Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

1. Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό σε ασυμπτωματικούς πολίτες

Σήμερα θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους.

-Φάρμακα χωρίς φυσική παρουσία

Για τη διασφάλιση της πρόσβασης χρονίως πασχόντων ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή, καθώς και των ασθενών που λαμβάνουν κάποια άλλα προϊόντα, προβλέπεται η διαδικασία μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάσει της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email.
Τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα για αυτό το σκοπό πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Επίσης, παρόμοια διαδικασία αφορά και ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.

-Αποφύγετε τον συγχρωτισμό

Με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα 14-3-2020, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν κατά το δυνατόν με λιγότερο συνωστισμό. Σε κάποια από αυτά τα μέσα έχει δοθεί ισχυρή σύσταση να λειτουργούν με το 50% των επιβατών τους.

Η αποφυγή συγχρωτισμού είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Επισημαίνεται η  ιδιαίτερη προσοχή όλων μας ώστε να μην παρατηρούνται συνθήκες συγχρωτισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σήμερα 14-3-2020 στα σούπερ μάρκετ και αλλού. Ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά ενός ιού, ο οποίος μπορεί να είναι ακίνδυνος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά πολύ επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

Συνιστάται ψυχραιμία σε όλους και υψηλό αίσθημα ευθύνης ώστε αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία.

2. Ανακοινώθηκαν ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

– Δεν θα μπαίνουν περισσότερα από δύο άτομα μέσα στο χώρο του φαρμακείου. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος.

– Ο πολίτης οφείλει να τηρεί υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου καθώς και απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (πχ.χάραξη με αυτοκόλλητη ταινία) σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο, μία διαχωριστική γραμμή.

– Οι φαρμακοποιοί καθώς και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου, γάντια και μάσκα.

3.  ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Κορωνοϊός και Οδοντιατρική περίθαλψη