wrapper

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της με αρ. 172058/17-02-2016 ΚΥΑ  (ΦΕΚ 354/τ.Β/2016) ανακοινώνεται ότι:

Η Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής διαβίβασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το με αριθμ. πρωτ. 3740/Φ4.23/07-10-2020  έγγραφο με θέμα «Διαβίβαση στοιχείων για ενημέρωση του κοινού, που αφορούν την εγκατάσταση αποθήκευσης εύφλεκτων, τοξικών, οξειδωτικών & επικίνδυνων για το περιβάλλον ουσιών της εταιρείας WARDIA.E. στην οδό Χίου , στη θέση «Άγιος Γεώργιος» στο Δήμο Ασπρόπυργου»  η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση και διακίνηση συσκευασμένων μη επικίνδυνων και επικίνδυνων χημικών προϊόντων για λογαριασμό τρίτων .

Τα ανωτέρω προϊόντα ταξινομούνται (ανά περίπτωση και είδος) ως τοξικά σε περίπτωση κατάποσης ή και εισπνοής , προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, επιπλέον μπορεί να είναι εύφλεκτα και επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Η υπόψη εγκατάσταση βρίσκεται στον Δήμο Ασπροπύργου στην περιοχή «Άγιος Γεώργιος» επί της οδού Χίου. Η εγκατάσταση υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ 172058/2016 (SEVESO III) λόγω της αποθήκευσης  εμπορευμάτων διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας , όπως φαρμάκων, φυτοφαρμάκων καθώς και της ευρύτερης χημικής βιομηχανίας. Ένα μικρό μέρος των προϊόντων ταξινομούνται ως επικίνδυνα και απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά το χειρισμό & την αποθήκευσή τους. Τα μη επικίνδυνα εμπορεύματα, είναι στερεάς και υγρής μορφής, όπως υδατικά διαλύματα ανόργανες και οργανικές ουσίες, οι οποίες δε φέρουν καμία επισήμανση.  Σε περίπτωση ατυχήματος και εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι δυνατόν να προκληθεί έκλυση και διασπορά τυπικών προϊόντων καύσης, όπως μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οξείδια του αζώτου, σωματίδια ατελούς καύσης άγνωστης σύστασης.

Σε περίπτωση ατυχήματος στην υπόψη εγκατάσταση, ενεργοποιείται η ομάδα πυρασφάλειας και εφαρμόζεται το Εσωτερικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. Κατά τα πρώτα στάδια αντιμετώπισης ο υπεύθυνος της εγκατάστασης αναλαμβάνει να ενημερώσει τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τα αποθηκευμένα προϊόντα, το σημείο που έχει προκληθεί το συμβάν, την έκταση αυτού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία για την κατάστρωση σχεδίου καταστολής του συμβάντος, λαμβανομένου υπόψη πάντα των καιρικών συνθηκών. Με την άφιξη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ο επικεφαλής αξιωματικός της συντονίζει τις δράσεις καταστολής του συμβάντος.

Για την αναφερόμενη εγκατάσταση έχει θεωρηθεί ο φάκελος κοινοποίησης από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαθέτει τις πληροφορίες της παρ. 1 του άρθρου 13 της ανωτέρω ΚΥΑ  και η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή μετά από σχετικό αίτημα στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Λ. Συγγρού 15-17, 11743 Αθήνα, τηλ: 2132063736-534, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της υπόψη εγκατάστασης είναι η Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. που βρίσκεται επί της Ηρώων Πολυτεχνείου 78 στο Δήμο Ελευσίνας (τηλ. επικοιν. 213-2047108), προς την οποία ο καθένας μπορεί να λάβει γνώση σχετικά με τον θεωρημένο φάκελο Κοινοποίησης, καθώς και τυχόν άλλες διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες πάντα με τις επιφυλάξεις του άρθρου 7 & 7.1 της ανωτέρω ΚΥΑ.

Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό με γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση ΤΑΜΕ/ΒΑΜΕ, τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες που κατοικούν πλησίον βιομηχανικής εγκατάστασης η οποία διαχειρίζεται επικίνδυνες ουσίες, ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και να γνωρίζουν την ενδεδειγμένη συμπεριφορά σε περίπτωση εκδήλωσης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ) είναι ήδη καταχωρημένο στις ιστοσελίδες της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr, και ειδικότερα στους συνδέσμους https://bit.ly/2Y8Mjlb, https://bit.ly/2kQtu80 και https://bit.ly/32eRbqj) καθώς και της Γ.Γ.Π.Π. (http://civilprotection.gr στο θέμα Οδηγίες προστασίας/Βιομηχανικά Ατυχήματα)

Το παρόν υπόκειται σε μελλοντικές τροποποιήσεις.

Εφημερίδα δημοσίευσης «Θριάσιο» και link δημοσίευσης το www.patt.gov.gr.

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.