Γ. Πατούλης: «Με στοχευμένες δράσεις διαμορφώνουμε συνθήκες ασφάλειας και θωρακίζουμε την Αττική, για να κάνει μία δυναμική επανεκκίνηση με κεντρικό πυλώνα τον τουρισμό»

 

Τους άξονες δράσης πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ελλάδα με αφορμή την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τους τρόπους αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για την περίοδο 2020-2025, Γ. Πατούλης.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό Πρώτο Πρόγραμμα και στη δημοσιογράφο Ι. Νιαώτη σε ειδική εκπομπή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος RadioAgora από την ΕΡΤ, ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» την Ελληνική Προεδρία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αυτοδιοικητικά όργανα στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρό μας η τουριστική επανεκκίνηση στην Αττική

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η χώρα μας και μέσα από τη συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες θα εστιάσει σε τομείς με αναπτυξιακό πρόσημο όπως είναι ο τουρισμός, με έμφαση στον τουρισμό Υγείας, στην ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στη διαμόρφωση μίας στιβαρής πολιτικής για την υγεία, βασισμένη σε στρατηγικές που θα έχουν ορατά αποτελέσματα. Παράλληλα και αφού επισήμανε τον ενεργό ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, προανήγγειλε πως θα ηγηθεί μίας πρωτοβουλίας, με τη συνεργασία και της Επιτροπής των Περιφερειών, για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη με δράσεις, προς τις προαναφερόμενες κατευθύνσεις.

Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την καλύτερη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας

Κληθείς να αναφερθεί στη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην εθνική προσπάθεια για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, βρέθηκε την πρώτη γραμμή, με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

– Στην ενεργοποίηση του τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου 1110, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας για να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορονοϊό

– Στην έγκαιρη έκδοση σαφών  και αναλυτικών οδηγιών για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες.

-Στην αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000 ευρώ για τα νοσοκομεία της Αττικής.

-Στη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε συνεργασία με τους Δήμους και τη δράση “Όλοι Μαζί Μπορούμε” και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών

-Στην οργάνωση ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν υπηρεσίες, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που τις παρέχουν δωρεάν, κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως στους πολίτες.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών δημιουργήθηκε η πλατφόρμα Doctor Next 2 Me, η οποία με μία πρωτοποριακή εφαρμογή προσφοράς υπηρεσιών υγείας παρέχει  δωρεάν πληροφορίες σε πολίτες.

Τέλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Περιφέρεια Αττικής συνεισέφερε στην ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ COVID-19 της επιτροπής Περιφερειών με τις καλές πρακτικές που έγιναν από την Περιφέρεια Αττικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Θωρακίζουμε τις κοινωνίες μας την επόμενη μέρα της πανδημίας και διαμορφώνουμε συνθήκες ασφάλειας

Κατά τη συνέντευξη και ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους στήριξης των τοπικών κοινωνιών την επόμενη μέρα της πανδημίας, μέσω και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας εστιάζονται κυρίως στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, στην πάταξη της ανεργίας, στην ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και στην ενίσχυση της πρόληψης υγείας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως:

-Στη χρηματοδότηση δράσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στην παροχή μικρο-εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και στην ενίσχυση νέων μορφών τουρισμού.

-Την προετοιμασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στην Περιφέρειας Αττικής μέσα από προγράμματα ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και ενίσχυσης κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος.

Παράλληλα επισήμανε πως οι τομείς της υγείας και της παιδείας θα είναι μείζονος σημασίας στην οικονομία της επόμενης μέρας, ενώ τόνισε πως θα δοθεί

ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική” 2014-2020 η Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ άλλων:

-Προέβη σε επέκταση της χρηματοδότησης για 3 ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα τα Κέντρα Κοινότητας, τις Δομές Αστέγων, τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.λ.π.

-Προχώρησε σε Έκδοση Νέας Πρόσκλησης για την ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ) συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ευπαθών ομάδων σε κοινωνικές υπηρεσίες

-Προέβη στην έκδοση νέων προσκλήσεων για χρηματοδότηση: Εξοπλισμού στρατιωτικών νοσοκομείων συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ με στόχο την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν κυρίως από τον Covid-19.

Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων- «2020 ΕΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ για την ΑΤΤΙΚΗ»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη στρατηγική που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια για μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας πως το 2020 έχει ανακηρυχθεί έτος Ανακύκλωσης για την Αττική.

Σε αυτό το πλαίσιο όπως υπογράμμισε, έχει διαμορφωθεί και υλοποιείται ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει:

-Παροχή κινήτρων μέσω κάδων ανακύκλωσης, κάδων για βιοαπόβλητα, απορριμματοφόρων για βιοαπόβλητα και πράσινα σημεία στους δήμους της Αττικής.

-Μεγάλα έργα απορριμμάτων. Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των επενδύσεων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, 150 εκατ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές.