wrapper

Χρήσιμες συμβουλές για την προστασίας μας πριν και μετά από ένα σεισμό

Α. Πριν από το σεισμό

 1. Ελέγχουμε προσεκτικά το κτίριο που μένουμε και τα άλλα κτήρια των οποίων τυχόν είμαστε ιδιοκτήτες:
  • για διαπίστωση βλαβών από προηγούμενο σεισμό.
  • για άλλες αδυναμίες (π.χ. στην ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού).
  • επισκευάζουμε οποιεσδήποτε βαθιές ρωγμές στην οροφή ή τα θεμέλια.
  • ζητάμε για τα ανωτέρω τη μελέτη – εργασίες ειδικού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
 1. Τοποθετούμε ογκώδη ή βαριά αντικείμενα σε χαμηλότερα ράφια.
 2. Ασφαλίζουμε τον θερμοσίφωνα στον τοίχο και την βάση του.
 3. Ασφαλίζουμε τα ράφια στους τοίχους και δεν τοποθετούμε σ’ αυτά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν από το σεισμό.
 4. Αποθηκεύουμε εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά, κλειστά ασφαλισμένα ντουλάπια.
 5. Κρεμάμε βαριά αντικείμενα όπως εικόνες και καθρέπτες μακριά από κρεβάτια, καναπέδες και οπουδήποτε θα μπορούσαν κάποιοι να κάθονται.
 6. Ενισχύουμε τα φωτιστικά οροφής.
 7. Αποθηκεύουμε ζιζανιοκτόνα, και εύφλεκτα υλικά σε ασφαλισμένα ντουλάπια.
 8. Πρέπει να γνωρίζουνε όλοι οι ενήλικες της οικογενείας μας πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν οι διακόπτες νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και γκαζιού ώστε να τους και να τους κλείσουμε κατά τη διάρκεια σεισμού.
 9. Όπου εργάζονται πολλοί, ορίζουμε ένα ή δύο άτομα υπεύθυνα για τις ενέργειες αυτές
 10. Εφοδιαζόμαστε με ορισμένα αντικείμενα που μπορεί να μας χρειαστούν... ...και τα τοποθετούμε σε σημείο εύκολης πρόσβασης του οποίου την θέση γνωρίζουμε όλοι. Τα πιο απαραίτητα από τα εφόδια αυτά είναι: Ένα κουτί πρώτων βοηθειών, φακός, δοχεία με φρέσκο νερό, φορητό ραδιόφωνο
 11. Ελέγχουμε αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. ... Στο χώρο εργασίας μας, μελετάμε το δικό μας ρόλο και μετέχουμε στις ασκήσεις σεισμικού συναγερμού που προβλέπονται σ’ αυτό.
 12. Πρέπει να είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το σεισμό όπου κι αν βρισκόμαστε. Όπου και αν βρεθούμε πρέπει να κρατηθούμε ψύχραιμοι... ...και κατά το δυνατόν ανεπηρέαστοι από τον σεισμό.

Β. Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

 1. Πρέπει να κινηθούμε προς ασφαλή θέση ( θρανίο, τραπέζι, γραφείο, κλπ). και να παραμείνουμε εκεί μέχρι να τελειώσει ο σεισμός. Η θέση αυτή να είναι μακριά από καθρέφτες και εξωτερικές πόρτες, ώστε να προφυλαχθούμε από την πτώση διάφορων αντικειμένων (σοβάδων, τούβλων, γύψων, τζαμιών, βιβλιοθηκών, κλπ).

