Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών  πραγματοποιήθηκε εχθές Δευτέρα 25/7/2011 η βράβευση της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για τη διάκρισή της στο Πρόγραμμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ  ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ” (“EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE”, EDEN V) για το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, παρέλαβε το βραβείο από τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης Κα Κωνσταντίνα Μπέη, ενώ στην τελετή παρευρέθησαν επίσης η βουλευτής Φωκίδας Κα Αφροδίτη Παπαθανάση, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κα Παναγιώτα Γαζή, ο Δήμαρχος Δελφών Κος Νικόλαος Φουσέκης, o εκπρόσωπος του Δήμου Λαυρεωτικής Κος Εμαν. Μπίστας, καθώς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους διακριθέντες προορισμούς.

Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κας Κισκήρα στους ΔελφούςΗ Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, κατά το χαιρετισμό της στην τελετή βράβευσης της Ανατολικής Αττικής, δήλωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ανάμεσα σας σήμερα για τη βράβευση της Ανατολικής Αττικής, και συγκεκριμένα για το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Με την παρουσία μου εδώ, μου δίνεται η  ευκαιρία να σας «ταξιδέψω» στις ομορφιές και στον αξιόλογο πολιτισμό της περιοχής μου.

Θα ήθελα όμως πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Κο Γεώργιο Νικητιάδη καθώς και όλα τα στελέχη της Γενικής Δ/νσης Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού για την πρωτοβουλία τους να συμμετέχει η χώρα μας για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ  ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ” (“EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE“, EDEN V) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βασικούς στόχους τόσο την ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών όσο και την προβολή προορισμών, όπου η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κας Κισκήρα στους Δελφούς Ως Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, ανταποκριθήκαμε άμεσα και δίχως δεύτερη σκέψη στην φετινή πρόσκληση, που συνέπεσε με την πρώτη χρονιά εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.

Με σύμμαχο την αγάπη για τον τόπο μας και την ισχυρή θέληση για την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη και προβολή, με κάθε δυνατό μέσο, της Ανατολικής Αττικής, δεν διστάσαμε μπροστά σε φωνές που προσπάθησαν να «αποθαρρύνουν» τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, με το σκεπτικό ότι γενικά η Αττική ποτέ δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα με την αιτιολογία ότι δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό στο πνεύμα των στόχων του προγράμματος EDEN, που κυρίως απευθύνεται στους αναδυόμενους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς αριστείας, ιδιαίτερα τους λιγότερο γνωστούς. 

Μπροστά σε αυτές τις φωνές εμείς πεισμώσαμε περισσότερο, ξέρουμε ότι «Αττική» δεν είναι μόνο η Αθήνα, και δράξαμε την ευκαιρία να προσπαθήσουμε με τη συμμετοχή μας να προβάλλουμε την περιοχή μας, την Ανατολική Αττική, και ιδιαίτερα, τη Λαυρεωτική με το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου,  έχοντας τη σιγουριά ότι θα διακριθούμε με πίστη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και του προτεινόμενου προορισμού.  Και πράγματι, η προσπάθεια μας ευοδώθηκε. 

Με μοναδικά όπλα την αγάπη και την πολύ καλή γνώση της περιοχής μας, και φυσικά, με την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου καταφέραμε να κερδίσουμε την καλή βαθμολογία της  Επιτροπής Αξιολόγησης και να αναδειχθούμε Πρώτος Επιλαχόν Προορισμός. 

Το σημερινό Λαύριο, μια πολιτεία που έχει ζωή περίπου εκατόν πενήντα ετών, δημιουργήθηκε από τις ανάγκες των εγκαταστάσεων για την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων της περιοχής, τα οποία πολλούς αιώνες ήδη πρό Χριστού είχαν εντοπισθεί. Η έναρξη της εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Λαυρίου το 3000 π.Χ, το καθιστούν ως μια από τις αρχαιότερες βιομηχανικές ζώνες της Ευρώπης.

