wrapper

Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 διενεργήθηκε εκπαιδευτική άσκηση προσομοίωσης δασικής πυρκαγιάς από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με τη ενεργό συμμετοχή εθελοντικών ομάδων με την κωδική ονομασία «ΦΑΕΘΩΝ 2019».

φαεθων 7-5-2019Η άσκηση έγινε επί του πεδίου σε δασική περιοχή του Δήμου Παπάγου - Χολαργού στην Π.Ε του Βορείου Τομέα Αθηνών. Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή ασκήσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η διενέργεια των ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την τακτική και σε βάθος δοκιμασία, εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων που καλούνται να διαχειρισθούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με όποιες ιδιομορφίες αυτή τυχόν εμφανίζεται.

Βασικός σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η εξάσκηση των δεξιοτήτων των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο έλεγχος της κινητοποίησης της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων σε επιχειρησιακό επίπεδο υπό το συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. 

ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 12

Σύμφωνα με το σενάριο, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον ορεινό όγκο του Υμηττού στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Μετά την αναγγελία της πυρκαγιάς και την άφιξη του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν οι Εθελοντικές Οργανώσεις να ανταποκριθούν για την καταστολή της δασικής πυρκαγιάς, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό τους, υπό το συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Με βάση το σενάριο, η πυρκαγιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα απειλώντας και κατοικημένες περιοχές. Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού και η ΕΛΑΣ καλούσαν μέσω μεγαφώνων και σειρήνων τον πληθυσμό να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι είχαν εκ των προτέρων προειδοποιηθεί για τη διεξαγωγή της άσκησης και είχαν ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να λάβουν στον κίνδυνο της δασικής πυρκαγιάς με την διανομή έντυπου υλικού. Η ακριβής ώρα και τόπος της άσκησης δεν ήταν γνωστή στους ασκούμενους και η όλη κινητοποίηση έγινε σε πραγματικούς χρόνους. Η άσκηση διενεργήθηκε υπό το συντονισμό του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών Αρχιπύραρχου Χρήστου Λάμπρη. 

Μετά το πέρας της άσκησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην αίθουσα Μ. Μερκούρη στο Δημαρχείο Παπάγου Χολαργού με όλους τους συμμετέχοντες παρουσία της Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κα Ιωάννας Τσούπρα, της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα κα Σοφία Κορωναίου και του Δημάρχου Παπάγου Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλου. Στόχος της συνάντησης ήταν να δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία στους ασκούμενους να σχολιάσουν το πώς εξελίχθηκε η άσκηση και να γίνει μια σύντομη διερεύνηση στα πρώτα συμπεράσματα και του βαθμού επίτευξης των αντικειμενικών στόχων της άσκησης. Έντυπο ενημερωτικό υλικό της Περιφέρειας Αττικής για θέματα προστασίας από δασικές πυρκαγιές διανεμήθηκε στις εθελοντές οργανώσεις και στους παριστάμενους καθώς και στο Δήμο Χολαργού - Παπάγου για την ενημέρωση των Πολιτών. 

Σε σύντομο χαιρετισμό της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας τόνισε τη σημαντική αξία που έχει η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και η διενέργεια ασκήσεων με τη συμμετοχή τους και εξήρε ειδικά το ρόλο των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας. 

Στην άσκηση επί πεδίου ΦΑΕΘΩΝ 2019, εκτός από εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Παπάγου Χολαγού και του Πυροσβεστικού Σώματος, έλαβαν μέρος με διάφορους ρόλους (ασκούμενοι, παρατηρητές, αξιολογητές) αλλά και σε σημαντικές υποστηρικτικές δράσεις μέλη και εκπρόσωποι από διάφορους Φορείς και Εθελοντικές Οργανώσεις: τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Παπάγου Χολαργού, το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα, την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Δ. Ελληνικού Αργυρούπολης, την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρασφάλειας Δήμου Βάρης, τη Δημοτική Ομάδα Εθελοντών Βούλας, την Εθελοντική Δασοπροστασία Πυρόσβεση Γλυφάδας, Εθελοντική Δασοπροστασία Αττικής, την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους, τις Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Διάσωσης Ροδόπολης, το Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγίου Στεφάνου, το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού, την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δασοπροστασίας Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων, την Ομάδα Διάσωσης Δέλτα, την Πανελλήνια Ένωση Χειριστών Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σωματείο Ασφαλείας "ΟΔΥΣΣΕΑΣ". Σημαντικό ρόλο στην άσκηση είχε και ο κ. Μιλτιάδης Αθανασίου, ειδικευμένος εθελοντής και επιστήμονας σε θέματα δασικών πυρκαργιών, ο οποίος και συνέβαλλε ουσιαστικά στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της.

ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 1 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 3 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 4 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 5 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 6 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 7 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 8 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 9 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 10 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 11 ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ 2

 

 

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.