190118 122427 smallΈνα τεράστιας σημασίας έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία της Ηλιούπολης και του Βύρωνα (περιοχή Καρέα) ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος και ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, στο δημαρχείο Ηλιούπολης.

Το έργο προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής και έχει στόχο να οχυρώσει τις υπώρειες του Υμηττού, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με την αποχέτευση ομβρίων και την αντιπλημμυρική προστασία τους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται στην περιοχή έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Καλοκαιριού του 1998.

Η μελέτη του έργου προκηρύχθηκε και ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2017. Πλέον μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες για την εξασφάλιση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών, εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων το έργο οδεύει προς την δημοπράτησή του από την Περιφέρεια, με στόχο να ξεκινήσει η υλοποίησή του εντός του 2019.

Με την υλοποίηση του ολοκληρώνεται, όπως είπε ο δήμαρχος Ηλιούπολης το δίκτυο των βασικών συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων -δεδομένου ότι το 2018 ολοκληρώθηκαν, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής, και έχουν τεθεί σε λειτουργία οι βασικοί αγωγοί Σ2 και Σ3 που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της πόλης, – «οπότε ένα από τα μείζονα προβλήματα της πόλης, αυτή της αντιπλημμυρικής θωράκισης επιλύεται οριστικά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξήρε τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής όχι μόνο στην προώθηση του συγκεκριμένου έργου, αλλά σε ένα σύνολο έργων υποδομής, όπως του νέου παιδικού σταθμού στην Αριστογείτονος, που αναμένεται να παραδοθεί άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εισήγηση του δημάρχου Βύρωνα Άκη Κατωπόδη, ο οποίος τόνισε την αξία της σύμπραξης των εμπλεκομένων φορέων για την προώθηση τέτοιων έργων υποδομής και αναφέρθηκε σε άλλα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμος, όπως η ανάπλαση των προσφυγικών κτισμάτων στον Καρέα.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου χαρακτήρισε τη σημερινή παρουσίαση του έργου «ως το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής συνέργειας για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων». Ο τρόπος που λειτουργήσαμε για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλα τα επίπεδα διοίκησης. Απαιτείται συνέργεια, σύμπραξη, ώριμες τεχνικές μελέτες για την υλοποίηση αυτών που οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη», υποστήριξε.

«Αυτή είναι η γραμμή πλεύσης που ακολουθήσαμε ως διοίκηση σε όλα τα θέματα. Προσεγγίσαμε με σεβασμό και δίκαιη αντιμετώπιση τα αιτήματα και των 66 δήμων της Περιφέρειας, σε μια λογική να στηρίζουμε τα ώριμα τεχνικά έργα που απαντούν στις αναγκαιότητες των πολιτών και αυτό μας το αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι», συμπλήρωσε η κ. Κυπριανίδου.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί συνολικά 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 16,8 εκατ. ευρώ στο Δήμο Ηλιούπολης και 16 έργα ύψους 12 εκατ. ευρώ στο Δήμο Βύρωνα.

Σημειώνεται τέλος ότι στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης: οι κ.κ. Παναγιώτης Πατσαβός περιφερειακός σύμβουλος του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, Χρήστος Κοκοτίνης επικεφαλής της κίνησης «ΗΛΙΟΥ-πολις ανθρώπινη πόλη», Μιλτιάδης Κύρκος και Θεοδώρα Αραμπατζή, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.