«Μόνο μέσα από ένα επιτελικό κράτος με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και έμφαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση θα μπορέσουμε να προστατεύουμε καλύτερα τον πολίτη»

syn deth 2Την ανάγκη αποσαφήνισης και διαχωρισμού του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού από την πολιτεία, προσδιόρισε ως την απαραίτητη προϋπόθεση για το «χτίσιμο» ενός αποτελεσματικότερου συστήματος Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ανάγκη να ενισχυθεί και να εκπαιδευθεί το έμψυχο δυναμικό

Ερωτηθείς σχετικά με τις πυρκαγιές τόνισε πως χρειάζεται να συνδυαστεί το έργο της  κεντρικής διεύθυνσης πολιτικής προστασίας με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, των Δήμων, των αρμόδιων Συνδέσμων αλλά και των εθελοντικών ομάδων, ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο, μέσω του οποίου θα εντοπίζονται έγκαιρα οι πυρκαγιές και θα αντιμετωπίζονται άμεσα και στοχευμένα. «Είμαι σίγουρος ότι και η νέα ηγεσία θα κάνει τις ενέργειες που ενισχύουν τα δίκτυά μας, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε όσο πιο άμεσα γίνεται ακόμα και πριν καν φτάσει το πυροσβεστικό σώμα, στον τόπο του συμβάντος», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να πάμε σ΄ένα περισσότερο επιτελικό κράτος και σ΄αυτό το πλαίσιο περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν έμφαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, προκειμένου οι υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη να είναι ποιοτικότερες και με μικρότερο κόστος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τομέα της πρόληψης επισημαίνοντας πως είναι το κλειδί για την αποτελεσματική θωράκιση των πολιτών αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού στην Πολιτική Προστασία. «Όταν το δυναμικό δεν είναι επαρκές ή ελαττώνεται χωρίς να αντικαθίσταται ή να εκπαιδεύεται δημιουργούνται δυσκολίες στο χρόνο διεκπεραίωσης μιας κατάστασης, επ’ ωφελεία του πολίτη», τόνισε.

Σ΄αυτό το σημείο επισήμανε πως το 112 είναι μια σημαντική παρακαταθήκη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το θετικό με τη Βαρυμπόμπη είναι ότι με το 112 σε πλήρη λειτουργία σώθηκαν ζωές σε μια τόσο μεγάλη φωτιά και η δυνατότητα των εκκενώσεων έγινε με χειρουργική ακρίβεια. Μπορούμε να βελτιώσουμε πράγματα, αλλά είδαμε έμπρακτα ότι σώθηκαν ζωές».

Η Περιφέρεια μπορεί να κάνει πολλά αρκεί να έχει πόρους και αρμοδιότητες

Ερωτηθείς για το αν οι Περιφέρειες είναι μικρές κυβερνήσεις και οι Περιφερειάρχες μπορούν να λειτουργούν σαν μικροί Πρωθυπουργοί, ο κ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η περιφέρεια μπορεί να κάνει πολλά. Αλλά όταν οι πόροι που μπορείς να έχεις στη διάθεση σου δεν εξαρτώνται από σένα, η αν κάποια έργα δεν είναι σαφές ποιος θα τα κάνει και πρέπει να ρωτήσεις και όλα αυτά που σας λέω είναι παθογένειες δεκαετιών βέβαια, είναι δύσκολο. Για να ισχυριστούμε ότι οι περιφερειάρχες είναι μικρή κυβέρνηση, μικροί πρωθυπουργοί χρειάζονται προϋποθέσεις. Ωστόσο, επειδή γνωρίζω πως η αποκέντρωση είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η οποία είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση». 

Έχει εμβολιαστεί το 93% των γιατρώνsyn deth 1

Σε ότι αφορά το μέτωπο της πανδημίας και τους εμβολιασμούς ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης σχολίασε :

«Όσο δεν θωρακίζουμε την κοινωνία με εμβολιασμό, που είναι ένα δώρο της επιστήμης και η πολιτεία  εξασφάλισε δωρεάν, δημιουργούμε ένα ισχυρό υπόστρωμα για μεταλλάξεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε να πείσουμε τους πολίτες πόρτα-πόρτα, μέσα από τις περιφερειακές δομές. Να φύγουμε από την αντίληψη ότι όλα ξεκινούν στα νοσοκομεία. Όλα ξεκινούν από την πρόληψη».

Ερωτηθείς σχετικά με τους εμβολιασμούς των γιατρών, επισήμανε ότι έχει εμβολιαστεί το 93% αυτών. «Σε κάθε περίπτωση οι ανεμβολίαστοι είναι ένα μικρό ποσοστό που κακώς υπάρχει. Η επιστήμη είναι μία, είναι η γνώση που πρεσβεύει η παγκόσμια κοινότητα και την υπηρετείς για τον ασθενή σου. Εάν κάποιος δεν εμβολιάζεται, κακώς, το κάνει, αλλά αν το λέει και δυνατά τότε διαπράττει αδίκημα». Σ΄αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι ήδη βρίσκονται στη διαδικασία της πειθαρχικής διερεύνησης από τον ιατρικό σύλλογο 3-4 τέτοιες περιπτώσεις.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής ενώ στην ερώτηση αν νιώθει περισσότερο ιατρός η περιφερειάρχης σχολίασε χαρακτηριστικά: « Είμαι ένας άνθρωπος που στο αίμα μου ρέει η ιατρική αλλά στην καρδιά μου βρίσκεται η Περιφέρεια».

 

Δείτε τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στο παρακάτω link:

https://youtu.be/_pGMMojYLRk

Επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες

photo syn deth 1.jpg JPG 180,55 KB28/01/22 03:03:05
photo syn deth 2.jpg JPG 159,56 KB28/01/22 03:03:08