Προστάτευσε τοv εαυτό σου 1

 1. Μόλις σταματήσει ο σεισμός, κλείνουμε αμέσως τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος και του γκαζιού, για να αποφευχθεί πυρκαγιά, και βγαίνουμε έξω ήρεμα και χωρίς μεγάλη βιασύνη.
 2. Κατά την έξοδο μας από το κτίριο δε χρησιμοποιούμε το ασανσέρ, γιατί αυτό μπορεί να σταματήσει, να αποσυνδεθεί ή να πάρει φωτιά κατά το χρόνο που θα είμαστε μέσα.
 3. Τη στιγμή που βγαίνουμε από το κτίριο πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μη χτυπήσουμε από αντικείμενα που τυχόν πέφτουν (μαρκίζες, κεραμίδια, κλπ).
 4. Μόλις βγούμε από το κτίριο πρέπει να κινηθούμε προς κατάλληλο ανοιχτό χώρο (πλατεία, πάρκο, κλπ). Το χώρο αυτό πρέπει να τον έχουμε προσδιορίσει από πρώτα όταν είμαστε στο σπίτι ή στη δουλειά μας.
 5. Αν είμαστε σε ανοιχτό χώρο... ...δεν πρέπει να στεκόμαστε κοντά σε ψηλά κτίρια, μανδρότοιχους, κολώνες της ΔΕΗ, βράχους, κλπ, για να μη τυχόν πέσουν αντικείμενα και μας χτυπήσουν.
 6. Αν είμαστε μέσα σε κινούμενο αυτοκίνητο... ...πρέπει να παραμείνουμε μέσα και να κινηθούμε με αυτό προς ασφαλή ανοιχτό χώρο.
 7. Αν κολυμπάμε στη θάλασσα... ...πρέπει να κινηθούμε γρήγορα αλλά ψύχραιμα προς την ξηρά μακριά από την παραλία για να προστατευθούμε από το θαλάσσιο κύμα (τσουνάμι) που τυχόν θα δημιουργηθεί στην εστία του σεισμού.

 Γ. Μετά το σεισμό

 1. Αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια η τραυματισμένοι, ειδοποιούμε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία, τα ιατρικά συνεργεία, κλπ και βοηθούμε και εμείς οι ίδιοι το έργο τους εφόσον μπορούμε ακολουθώντας μόνο τις οδηγίες των ειδικών.
 2. Ενημερωνόμαστε από τις επίσημες αρχές και ακολουθούμε τις οδηγίες τους.
 3. Αν δε μπορούμε ή δεν υπάρχει λόγος να βοηθήσουμε τα συνεργεία παραμένουμε στον ελεύθερο χώρο όπου συγκεντρωθήκαμε .
 4. Όταν βγούμε από το σπίτι δεν παίρνουμε το αυτοκίνητο μας να φύγουμε, γιατί διατρέχουμε, κίνδυνο να πέσουν πάνω μας γκρεμίσματα και, συμβάλλοντας στην απόφραξη των δρόμων, εμποδίζουμε τα διάφορα συνεργεία να κινηθούν για να κάνουν τη δουλειά τους.
 5. Δεν πρέπει αμέσως μετά το σεισμό να περιφερόμαστε στους δρόμους, γιατί διατρέχουμε κίνδυνο από την πτώση αντικειμένων, ούτε πρέπει να πλησιάσουμε στην παραλία, γιατί είναι δυνατόν ο σεισμός να έχει διεγείρει θαλάσσια κύματα (τσουνάμι) τα οποία είναι πολλές φορές επικίνδυνα.
 6. Δεν πρέπει να πιστεύουμε στις διάφορες ανεύθυνες φήμες (για καταποντισμούς, για επερχόμενο μεγάλο σεισμό, κλπ) αλλά να δίνουμε πίστη μόνο στις υπευ0θνες επιστημονικές ανακοινώσεις.
 7. Πρέπει να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς και να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα γένεσης ισχυρότερου σεισμού αλλά η πιθανότητα αυτή ελαττώνεται όσο περνάν οι μέρες.
 8. Επειδή μετά το σεισμό ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, ...Αποφεύγουμε να ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, ...Αποφεύγουμε να ανάβουμε σπίρτα, κεριά, αναπτήρες, γιατί μπορεί να ανάψει φωτιά από τυχόν διαρροή υγραερίου, πετρελαίου η άλλης εύφλεκτης ύλης. ...Καθαρίζουμε αμέσως το σπίτι μας από αντικείμενα που περιέχουν εύφλεκτες ύλες (σπασμένα μπουκάλια με βενζίνη, κλπ).
A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.