wrapper

Γ. Πατούλης: «Ο ρόλος των Περιφερειών στη διαχείριση της Πανδημίας ήταν κομβικός. Με στόχευση, ευθύνη και ακρίβεια θα συνεχίσουμε τις δράσεις για την καλύτερη θωράκιση των κοινωνιών, έχοντας τον πολίτη σε πρώτο πλάνο»

 

 

photo enpe 1Tην ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών για την ανασύνταξη και τη μετάβαση στη νέα Εποχή μετά την πανδημία, με στόχους μια βιώσιμη, δίκαιη, ομοιόμορφη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης.

Κατά την εισήγησή του στη θεματική ενότητα για την Υγεία και την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου online Συνεδρίου της ΕΝΠΕ με θέμα τις επιπτώσεις σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός και η οικονομία αλλά και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η παρούσα περίοδος, απαιτεί τη χάραξη στρατηγικών επανεκκίνησης σε διάφορους νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Στη θεματική ενότητα για την Υγεία και την Ασφάλεια όπου εισηγητής ήταν ο κ. Πατούλης, τοποθετήθηκαν επίσης ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, ο υφ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος.

«Οφείλουμε να έχουν αναπτυγμένα αντανακλαστικά και να στηρίξουμε τον τουρισμό»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι παρούσες κρίσιμες συνθήκες απαιτούν στόχευση, ευθύνη και ακρίβεια, «ώστε να διατηρήσουμε την χώρα στο βάθρο της επιτυχίας που μας έχει θέσει η σκληρή προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων και της κοινωνίας, μέχρι και αυτή την ώρα» και επισήμανε πως τη χρονιά που διανύουμε, το δυσκολότερο στοίχημα, είναι αυτό του τουρισμού.

«Οφείλουμε να διαθέτουμε αντανακλαστικά, εφεδρείες και μηχανισμούς επείγουσας αντιμετώπισης σε επίπεδο Παγκόσμιο, ευρωπαϊκό,

σε επίπεδο χωρών, περιφερειών και πόλεων» τόνισε και εστίασε στο ρόλο των περιφερειακών και τοπικών φορέων. Όπως υπογράμμισε είναι κομβικός ο ρόλος τους στην εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και σ΄αυτό το πλαίσιο τόνισε πως

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οφείλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση, διεκδίκηση και αξιοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το πρόγραμμα Νέας Γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει  τρείς άξονες , με κυριότερο για την Υγεία την αξιοποίηση των διδαγμάτων από την κρίση. Ανάμεσα τους, το  (EU4HEALTH) πρόγραμμα των 9,4 δις και το (RescEU) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των 2 δις,                                                           για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας  και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργαλεία και πόρους στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων Δημόσιας Υγείας.

«Από την πρώτη στιγμή βάλαμε τον Πολίτη σε πρώτο πλάνο»

Αναφερόμενος στις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επικρατεί κλίμα συνοχής και αλληλεγγύης και πρόσθεσε πως πρέπει πέρα από τις δυνατότητες διασυνοριακής νοσηλείας των ευρωπαίων πολιτών, να υποστηρίζονται τα υγειονομικά συστήματα της μιας χώρας προς την άλλη, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ένα μόνιμο

στρατηγικό απόθεμα φαρμάκων, εμβολίων, αντιβιοτικών, χημικών αντιδότων και άλλων κρίσιμων ιατρικών προμηθειών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης θέτοντας, όπως ανέφερε, την κοινότητα και τον πολίτη σε Πρώτο Πλάνο. Ενδεικτικά ανέφερε την διανομή υγειονομικού υλικού σε φορείς, στη συμβουλευτική ιατρική τηλε-υποστηριξη, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας.

«Η χρήση μάσκας θα βοηθήσει τον τουρισμό να επιβιώσει»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα για την πολύ καλή συνεργασία «που επιτύχαμε μέχρι σήμερα» και δεσμεύθηκε ότι τώρα στο κρίσιμο διάστημα της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, η Περιφέρεια θα συνεχίσει επαγρυπνεί και  να αφουγκράζεται τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού, της κάθε γωνιάς του Λεκανοπεδίου, αλλά και των επισκεπτών της Αττικής,

παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ ιατρική συμβουλευτική υποστήριξη και στους ταξιδιώτες, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ.

