Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τα Άτομα με Αναπηρία και θα συμβάλλει με  συγκεκριμένες δράσεις στη διασφάλιση της ισότιμης θέσης τους στην κοινωνία»

anap1Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι μία ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε τις θέσεις μας αλλά και να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες λύσεις για τη διασφάλιση της ισότιμης θέσης τους στην κοινωνία. Οφείλουμε όλοι να σκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς χρονοτριβές.

Ωστόσο το ενδιαφέρον μας δεν θα πρέπει να εξαντλείται μόνον την ημέρα αυτή. Πρέπει να είναι διαρκές και καθημερινό.

Στο επίκεντρο είναι το σοβαρό ζήτημα της προσβασιμότητάς τους, το οποίο δυσκολεύει την καθημερινότητά τους.  Είναι αδιανόητο μία χώρα, μέλος της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα να μην μπορεί να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό και να τους αναγκάζει να ζουν σε «αφιλόξενες» πόλεις.

Η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων απαιτεί πολύ-επίπεδη παρέμβαση και ανάπτυξη συνεργασιών κατά την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική ισορροπία και συνοχή.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, δηλαδή της δημιουργίας μιας anap2κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από συνοχή, δικαιοσύνη και ισότητα των ευκαιριών.

Αποτελεί υποχρέωση μας να συμβάλλουμε διαρκώς και με κάθε δυνατό τρόπο, όχι πια στη διεκδίκηση αλλά στην κατοχύρωση του δικαιώματος τους για ισότητα, για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, για ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Στην Περιφέρεια Αττικής πρόθεση μας είναι να δράσουμε με συγκεκριμένες πράξεις και έργα. Για το λόγο αυτό προχωρούμε στη σύσταση μιας Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και στελέχη της Περιφέρειας. Μαζί με τους εκπροσώπους των συμπολιτών μας με κινητικά και άλλα προβλήματα, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων και δράσεων. Είναι χρέος μας να αποδείξουμε ότι στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας για να διεκδικήσουμε μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μια κοινωνία μπορεί να φτάσει ψηλά και να ανεβάσει τον πολιτιστικό της δείκτη ακόμη περισσότερο, αν δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε  όλα τα μέλη της.