Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)καιρικό σύστημα με το όνομα ΑΘΗΝΑ (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης (06-10-2021) από τη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1. ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (06-10-2021)

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.

2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (07-10-2021)

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

3. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (08-10-2021)

α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ:

Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (08-10-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

Παρακολουθούμε τα δελτία τύπου της ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr), τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ (www.emy.gr) και είμαστε προσεκτικοί, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. 

Ακολουθούμε τις οδηγίες Αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων:

 

Οδηγίες προστασίας ΓΓΠΠ

Ειδικά για τις περιοχές που αναμένεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Προσοχή στις Ιρλανδικές Διαβάσεις(ιδιαίτερες οδηγίες στο https://bit.ly/2NYhECP όπου υπάρχει αναρτημένο και σχετικό ενημερωτικό μήνυμα (video) της ΓΓΠΠ).
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να τηρούν μέτρα προστασίας από την πτώση κεραυνώνόπως αυτά που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στον ανωτέρω σύνδεσμο.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων κ.α.

Καταιγίδες - Θυελλώδεις άνεμοι

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι μετακινήσεις μας σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων. Σχετική ενημέρωση στα ενημερωτικά σποτ της ΓΓΠΠ:

Ταξιδεύεις το Χειμώνα  Logo  Διασταύρωση με χείμαρρο

Για πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και οδηγίες ασφαλούς οδήγησης, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Περισσότερες οδηγίες αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων και εκτάκτων καταστάσεων από τυχόν συνέπειές τους (πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις) στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής, στο σύνδεσμο:

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε: Οδηγίες αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων

και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.