Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα 22-08-2019 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για τη Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 σε όλη την Περιφέρεια Αττικής. 

Κατηγορία 4 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Αντίστοιχες συνθήκες θα επικρατήσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ υψηλός θα είναι σε πολλές άλλες περιοχές.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ (Γενική δύο ημερών 13:00, 22-8-2019) οι άνεμοι στην Αττική αναμένονται από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Με βάση τα ανωτέρω, και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά αλλά και λήψη προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τη σύγχρονη εφαρμογή για κινητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ) CivilAttica σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν αλλά και για την κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που εκτιμάται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η πιλοτική εφαρμογή έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details… ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από όποιον πολίτη επιθυμεί, «κατεβάζοντάς» την σε κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android.

Ακολουθούν σχετικές ενημερωτικές οδηγίες για πολίτες (και επαγγελματίες).

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης έχουν καθοριστεί σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ως προέδρων των οικείων Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε ισχύ για τις περιοχές όπου προβλέπεται πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας (4) οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και “ευπαθείς” περιοχές των οικείων Αντιπεριφερειαρχών (πατήστε εδώ για τις αποφάσεις ανά Περιφερεικαή Ενότητα και τους χάρτες με τα όρια των περιοχών που ισχύει το μέτρο). 

Ενημεωνόμαστε και προστατευόμαστε. Ακολουθούμε οδηγίες και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.

Συνιστάται στους πολίτεςκαι στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ιδιαίτερη προσοχή και την προετοιμασία των κατοικιών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αναλυτικότες οδηγίες αυτοπροστασίας στα ενημερωτικά σποτ και έντυπα που ακολοθούν

Δασικές πυρκαγιές: Όταν μια δασική πυρκαγιά πλησιάζει σε κατοικίες.

Δασικές Πυρκαγιές Περιφέρεια

Δασικές πυρκαγιές-Προετοιμάσου: Γενικές Οδηγίες

Δασικές πυρκαγιές-Προετοιμάσου Γενικές Οδηγίες 

Δασικές πυρκαγιές-Προετοιμάσου: Για αγρότες και επαγγελματίες

Δασικές Πυρκαγιές Οδηγίες για Αγρότες και Επαγγελματίες

  Η Φωτιά δεν παίζει 1

Δασικές Πυρκαγιές Προετοιμάζομαι

Προστασία απο Δασικές Πυρκαγιές ΓΓΠΠ

Περισσότερες οδηγίες και πληφοφορίες για θέματα αυτοπροστασίας των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής στους ακόλουθους συνδέσμους

Παραλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις προβλέψεις της ΕΜΥ (www.emy.gr) για την εξέλιξη του καιρού και τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για το δείκτη επικνδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιοχές που βρίσκονται ή πρόκειται να κινηθούν. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr