Γ. Πατούλης: «Ιδιαίτερα τιμητικό να φιλοξενούνται οι πρακτικές μας στην πλατφόρμα της Επιτροπής Περιφερειών. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της»

20200922 gpΟ Περιφερειάρχης Αττικής, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Γ. Πατούλης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των ευρωπαίων συναδέλφων του παρουσίασε στην Επιτροπή τις δράσεις που ανέπτυξε η Περιφέρεια Αττικής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

H Επιτροπή των Περιφερειών, το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από 329 μέλη που εκπροσωπούν τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε στην δημιουργία πλατφόρμας καλών πρακτικών για την πανδημία COVID 19. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα φιλοξενούνται και οι καλές πρακτικές οι οποίες υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην Αττική από την Περιφέρεια.

 Στόχος της πλατφόρμας είναι τόσονα ενημερώσει τα μέλη της, όσο και να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς οι δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των τοπικών μας κοινωνιών.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό να φιλοξενούνται οι πρακτικές μας στην πλατφόρμα της Επιτροπής Περιφερειών. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του πανδημίας και στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων. Στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η αποτελεσματική προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν εφησυχάζουμε καθώς το 2ο κύμα της πανδημίας του covid 19  είναι γεγονός.
Στην πρώτη περίοδο, η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη, αλλά ο “πόλεμος” συνεχίζεται και θα κερδηθεί όταν η επιστήμη ανακαλύψει το εμβόλιο και παραχθεί το φάρμακο».

       Οι Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής

Μεταξύ άλλων με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στην αρχή της πανδημίας, μια επταμελής ομάδα κρούσης με βασικό στόχο την υλοποίηση προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται δωρεάν σε 24ωρη βάση στο 1110. Άλλες πρωτοβουλίες αφορούν στην εκπαίδευση, την υποστήριξη της εξ αποστάσεως μάθησης, την προστασία των ηλικιωμένων, καθώς και τη διεξαγωγή test για τη διαπίστωση κρουσμάτων.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της κρίσης  του covid-19, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες. Η Περιφέρεια Αττικής μεταξύ άλλων:

  • Ανέδειξε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.
  • Προχώρησε άμεσα στην έκδοση και εφαρμογήαναλυτικών οδηγιών, για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών.
  • Διασφάλισε σε περισσότερους από 120.000 μαθητές της Αττικής, τη δυνατότητα πρόσβασης στην εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, από την επόμενη κιόλας μέρα που έκλεισαν τα σχολεία.
  • Ενεργοποίησε την τηλεφωνική γραμμή 1110, μέσα από την οποία χιλιάδες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν δωρεάν για να καταγγείλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό, να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη.
  • Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος που ήδη τρέχει και αφορά την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής, προχώρησε στη λήψη απόφασης γιααγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000,για τα νοσοκομεία της Αττικής.
  • Περιφέρεια Αττικής και ΙΣΑ,σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ,έθεσανσε λειτουργία Δέκα Κινητές Μονάδες οι οποίες συνδράμουν στην διενέργεια ελέγχων για τον κορωνοϊό.
  • Με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής, παρείχε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριογεύματα, σε περίπου 40.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Σε συνεργασία με τους Δήμους και το «Όλοι Μαζί μπορούμε» διοργάνωσεΕθελοντικές Αιμοδοσίες
  • Πρόσφερε υγειονομικό υλικό προστασίας (μάσκες και αντισηπτικές συσκευασίες) σε Δήμους, νοσοκομεία και σημαντικούς φορείς όπως η ΕΛΑΣ.
  • Προέβη στην προμήθεια 20 μοτοσικλετών ταχείας ανταπόκρισης για το ΕΚΑΒ συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
  • Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19, στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη δράσεις άνω των 100 εκ. € που αφορούν στην παροχή μικρο-εγγυήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και στην ενίσχυση νέων ΜΜΕ τουρισμού.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζουν δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις ΜΜΕ της Περιφέρειας Αττικής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ενίσχυση ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κλπ).
  • Πραγματοποίησεαπολυμάνσεις σε Υπουργεία, Δημόσιους Φορείς και κρατικά κτίρια .
  • Υλοποιήθηκαν μαζί με στελέχη του υπ. Ανάπτυξης και της Αστυνομίας έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.
  • Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ανέλαβε την ανάπτυξη της πλατφόρμας Doctor Next 2 Me, η οποία με μία πρωτοποριακή εφαρμογή προσφοράς υπηρεσιών υγείας, παρέχειδωρεάν, πληροφορίες σε πολίτες.
  • Με αντίστοιχο τρόπο αναπτύχθηκε και το σύστημα τηλε-ψυχιατρικής μέσω του οποίου μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι πολίτεςπου έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να συνδεθούμε με τους ειδικούς μέσω του συνδέσμου: https://melapus.com/el/signup .
  • Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ενεργοποίησε τον αυτόματο ψηφιακό βοηθό των πολιτών μέσω του οποίου μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τον COVID-19 και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.Για να χρησιμοποιήσει κάποιος ενδιαφερόμενος τον ψηφιακό βοηθό χρειάζεται να έχειστο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή του το facebook messenger και να πατήσει στο link:https://www.messenger.com/t/atticabot
  • Επίσης τέθηκε σε εφαρμογή μια ακόμα καινοτόμα υπηρεσία που αξιολογούσε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Η υπηρεσία αυτή προσφέρθηκε δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής.

       Προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της Αττικής.

Ειδικότερα :

  • μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 έχει προβεί σε επέκταση της χρηματοδότησης για 3 ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Κέντρα Κοινότητας, τις Δομές Αστέγων, τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ κλπ).
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός, πλέον των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, ξεπερνάει τα 100 εκ. €, η δε χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη καταρχήν μέχρι το 2023.
  • Προχώρησε σε έκδοση νέας πρόσκλησης για την ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ) συνολικού Προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.
  • Δρομολογούνται παρεμβάσεις από πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 που ξεπερνούν τα 20 εκ. € και αφορούν σε εξοπλισμό πρωτοβάθμιας Υγείας και Νοσοκομείων (ασθενοφόρα και Κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ κλπ).
  • Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει σχεδιάσει υλοποιεί πιλοτικές δράσεις, όπως η Προληπτική Ιατρική και ο Προσυμπτωματικός έλεγχος, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων.