συνθηκών που επικρατούν είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).  

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.  

Δασικές Πυρκαγιές - Προετοιμάσου

Σχετικές αναφορές, πληροφορίες, μηνύματα και ενημερωτικό υλικό μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής στους ακόλουθους συνδέσμους:

Για προστασί από θυελλώδεις ανέμους ακολουθούμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

 

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.