Το όνομα του Λαυρίου προέρχεται ίσως από τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν φαίνεται πως άρχισε η εξόρυξη των κοιτασμάτων αργύρου και σχετίζεται με τα «λαύρα», τα λαγούμια, τις σήραγγες που ανοίγονταν στο έδαφος, κυρίως λόγω της  έλλειψης νερού στην περιοχή.

Η ίδρυση του Λαυρίου και η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους του συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα να αναπτύξει τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές και τη βιομηχανία του, ως μέρους της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη.  Η ζωή της πόλης του Λαυρίου είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις βιομηχανίες της περιοχής, που όπως είναι φυσικό ακολούθησε την πορεία τους.  Μετά το 1980, η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, η κυρίαρχη μεταλλευτική και μεταλλουργική εταιρεία στο Λαύριο, εισήχθη σε μια περίοδο κρίσης με κατάληξη την οριστική παύση των εργασιών της.

Κατά την περίοδο αυτή έλαβε χώρα μία ανοιχτή και μακροχρόνια αναζήτηση σχετικά με τις δυνατές προοπτικές επανάχρησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου.

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υιοθέτησε το εγχείρημα με μεγάλο ενθουσιασμό. Επενδύοντας στην επιστημονική του εμπειρία, αλλά και στην τοπική λαϊκή υποστήριξη, το ΕΜΠ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και εκπόνησε ένα νέο μοντέλο τοπικής κοινωνικό-οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Έτσι, το 1992, παραχωρήθηκαν οι χώροι της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο τη διάσωση των βιομηχανικών κτιρίων και την ίδρυση του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου. Η συγχρηματοδότηση για την αποκατάσταση των κτιρίων έγινε με πόρους του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και της τότε κρατικής Περιφέρειας Αττικής (κατά 25%).

Σήμερα, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής και είναι ένας οργανισμός επιστημονικής έρευνας, εκπαιδεύσεως, επιχειρηματικής δραστηριότητος και πολιτισμού.

Η διάκριση του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στο πρόγραμμα EDEN δεν αποτελεί μόνο επιβράβευση της προσπάθειας μας, αλλά μας δίνει το έναυσμα για να αναδείξουμε πολιτιστικά και να προωθήσουμε τουριστικά την περιοχή μας, υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης.

Επίσης, αποτελεί την αρχή για τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την ολοκληρωμένη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα και με τη βούληση του Περιφερειάρχη Αττικής Κου Γ. Σγουρού, με σεβασμό στο περιβάλλον και με όπλα την «κουλτούρα» και τον πολιτισμό της περιοχής μας. 

Απώτερος μας στόχος είναι η Ανατολική Αττική, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, να αποτελέσει ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Στην Ανατολική Αττική ΤΟΛΜΟΥΜΕ να συνδυάσουμε την φύση με τα μνημεία, να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε τις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.

Στην Ανατολική Αττική ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ σε έναν πολιτισμό που θα μπορεί, χωρίς  αποκλεισμούς, χωρίς υποχωρήσεις στην ποιότητα ή συσχετισμούς, να αφήσει το χνάρι του σε συνοικίες, σε τοπικές κοινωνίες με πλούσια πολιτιστική παράδοση.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν αποτελεί το εύκολο άλλοθι για αδράνεια. Δεν χρειάζεται σπατάλη χρημάτων για να προβάλλεις το τουριστικό σου προϊόν, όπως γινόταν κατά το παρελθόν.

ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ: ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ.

Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στη διάθεση μας μια εξαιρετική «πρώτη ύλη»: ένα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, το αγροτικό μας τοπίο, τις δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού και άλλα πολλά.

Έχουμε και την πρόκληση αυτή την «πρώτη ύλη» να την αναδείξουμε διεθνώς και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσουμε το τουριστικό ενδιαφέρον καθ’ όλην τη διάρκεια του έτους, τονώνοντας έτσι την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αυτό είναι ένα στοίχημα που είμαι αποφασισμένη να το κερδίσω.»