Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της με αρ. 172058/17-02-2016 ΚΥΑ  (ΦΕΚ 354/τ.Β/2016) ανακοινώνεται ότι:

Η Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής διαβίβασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το με αριθμ. πρωτ. 1686/Φ4.28/11-5-2020  έγγραφο με θέμα «Διαβίβαση στοιχείων για ενημέρωση του κοινού, που αφορούν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου της εταιρείας “ΠΡΙΜΑΓΚΑΖ Α.Ε.”  στην θέση «Κιάφα» στον Δήμο Ασπροπύργου Αττικής.» η οποία δραστηριοποιείται στην εμφιάλωση υγραερίου σε φιάλες. 

Τα ανωτέρω προϊόντα ταξινομούνται (ανά περίπτωση και είδος) από εύφλεκτα έως πολύ εύφλεκτα, επικίνδυνα για το περιβάλλον, τοξικά, που μπορούν να προκαλέσουν εκρηκτικά μίγματα.

Η υπόψη εγκατάσταση βρίσκεται στον Δήμο Ασπροπύργου στην περιοχή «Κιάφα». Πλησίον αυτής βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των εταιρειών αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων REVOIL , CORAL, ΕΛΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., GALLONOILA.E., ΕΚΟ και το διυλιστήριο των  ΕΛΠΕ Α.Ε.. Αναφορικά με την πιθανότητα εκδήλωσης Πολλαπλασιαστικού φαινομένου οι εγκαταστάσεις ΕΛΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. και GALLONOILA.E., δύναται να επηρεαστούν από φαινόμενο ντόμινο.

Η εγκατάσταση υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ 172058/2016 (SEVESO III) λόγω της αποθήκευσης  και εμφιάλωσης υγραερίου προπανίου και υγραερίου μίγματος. Σε περίπτωση ατυχήματος, η διαρροή του υγραερίου εάν αναφλεγεί θα προκαλέσει έκρηξη με θερμική ακτινοβολία και εκτόξευση θραυσμάτων. Τα προϊόντα της καύσης είναι τοξικά και εύφλεκτα.

Εφόσον προκληθεί πυρκαγιά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω συνεπειών (π.χ. εγκαύματα από θερμική ακτινοβολία. Τραυματισμός από εκτόξευση θραυσμάτων, αλλοίωση του άμεσου περιβάλλοντος λόγω πυρκαγιάς κλπ). Σε μια πυρκαγιά είναι δυνατόν να προκληθεί έκλυση και διασπορά τυπικών προϊόντων καύσης υδρογονανθράκων, όπως μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του άνθρακα (CO2), διοξείδιο του Αζώτου (NO2) Μονοξείδιο του Αζώτου (ΝΟ). Υποξείδιο του Αζώτου, Διοξείδιο του Θείου (SO2) και άκαυστοι υδρογονάνθρακες (καπνός).

Σε περίπτωση ατυχήματος στην υπόψη εγκατάσταση, ενεργοποιείται η ομάδα πυρασφάλειας και εφαρμόζεται το Εσωτερικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. Κατά τα πρώτα στάδια αντιμετώπισης ο υπεύθυνος της εγκατάστασης αναλαμβάνει να ενημερώσει τον επικεφαλή αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τα αποθηκευμένα προϊόντα, το σημείο που έχει προκληθεί το συμβάν, την έκταση αυτού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία για την κατάστρωση σχεδίου καταστολής του συμβάντος, λαμβανομένου υπόψη πάντα των καιρικών συνθηκών. Με την άφιξη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ο επικεφαλής αξιωματικός της συντονίζει τις δράσεις καταστολής του συμβάντος.

Για την αναφερόμενη εγκατάσταση έχει θεωρηθεί ο φάκελος κοινοποίησης από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Επιπρόσθετα για την εγκατάσταση αυτή έχει καταρτισθεί Ειδικό ΣΑΤΑΜΕ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαθέτει τις πληροφορίες της παρ. 1 του άρθρου 13 της ανωτέρω ΚΥΑ  και η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή μετά από σχετικό αίτημα στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Λ. Συγγρού 15-17, 11743 Αθήνα, τηλ: 2132063736-534, email: ssona@patt.gov.gr).

Αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της υπόψη εγκατάστασης είναι η Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. που βρίσκεται επί της Ηρώων Πολυτεχνείου 78 στο Δήμο Ελευσίνας (τηλ. επικοιν. 213-2047108), προς την οποία ο καθένας μπορεί να λάβει γνώση σχετικά με τον θεωρημένο φάκελο Κοινοποίησης, καθώς και τυχόν άλλες διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες πάντα με τις επιφυλάξεις του άρθρου 7 & 7.1 της ανωτέρω ΚΥΑ.

Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό με γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση ΤΑΜΕ/ΒΑΜΕ, τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες που κατοικούν πλησίον βιομηχανικής εγκατάστασης η οποία διαχειρίζεται επικίνδυνες ουσίες, ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και να γνωρίζουν την ενδεδειγμένη συμπεριφορά σε περίπτωση εκδήλωσης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ) είναι ήδη καταχωρημένο στις ιστοσελίδες της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr, και ειδικότερα στους συνδέσμους https://bit.ly/2Y8Mjlb, https://bit.ly/2kQtu80 και https://bit.ly/32eRbqj) καθώς και της Γ.Γ.Π.Π. (http://civilprotection.gr στο θέμα Οδηγίες προστασίας/Βιομηχανικά Ατυχήματα)

Το παρόν υπόκειται σε μελλοντικές τροποποιήσεις.

Εφημερίδα δημοσίευσης «Θριάσιο» και link δημοσίευσης το www.patt.gov.gr.

Ημερομηνία δημοσίευσης 28/05/20