Η κ. Δούρου και η Παράταξή της, αφού επί δέκα ολόκληρους μήνες που διαρκεί η συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου των λαϊκών αγορών, παρέμειναν άφωνοι και αμέτοχοι, θυμήθηκαν τρεις μέρες πριν τη συζήτηση του Σχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να ζητήσουν συζήτηση επί του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταθέτοντας σχετικό αίτημα λίγα λεπτά πριν την συνεδρίασή του.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει την έλλειψη σοβαρότητας και ουσιαστικού ενδιαφέροντος της Παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» για τα ζητήματα των λαϊκών αγορών.

Όλο αυτό το διάστημα της αποχής της κ. Δούρου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εγώ προσωπικά και η Διεύθυνση λαϊκών αγορών, συμμετείχαμε ενεργά στο διάλογο με το Υπουργείο με θέσεις και προτάσεις, ενώ καταθέσαμε και στην ΕΝΠΕ τις απόψεις μας για το Σ.Ν.

Ταυτόχρονα το θέμα συζητήθηκε επανειλημμένα στην  Επιτροπή Λαϊκών Αγορών, η οποία με βάση το άρθρο 28 του Ν. 4497 είναι αρμόδια για την υποβολή προτάσεων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές αγορές.

Τόσο το όψιμο ενδιαφέρον της κ. Δούρου, όσο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσής της, που βρίθει ανακριβειών, είναι φανερό ότι γίνονται μόνο κα μόνο για τη στείρα, ανούσια και μικροκομματική άσκηση αντιπολίτευσης.

Υποστηρίζει η κ. Δούρου στην ανακοίνωσή της ότι το Σχέδιο Νόμου εκδιώκει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές και τις παραδίδει σε μεσάζοντες και μεγάλες αλυσίδες. Πρόκειται, όχι απλά για παραποίηση, αλλά για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Ουδείς από του 7.000 παραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Διεύθυνσης λαϊκών αγορών εκδιώκεται από τις αγορές. Ουδείς. Μπαίνει όμως μία τάξη στην είσοδο νέων παραγωγών στις αγορές, που θα γίνεται με προκήρυξη, με καθορισμένες θέσεις και με αξιοκρατικά κριτήρια μέσα από μοριοδότηση. Αντιδρούν σε αυτό οι θιασώτες της αδιαφάνειας και των αθέμιτων συναλλαγών που χρόνια τώρα κρατούν ομήρους τους παραγωγούς, αφού προσέρχονται στις αγορές χωρίς να έχουν εξασφαλίσει θέση. Σε ό,τι αφορά στην παράδοση των λαϊκών αγορών σε μεγάλες αλυσίδες, την ενημερώνουμε ότι τέτοια  διάταξη  δεν υπάρχει στο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

Απούσα προφανώς από τις εξελίξεις, δεν γνωρίζει ότι ρύθμιση περί εισόδου Νομικών Προσώπων στις αγορές και δημοπρατήσεις των αδειών που αναστάτωσαν τους πωλητές, υπήρχαν στο αρχικό Σχέδιο Νόμου που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και αποσύρθηκαν άμεσα έπειτα από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής στον Υπουργό και την δηλωθείσα τότε ευθεία και  απόλυτη άρνηση του σε αυτή την ρύθμιση και την απαίτηση του να αποσυρθούν. Όπερ και εγένετο.

Η επιμονή σε αυτό το θέμα αποκαλύπτει ανάγλυφα, είτε την παντελή άγνοια του Νόμου, είτε την εσκεμμένη παραπληροφόρηση από την αντιπολίτευση με μοναδικό  στόχο τη δημιουργία πλασματικών εντυπώσεων σε βάρος της Κυβέρνησης αλλά και της Περιφερειακής Αρχής της Αττικής. Δεν γνωρίζει ακόμη η κ. Δούρου ότι ρύθμιση που αφορά την εθελούσια μετατροπή της άδειας από παραγωγική σε επαγγελματική δεν ψηφίστηκε, παρά μόνο για εκείνους που καλλιεργούν και όχι που δραστηριοποιούνται στην Αττική και έχουν κάτω από 20 στρέμματα χωραφιών. Ικανοποιήθηκε έτσι  ένα αίτημα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Παραγωγών Πωλητών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής, που δια του Προέδρου τους, το ζήτησαν επίμονα από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ας τους πει η κ. Δούρου ότι είναι αντίθετη με την λυτρωτική για αυτούς ρύθμιση του Νόμου. Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες περί συντριπτικού χτυπήματος της Κυβέρνησης στις λαϊκές αγορές, με την ανοχή και την αδιαφορία του Περιφερειάρχη, επισημαίνουμε  ότι δεν πρόκειται απλά για ανυπόστατες και ανακριβείς κατηγορίες, αλλά για αμετροεπείς συκοφαντίες που ξεπερνούν τα όρια και της πλέον αρρωστημένης φαντασίας.

Για δε το μεγάλο έργο της κ. Δούρου στον χώρο των λαϊκών αγορών, με τις γιορτές που οργάνωνε, τις χωροθετήσεις που δεν έκανε, την απονομή μονίμων θέσεων που  ξέχασε,  τις χημικές τουαλέτες που επί ενάμισι χρόνο δεν υπήρχαν στις αγορές επί των ημερών της, λόγο εμπλοκής των διαγωνισμών, το πρόγραμμα ευπαθών ομάδων που εξελίχτηκε εξαιτίας της πολυπλοκότητας του σε δυσφήμιση για την Περιφέρεια και σε μεγάλο άγχος και προσβολή για τους δικαιούχους, επισημαίνουμε ότι κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη και περήφανη πρέπει να δηλώνει η κ. Δούρου.

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή Διοίκηση υπογραμμίζουμε ότι:

Από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους πωλητές με την ίδια φροντίδα και ενδιαφέρον. Δεν διαχώρισε ποτέ επαγγελματίες και παραγωγούς, όπως δυστυχώς παρατηρήθηκε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου. Στήριξε τις λαϊκές αγορές σε όλη την διάρκεια της ισχύος των μέτρων κατά της πανδημίας. Απέτρεψε με δυναμικές παρεμβάσεις ρυθμίσεις που προκαλούσαν προβλήματα στους πωλητές και συνέβαλλε καθοριστικά στην υιοθέτηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης ευεργετικών για αυτούς διατάξεων. Είναι η σημερινή Διοίκηση που με επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης ζήτησε την ίδρυση Νομικού Προσώπου για την διαχείριση των αγορών, ένα ομόθυμο αίτημα των εκπροσώπων των πωλητών, το οποίο και θα συνεχίσουμε με θέρμη να στηρίζουμε, ευελπιστώντας στην υλοποίηση του.

Η παντελώς απούσα από όλες αυτές τις διεργασίες κ. Δούρου, είναι η τελευταία που μπορεί να δικαιούται να κατηγορεί για αδιαφορία την σημερινή Διοίκηση.

Άλλωστε η ίδια η ζωή θα αποδείξει την απόλυτη αναλήθεια των καταγγελιών της, όταν και τα επόμενα χρόνια οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν κανονικά, προσφέροντας ποιοτικά και φτηνά προϊόντα στους καταναλωτές, διαψεύδοντας έμπρακτα τις άναρθρες κραυγές κινδυνολογίας,  περί δήθεν διάλυσης τους.

Σταύρος Μελάς

Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αρμόδιος για θέματα Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών