Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα 02-08-2019 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος (κατηγορία 4) εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 στην ηπειρωτική Αττική, στα Κύθηρα και σε Τμήμα της Π.Ε. Νήσων  αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κατηγορία 4 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή. Υψηλός ο κίνδυνος (κατηγορία 3) στα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ (Γενική δύο ημερών 13:00, 2-8-2019) οι άνεμοι στην Αττική αναμένονται μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία μετά το μεσημέρι δυτικοί 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα έως 39 βαθμούς Κελσίου. 

Με βάση τα ανωτέρω απαιτείται ιδαιίτερη προσοχή στην αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και λήψη προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας, αλλά και η προφύλαξη από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ακολουθούν σχετικές ενημερωτικές οδηγίες για πολίτες (και επαγγελματίες).

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης καθορίζονται σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ως προέδρων των οικείων Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε ισχύ για τις περιοχές όπου προβλέπεται πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας (4) οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και “ευπαθείς” περιοχές των οικείων Αντιπεριφερειαρχών (πατήστε εδώ για τις αποφάσεις ανά Περιφερεικαή Ενότητα και τους χάρτες με τα όρια των περιοχών που ισχύει το μέτρο). 

Ενημεωνόμαστε και προστατευόμαστε. Ακολουθούμε οδηγίες και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.

Συνιστάται στους πολίτεςκαι στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ιδιαίτερη προσοχή και την προετοιμασία των κατοικιών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αναλυτικότες οδηγίες αυτοπροστασίας στα ενημερωτικά σποτ και έντυπα που ακολοθούν

Δασικές πυρκαγιές: Όταν μια δασική πυρκαγιά πλησιάζει σε κατοικίες.

Δασικές Πυρκαγιές Περιφέρεια

Δασικές πυρκαγιές-Προετοιμάσου: Γενικές Οδηγίες

Δασικές πυρκαγιές-Προετοιμάσου Γενικές Οδηγίες 

Δασικές πυρκαγιές-Προετοιμάσου: Για αγρότες και επαγγελματίες

Δασικές Πυρκαγιές Οδηγίες για Αγρότες και Επαγγελματίες

  Δασικές Πυρκαγιές - Προστάτευσε τις αγροτικές εγκαταστάσειςΜε απλές κινήσεις μπορείς να προστατευτείς Δασικές Πυρκαγιές ΓΓΠΠ

Δασικές Πυρκαγιές Προετοίμασε την ιδιοκτησία σου

Περισσότερες οδηγίες και πληφοφορίες για θέματα αυτοπροστασίας των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής στους ακόλουθους συνδέσμους

Παραλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις προβλέψεις της ΕΜΥ (www.emy.gr) για την εξέλιξη του καιρού και τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για το δείκτη επικνδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιοχές που βρίσκονται ή πρόκειται να κινηθούν. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερες πληροφορίες στον κάτωθι συνδέσμο (link) στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής:

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε σε περιπτώσεις πολύ υψηλών θερμοκρασιών – Καύσωνας 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr