wrapper

190725 theatro likavitou DSCN0275Ερμίνα Κυπριανίδου: Ο Λυκαβηττός θα ξαναγίνει πόλος Πολιτισμού και αναψυχής

Προς την υλοποίησή του οδεύει πλέον ο φιλόδοξος σχεδιασμός παρέμβασης στο Λυκαβηττό μετά και τη σημερινή έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του Θεάτρου, που παραμένει κλειστό από το 2013.

Με εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) για την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση – Αποκατάσταση φέροντος οργανισμού θεάτρου Λυκαβηττού», συνολικού προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του έργου η επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού με σύγχρονες λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές. Η υλοποίησή του θα συμβάλλει στη γενικότερη ανάπλαση και ανάδειξη του λόφου του Λυκαβηττού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπόσημα της πόλης των Αθηνών.

Τη σημασία του οράματος για το Λυκαβηττό παρουσίασε η κ. Κυπριανίδου στην εισήγησή της σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Θέατρο που έγινε για να μάθει ο λαός το αρχαίο θέατρο αλλά φιλοξένησε τις καλύτερες ροκ συναυλίες, το Θέατρο του Λυκαβηττού, θα ξαναλειτουργήσει και ο Λόφος του Λυκαβηττού θα ξαναζωντανέψει. Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το όραμα μας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.  Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες, αυτοί που απόλαυσαν την ομορφιά των παραστάσεων στο Λυκαβηττό αλλά και αυτοί που θα την ζήσουν στο μέλλον μπορούν να είναι σήμερα χαρούμενοι. Από το όραμα της Άννας Συνοδινού να γίνει το Θέατρο ο ιδανικός χώρος για τις αρχαίες τραγωδίες, πάμε σήμερα στο Παν-όραμα Λυκαβηττού με ένα θέατρο υψηλών προδιαγραφών για κάθε παράσταση, το οποίο σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό για την Αθήνα πολιτιστικό αποτύπωμα». 

190725 theatro likavitou DSCN0289«Το κύριο μέλημα της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ είναι λοιπόν να συμβάλει με τα δύο έργα που προωθεί – την αποκατάσταση του Θεάτρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου- στην ανάδειξη της αισθητικής αξίας του Λόφου του Λυκαβηττού ως διατηρητέου μνημείου και στην αναβάθμισή του ως σημαντικού δημόσιου χώρου αναψυχής ανοιχτού και επισκέψιμου όλο το 24ωρο», συμπλήρωσε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Το έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί με μέριμνα της ΕΤΑΔ. Η απαραίτητη άδεια δόμησης έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων ενώ η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από τη Δνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και από το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη μελέτη θα γίνουν επεμβάσεις δομοστατικές, αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές

Πέραν της ανακατασκευής και της ανέγερσης νέων τμημάτων του θεάτρου, προβλέπεται επίσης αποξήλωση του συγκροτήματος ύδρευσης και εγκατάσταση νέου. Τοποθέτηση νέου εξοπλισμού στους χώρους υγιεινής. Εγκατάσταση νέου συστήματος ασφάλειας, κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και συστήματος πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης όπως και εγκατάσταση νέας μεγαφωνικής και τηλεφωνικής εγκατάστασης.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

 

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο

190725 theatro likavitou DSCN1569Παράλληλα με την προώθηση του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου προχωρά και ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμό διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού, συνολικού προϋπολογισμού 227.244 ευρώ, μετά το πράσινο φως που έδωσε, στις 20 Ιουνίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου δημιουργείται μια ενότητα φυσικού τοπίου γύρω από το Θέατρο που θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Αθήνας, καθώς ο χώρος θα λειτουργήσει ως περιοχή αναψυχής, κατόπτευσης του Αττικού τοπίου και υποδοχέα περιβαλλοντικών, παιδαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εγκρίνει από το 2018 την ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και τα δύο σημαντικά έργα ανάδειξης του Λόφου του Λυκαβηττού:

  • Την ενίσχυση – αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του Θεάτρου Λυκαβηττού, προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2018.
  • Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου, τον Οκτώβριο του 2018.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών υπήρξε βασική προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, γεγονός που οδήγησε σε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε να ενεργοποιηθούν κτίρια τοπόσημα, άξονες και χώροι όπου οι πολιτιστικές δράσεις έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση.

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών 

Τηλέφωνα: 213 2065 521, 522, 523
Fax: 213 2065 350
e-mail: ant.kta@patt.gov.grid.kta@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.