wrapper

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της με αρ. 172058/17-02-2016 ΚΥΑ  (ΦΕΚ 354/τ.Β/2016) ανακοινώνεται ότι:

Η Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής διαβίβασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το με αριθμ. πρωτ. 4695/Φ4.1/27-8-2019  έγγραφο με θέμα «Διαβίβαση στοιχείων για ενημέρωση του κοινού, που αφορούν τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας συσκευασίας, ανασυσκευασίας και ανάμειξης γεωργικών φαρμάκων και διαφυλλικών λιπασμάτων της εταιρείας ΕΛΛΑΓΡΕΤ Α.Β.Ε.Ε. στην θέση «Ξεροπήγαδο» του Δήμου Μάνδρας.» Τα προϊόντα που αποθηκεύονται στις εγκαταστάσεις είναι χημικά.

Τα ανωτέρω προϊόντα ταξινομούνται (ανά περίπτωση και είδος) ως οξείας τοξικότητας από όλους τους οδούς έκθεσης και ιδιαίτερα δια της εισπνοής, εύφλεκτα υγρά καθώς και επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον όξεος ή χρόνιου κινδύνου

Η υπόψη εγκατάσταση βρίσκεται στην Μάνδρα Αττικής (περιοχή Ξεροπήγαδο) τέλος δεν βρίσκεται πλησίον καμίας άλλης εγκατάστασης η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί από φαινόμενο ντόμινο.

Η εγκατάσταση υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ 172058/2016 (SEVESO III) λόγω  παραγωγής λιπασμάτων και Αζωτούχων ενώσεων και παραγωγής παρασιτοκτόνων και άλλων αγροχημικών. Σε περίπτωση ατυχήματος, η διαρροή των χημικών  δύναται να προκαλέσουν ρύπανση του εδάφους και των υδάτων εφόσον υπάρχει διαφυγή προς το περιβάλλον. Εφόσον προκληθεί πυρκαγιά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω συνεπειών (π.χ. ρύπανση της ατμόσφαιρας κλπ). Είναι πιθανή η πρόκληση υλικών ζημιών και εγκαυμάτων μετά την εκδήλωση φωτιάς.

Σε περίπτωση ατυχήματος στην υπόψη εγκατάσταση, ενεργοποιείται η ομάδα πυρασφάλειας. Κατά τα πρώτα στάδια αντιμετώπισης ο υπεύθυνος της εγκατάστασης αναλαμβάνει να ενημερώσει τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τα αποθηκευμένα προϊόντα, το σημείο που έχει προκληθεί το συμβάν, την έκταση αυτού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία για την κατάστρωση σχεδίου καταστολής του συμβάντος, λαμβανομένου υπόψη πάντα των καιρικών συνθηκών. Με την άφιξη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ο επικεφαλής αξιωματικός της συντονίζει τις δράσεις καταστολής του συμβάντος.

Αν ηχήσει η σειρήνα έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να κλειστούν στα σπίτια τους, να κλείσουν καλά πόρτες και παράθυρα για να αποφύγουν τυχόν συνέπειες έκρηξης ή πυρκαγιάς και να ανοίξουν το ραδιόφωνο ή/και την τηλεόραση προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά από τις αρχές. Στη περίπτωση αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων που ευρίσκονται στη περιοχή, θα πρέπει να κλείσουν τα παράθυρα και τον εξαερισμό του οχήματός τους και να απομακρυνθούν μακριά από την περιοχή της εγκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν κήρυξη λήξης της έκτακτης ανάγκης από τις αρχές.

Για την αναφερόμενη εγκατάσταση έχει θεωρηθεί ο φάκελος κοινοποίησης και έχει καταχωρηθεί η μελέτη ασφαλείας από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή .

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαθέτει τις πληροφορίες της παρ. 1 του άρθρου 13 της ανωτέρω ΚΥΑ  και η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή μετά από σχετικό αίτημα στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Λ. Συγγρού 15-17, 11743 Αθήνα, τηλ: 2132063736-534, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της υπόψη εγκατάστασης είναι η Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. που βρίσκεται επί της Ηρώων πολυτεχνείου 78 στο Δήμο Ελευσίνας (τηλ. επικοιν. 213-2047108), προς την οποία ο καθένας μπορεί να λάβει γνώση σχετικά με τον θεωρημένο φάκελο Κοινοποίησης του αρθ. 6 καθώς και τυχόν άλλες διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες πάντα με τις επιφυλάξεις του άρθρου 7 & 7.1 της ανωτέρω ΚΥΑ.

Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό με γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση ΤΑΜΕ/ΒΑΜΕ, τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες που κατοικούν πλησίον βιομηχανικής εγκατάστασης η οποία διαχειρίζεται επικίνδυνες ουσίες, ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και να γνωρίζουν την ενδεδειγμένη συμπεριφορά σε περίπτωση εκδήλωσης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ) είναι ήδη καταχωρημένο στις ιστοσελίδες της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr, και ειδικότερα στους συνδέσμους https://bit.ly/2Y8Mjlb και https://bit.ly/32eRbqj *) καθώς και της Γ.Γ.Π.Π. (http://civilprotection.gr στο θέμα Οδηγίες προστασίας/Βιομηχανικά Ατυχήματα)

Το παρόν υπόκειται σε μελλοντικές τροποποιήσεις.

Εφημερίδα δημοσίευσης «Θριάσιο» και link δημοσίευσης το www.patt.gov.gr.

Η αναφερόμενη ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στις 7/10/19

* Επικαροποίηση 4-11-2019

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.