«Εντείνονται οι φωνές σε όλο τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, όπως και τα επιστημονικά ευρήματα, ότι η χρήση μάσκας ίσως είναι το μοναδικό μέτρο ικανό να επιτρέψει στον Τουρισμό να επιβιώσει φέτος, προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους τουρίστες.                                                                                                                                                                      Θα ήθελα να κλείσω με αυτή την έκκληση, απευθυνόμενους σε όλους τους αρμοδίους, τους φορείς του Τουρισμού μας, αλλά και τους πολίτες , της Αττικής και των Περιφερειών της χώρας. Ας φερθούμε ως υποδειγματικοί οικοδεσπότες, φορώντας μάσκα στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί. Ας δείξουμε στους ταξιδιώτες του κόσμου, ότι τιμούμε τα πολύτιμα αποτελέσματα, που με τόσες θυσίες κατακτήσαμε έναντι του κορονοιού, με την συμβολή των εξαίρετων επιστημόνων μας», ανέφερε κλείνοντας.

Τοποθετήσεις

Στο χαιρετισμό του ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έλαβε το ΥΠΕΣ στις οποίες όπως ανέφερε θα έχουν σημαντικό ρόλοι οι Περιφέρειες.  Η πρώτη είναι η εφαρμογή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, ενός προγράμματος έργων αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με διασφαλισμένους πόρους, τονίζοντας ότι θα συμμετέχουν η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ  στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων και θα συναποφασίσουν με τους εκπροσώπους του ΥΠΕΣ και με άλλους εμπειρογνώμονες από την ιδιωτική αγορά για το ποιο θα είναι το οριστικό πακέτο των έργων και των δράσεων. Η δεύτερη αφορά την μεγάλη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι οι  περιφέρειες με αυτή την μεταρρύθμιση θα πάρουν ένα σημαντικό όγκο από τις αρμοδιότητες από τις σημερινές αποκεντρωμένες διοικήσεις. 

Ο υπ. Υγείας Β. Κικίλας έκανε μία γενική αποτίμηση της συμβολής όλων των φορεών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πανδημίας και επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Εργαζόμαστε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπερσύγχρονο, ψηφιοποιημένο, που θα παρέχει ποιοτική και δωρεάν Δημόσια Υγεία. Ως Υπουργός Υγείας είμαι θεματοφύλακας του ΕΣΥ, το οποίο φροντίζει πρωτίστως τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν.

Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις και δυνατότητα να συνδράμει και να στηρίξει τη χώρα σε όποια κρίση κληθεί να αντιμετωπίσει. Εύχομαι καλή επιτυχία στον τουρισμό μας. Ό,τι και αν προκύψει και ό,τι και αν συμβεί, είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε και να στηρίξουμε».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως υπάρχει μια λανθασμένη αίσθηση πως «έχουμε τελειώσει με τον ιό», προσθέτοντας πως «η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κέρδος που είχε η χώρα καθώς «η μικρή Ελλάδα με την εξαιρετική ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε ένα θαύμα» και εστίασε στην πολύτιμη συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία αντέδρασε «άμεσα, αποτελεσματικά», δείχνοντας μας εμπιστοσύνη.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, που η χώρα καλείται να κάνει την επανεκκίνηση στην οικονομία της, χωρίς όμως να έχει παρέλθει η υγειονομική κρίση, «εμείς, ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ως Περιφέρειες της χώρας, δηλώνουμε για ακόμα μία φορά "παρών", όπως ακριβώς το κάναμε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, κρατώντας όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, εν μέσω σφοδρών αναταράξεων».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, τόνισε κατά την τοποθέτησή του μέσω Skype πως οι Δήμοι πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω καθώς στηρίζουν τις ίδιες τις κοινωνίες και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα χωρίς οι Δήμοι να έχουν ενεργό ρόλο.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας υπογράμμισε πως είναι σε εξέλιξη μία εθνική προσπάθεια όπου κυριάρχησε η αποφασιστικότητα. «Κερδίσαμε χρόνο ώστε να προετοιμαστεί το σύστημα με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην επηρεαστεί όσο άλλες», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως η Ελλάδα ήταν πιο έτοιμη από άλλες χώρες και υπογράμμισε πως οι περιφέρειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διανομή προϊόντων υγειονομικής προστασίας. Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερο κύμα πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα, τονίζοντας ότι χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση.

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (photo enpe 1.jpg)photo enpe 1.jpg445 kB2020-07-08 17:20
Download this file (photo enpe 2.jpg)photo enpe 2.jpg362 kB2020-07-08 17:21
Download this file (photo enpe 3.jpg)photo enpe 3.jpg803 kB2020-07-08 17:22
Download this file (photo enpe 4.jpg)photo enpe 4.jpg582 kB2020-07-08 17:22
Download this file (photo enpe 5.jpg)photo enpe 5.jpg391 kB2020-07-08 17:23
A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.