Συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο LIFE-IP 4 NATURA: Επιλογή περιοχών για την εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων

Η Περιφέρειας Αττικής έχει στους βασικούς της στόχους την προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω έργων και στρατηγικών που εκπονεί την τελευταία δεκαετία. Οι περιοχές Natura 2000, αλλά και οι υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές της αποτελούν το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και μέσο για την προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στο έργο LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» (LIFE16 IPE/GR/000002), που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης σε επιλεγμένες περιοχές Natura 2000 σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας (Δράση C.2).

Η δράση αυτή περιλαμβάνει την υλοποίηση επιλεγμένων σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 όπως αυτά θα προκύψουν από τη συμπληρωματική δράση του έργου «Έργο εκπόνησης ΕΠΜ, σχεδίων ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000». Η πιλοτική εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης σε επιλεγμένες περιοχές Natura 2000 στα γεωγραφικά όρια των τριών περιφερειών και της αποκεντρωμένης διοίκησης που μετέχουν ως εταίροι στο έργο, θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έργου. Στην επιλογή των πιλοτικών περιοχών του δικτύου Natura 2000 καθώς και στην υλοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης προβλέπεται να συμμετάσχουν ενεργά όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και τελικοί χρήστες.

Στο πλαίσιο της Δράσης C2 τη Δευτέρα 24/5/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα/συνάντηση με θέμα “1η ημερίδα / συζήτηση επιλογής πιλοτικών περιοχών LIFE IP 4 NATURΑ“. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση σχετικά με το έργο και τις δράσεις της Περιφέρειας, καθώς και η συζήτηση σχετικά με την επιλογή των τελικών περιοχών για την πιλοτική εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης περιοχών NATURA 2000 στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη συζήτηση συμμετείχαν συνολικά 50 άτομα, από αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, ερευνητικά κέντρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και από τις εμπλεκόμενες Αντιπεριφέρειες. Αρχικά έγιναν ενημερωτικές παρουσιάσεις και στη συνέχεια διενεργήθηκε διαδικτυακό εργαστήριο για την επιλογή των πιλοτικών περιοχών, με αντιπροσωπευτική συμμετοχή των φορέων. Επιλέχθηκαν οι περιοχές:

  • Σούνιο – Περιοχή Λεγρενών – Νησίδα Πατρόκλου και παράκτια θαλάσσια ζώνη
  • Υμηττός – Αισθητικό δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης

Τα αποτελέσματα της ημερίδας θα προωθηθούν στη συντονιστική επιτροπή του έργου LIFE IP 4 NATURΑ, με στόχο την τελική επιλογή. Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνουν την επιμόρφωση των υπαλλήλων της, την ενεργοποίηση του κοινού και των φορέων και φυσικά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης της τελική περιοχής που θα επιλεγεί.

ΑΡΘΡΟ PDF PDF 166,91 KB19/08/21 09:38:42
ΥΛΙΚΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ RAR 5,30 MB19/08/21 09:38:43