wrapper

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η έγκαιρη ολοκλήρωση ενός από τα ιστορικότερα κτίρια της Αττικής με σπουδαία κοινωνική προσφορά. Στόχος μας η ανάδειξη του, όπως και όλων των αντίστοιχων δομών του λεκανοπεδίου»

xatzik 1Αυτοψία στις εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού που εκτελούνται στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας-Ορφανοτροφείο Θηλέων- στον Πειραιά, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 έργο, το οποίο ξεxatzik2κίνησε το 2015 με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 7,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο Περιφερειάρχης οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και το κτίριο αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία σε περίπου ένα χρόνο, από σήμερα.

xatzik3Στην επίσκεψη παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Μώραλης, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ Δημοσίων Επενδύσεων Δ. Σκάλκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Κοσμίδη, Ε. Μπαρμαγιάννη, Σ. Μελάς και Ν. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ν. Γκίκας, η Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακών έργων της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη, ,  ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Δ. Δρόσης, εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι της Αναδόχου εταιρείας που υλοποιεί το έργο και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.xatzik4

Τα στελέχη της Διεύθυνσης των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας ενημέρωσαν τον κ. Πατούλη πως τα έργα προβλέπουν την αποκατάσταση, αναδιαρρύθμιση του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999.

xatzik 5Εκτός από τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την στατική αποκατάσταση και αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου, στο πλαίσιο τους εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων υλοποιούνται έργα επέκτασης και δημιουργίας νέων χώρων για την περίθαλψη περισσοτέρων παιδιών, τον εκσυγχρονισμό των χώρων διαβίωσης τους και την δημιουργία χώρων καλλιτεχνικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένο ντοκυμαντέρ, για την ιστορία του ιδρύματος.

Με αφορμή την επίσκεψη σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:xatzik6

«Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τα έργα αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού σ΄ ένα από τα εμβληματικότερα και ιστορικότερα κτίρια του Πειραιά, το οποίο για πολλές δεκαετίες έχει προσφέρει σπουδαίο κοινωνικό έργο.

xatzik7Η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου με στόχο να ξαναγίνουν λειτουργικές οι εγκαταστάσεις και να είναι δυνατή η φιλοξενία παιδιών αλλά και η ανάδειξη και αναβάθμιση όλων των ιστορικών κτιρίων της Αττικής, αποτελεί προτεραιότητα μας. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μία κοινωνική δομή, η οποία προσφέρει για πολλά χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες. Θα παρακολουθούμε το έργο από πολύ κοντά και θα παρέμβουμε σε περίπτωση αγκυλώσεων, με στόχο να μην χαθεί ούτε μία μέρα. Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων αποτελεί ένα στολίδι για τον Πειραιά, για την Αττική μας και θα το στηρίξουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε».

xatzik8Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης χαρακτήρισε  το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα μια σημαντική κοινωνική δομή με μεγάλη προσφορά, επισημαίνοντας πως είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη ότι το έργο έχει ξεκινήσει πλέον και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε έναν περίπου  χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Επίσης πρόσθεσε πως το κτήριο του Χατζηκυριάκειου, το οποίο είναι 150 ετών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και μνημείο, γεγονός που είχε προκαλέσει επιπλέον δυσκολίες στο έργο. 

xatzik9Τέλος ο  κ. Μώραλης επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να είναι κοντά στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και να στηρίζει το σπουδαίο κοινωνικό του έργο.

Ο Πρόεδρος του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας κ. Νίκος Γκίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα,βασίζεται στη στήριξη της Περιφέρειας, έχοντας – όπως ανέφερε- τη στήριξη του Δήμου και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα γνωστό εντός και εκτός Ελλάδος, το οποίο έχει δεχθεί  πολλές δωρεές.

 

Video για το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα:

191121 xatzikiriakeio

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.